A zöld tea jótékony hatásai

A zöld tea jótékony hatásai

Kapcsolódó tünetek:

Hazánkban a 19. század végére vált divatossá a teázás, amit eleinte gyanakvóan fogadtak az emberek – végül azonban megszerették. Mivel a tea luxuscikknek számított, főleg az arisztokraták fogyasztották, később azonban megjelent a polgári szalonokban is, így a tea rajongótábora egyre csak nőt.

Napjainkban is rengetegen szeretnek teázni, amit számos pozitív tulajdonságának köszönhet, így különösen kellemes illatának és csodálatos ízének. Természetesen az sem elhanyagolható tény, hogy a tea hidratál, hideg időben felmelegít, segíti az emésztést, rengeteg antioxidánst tartalmaz, továbbá tökéletes alkalmat biztosít arra, hogy egy kellemeset csevegjünk a barátainkkal. Cikkünkben a zöld teát szeretnénk közelebbről bemutatni, hiszen számos pozitív hatással bír: többek között csökkenti a daganatos megbetegedések kialakulásának az esélyét, erősíti az immunrendszert és mérsékli a koleszterinszintet.

Miben más a zöld tea?

Az eredeti tea egy örökzöld cserje, aminek sárgásfehér virágai vannak, kemény héjú gyümölcse pedig hasonlít a mogyoróra. A fiatal levelek egyik oldalát, illetve a rügyeket bolyhos pihe fedi. A cserjének 3-5 évre van szüksége ahhoz, hogy teljesen kifejlődjön. Napjainkban már több mint száz faja ismert, melyek közül a kamélia az itthoni melegházakban is megtalálható.

A világban számos helyen termesztenek teát, de a fő teaültetvények Kínában, Indiában, Indonéziában, és Japánban találhatóak. Kína Yunnan tartományából került át aztán a teacserje a szomszédos Asszámba, Burmába, Laoszba és Dél-Kínába. Fontos megemlíteni, hogy az ültetvények ideális esetben páradús környezetben találhatóak, ahol a föld tápanyagban gazdag, jól szellőző és savanyú, míg a páratartalom 70-90 százalékos. A fiatal növényeket árnyékban nevelgetni kell, méghozzá magas páratartalom mellett. Utóbbit idővel csökkenteni kell addig, amíg el nem érjük a levegő természetes páratartalmát. Az első fél évben nem szükséges trágyázni a növényeket, és 1-2 év után már nincs szükség az árnyékolásra sem.

Érdekesség, hogy a magasabban fekvő területeken termesztett teacserjék minőségileg sokkal jobbak, ami azzal magyarázható, hogy az éjszakai hideg hatására lelassul a növény növekedése, így a levelek aromásabbak lesznek.

A fehér tea jellemzői

A fehér teát szárítás után csak minimálisan dolgozzák fel, így a levélszerkezet és a fehér pihék is megmaradnak. Ennek köszönhetően van enyhén fehéres színe, amiről a nevét is kapta.

 A fekete tea jellemzői

A fekete tea színét és  ízét a fermentálásnak köszönheti, amely során nő az aromaanyagok mennyisége, a cserzőanyagé azonban csökken. Ennek köszönhetően a fekete tea kevésbé fanyar. A benne található koffein élénkítő hatása közismert.

Az oolong tea jellemzői

Az oolong tea egy félig fermentált fajta, ami azt jelenti, hogy a feldolgozás során mindössze a levelek szélei fermentálódnak.  Minőségtől függően az íze lehet ásványos, krémes, virágos és gyümölcsös is, nem tartalmaz nagy mennyiségben koffeint.

Miben más a zöld tea, mint a többi?

Annak ellenére, hogy a zöld és a fekete tea ugyanarról a növényről származik, különböznek egymástól és más teafajtáktól A zöld tea ez az egyik legkevésbé feldolgozott teafajta. Ennek köszönhetően ebben van a legtöbb polifenol nevezetű antioxidáns is. Számos jótékony hatását kutatások is bizonyítják, így a zöld tea többek között védi a szívet, segít megelőzni a mell-, a vastagbél- és a prosztatarákot, továbbá antikbakteriális hatása is van.

A zöld tea jótékony hatásai a szervezetre

Sok ázsiai kultúrának már évezredek óta szerves része a zöld tea, ami nem csupán az íze miatt ennyire közkedvelt, hanem kedvező élettani hatásainak köszönhetően is. Ez a teafajta a Camellia sinensis növényről származik, ami Kínában őshonos, de Japánban, illetve Nepál és India bizonyos tartományaiban is termesztik. Leginkább a szubtrópusokon és trópusokon található tápanyagokban gazdag földet szereti, ahol emellett ideális a hőmérséklet és a páratartalom. Annak ellenére, hogy ugyanarról a növényről származik, mint a fekete tea, sokkal több értékes összetevőt tartamaz, amit a sokkal kíméletesebb feldolgozásnak köszönhet.

A zöld tea altípusai

Mindegyik zöld tea típusnak más és más íze van, sőt mit több, még a koffeintartalmuk is eltérő, ami ültetvények sajátosságaira vezethető vissza.

Kínai zöld teák

  • A Gunpowder egy tajvani és kínai tea, ami rengeteg koffeint tartalmaz
  • A Long Jinget a kínai Zhejiang tartományban termesztik. Ez a fajta tartalmazza a legtöbb antioxidánst, így méregtelenítő és salaktalanító hatása van
  • Az erőteljes és fanyar ízvilágú Chun Mee-t Tajvanon és Kínában szüretelik
  • A Mao Feng édeskés ízű teát a kínai Jiangsu tartományban termesztik. Első osztályú minőségnek köszönhetően ez Kína egyik legjobb teája
  • Az édeskés ízű Gu Zhang Mao Jian-t Kínában szüretelik. Ez a fajta azoknak ajánlott, akik még nem fogyasztottak zöld teát

Japán zöld teák

Japánban a zöld teát rövid ideig gőzölik, az azt követő hűtés következtében pedig megmarad a színe és az aromái. Annak érdekében, hogy minél tartósabb legyen, meg kell szárítani a leveleket, amiket később formáznak és sodornak. Ennek az eljárásnak köszönhetően a hatóanyagok is megmaradnak.

  • A sencha az egyik legelterjedtebb zöld tea Japánban. Ez egy rendkívül világos tea, ami azt mutatja, hogy sokat éri a napsütés.
  • A matcha egy japán szupertea. A leveleit porrá zúzzák, majd forró vízzel öntik fel. Az eredmény egy szép zöld színű főzet, ami tele van antioxidánsokkal
  • A Gyokuro egy rendkívül erős, enyhén édeskés, magas koffeintartalmú japán tea
  • A Genmaicha Japánból származik, és rizzsel szokták keverni, ami a pörkölés során úgy kipattog, mint a kukorica
  • A Banchát Japánban és Tajvanon termesztik. Íze frissen fanyar, és kevés koffeint tartalmaz.

A zöld tea hatóanyagai

Más teafajtákkal ellentétben a zöld tea sok katekint tartalmaz, többek között EGCG-t – teljes nevén epigallokatekin-gallátot. A katekinek másodlagos növényi anyagok, melyek antioxidánsokként leküzdik a szervezetben található szabad gyököket, ezáltal erősítve az immunrendszert. A zöld tea ezen kívül koffeint is tartalmaz, aminek köztudottan élénkítő hatása van. Az íz szempontjából a tealevelekben található aminosavaknak van kiemelkedő szerepük. További hatóanyagok a C-, B- és B2-vitamin, kalcium, kálium, foszfát, magnézium, réz, cink, nikkel, karotin és fluorid. Mivel a zöld teában több a cserzőanyag, a fekete teánál fanyarabb az íze, azonban szintén ennek a tulajdonságának köszönhetően gyomor- és bélnyugtató hatású.

A zöld tea pozitív élettani hatásai

#1 – Erősíti az immunrendszert

Az E- és C-vitamin, továbbá a cink kombinációjának köszönhetően hatékonyan fellép a köhögés, a nátha és a rekedtség ellen.

#2 – Csökkenti a rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát

A zöld teában lévő flavonoidok hatástalanítják a szabad gyököket, melyek káros elváltozásokat okozhatnak.

#3 – Csökkenti a magas vérnyomást

Napi 2-3 csésze zöld tea fogyasztása azonban segít kontroll alatt tartani a vérnyomásunkat, így kisebb eséllyel alakulnak ki szív- és érrendszeri betegségek.

#4 – Kontroll alatt tartja a koleszterinszintet

A zöld tea hatására kevesebb zsírt vesz fel a szervezetünk, javítva ezzel a jó és a rossz koleszterin arányát.

#5 – Megelőzi a fogszuvasodást

A zöld teában rengeteg fluor található, ami megerősíti a fogzománcot, védve ezzel a fogakat a szuvasodástól. Ezen kívül antibakteriális hatása is van, így elpusztítja a baktériumokat és kórokozókat.

#6 – Segíti a fogyást

Ázsiai tudósok arra jöttek rá, hogy a zöld tea hatására több kalóriát égetünk el.

#7 – Ápolja a bőrt

A zöld teát manapság számos szépségápolási termékben is megtalálható, ugyanis ápolja, táplálja a bőrt, gyulladáscsökkentő hatóanyagai is vannak, a benne található klorofill pedig frissítőleg hat.

#8 – Segít a ráncok ellen

A zöld tea antioxidáns hatást kifejtve lassítja a bőr öregedését, amit a benne található cserzőanyagoknak köszönhet.

#9 – Ápolj a hajat

A zöld tea a hajszálakat is táplálja. Ehhez főzzünk le egy nagyobb adag zöld teát, hagyjuk kihűlni, majd öblítsük át vele a hajunkat.

#10 – Megnyugtat

A zöld tea aminosavat is tartalmaz, amely oldja a feszültséget, és segít abban, hogy megtaláljuk a belső harmóniát.

#11 – Védi a csontokat

A zöld tea még a csontokat is képes erősíteni, ami szintén a katechineknek, pontosabban az epigallokatechinnek köszönhető.

Hogyan fogyasszuk a zöld teát?

A boltok polcai között sétálgatva számos márkájú és fajtájú zöld tea között válogathatunk. Amennyiben minőségi zöld teát szeretnénk vásárolni, akkor ne filteres kivitelt válasszunk, hiszen ezeket géppel szedik, ami után nem válogatják át. A szálas tea sokkal jobb választásnak bizonyul, annak ellenére, hogy ezt is szokták géppel szüretelni, amit azonban minden esetben gondos átválogatás követ. Általánosságban kijelenthető, hogy a legjobb zöld teák Japánból származnak, többek között a bancha, a sencha, a gyokuro, a genmaicha és a matcha is.

Annak érdekében, hogy minél ízletesebb legyen a zöld teánk, oda kell figyelnünk annak tárolására. A fermentált teákkal ellentétben ez sokkal érzékenyebb, így előbb veszítheti el az aromáját, a hatását, illetve a minősége is csökkenhet, ha nem megfelelően tároljuk. Ezen kívül természetesen arra is kell figyelnünk, hogy friss és hibátlan teát vásároljunk. Ideális esetben a zöld tea egy légmentesen zárt csomagolásban van, és napfénytől védett helyen tárolják.

Elkészítés

A zöld teának lágy vízre van szüksége, hogy teljes mértékben ki tudja fejteni az aromáját. Szintén fontos, hogy ne forrázzuk le, hanem várjunk legalább 5 percet, amíg egy picit kihűl a víz, ezután öntsük csak rá a teafűre. Alapvetően elegendő 1 bögre teához 1 teáskanál teafű, egy kancsóhoz pedig 4 teáskanál. Miután ráöntöttük a vizet, kb. 2-3 percig hagyjuk ázni, majd szedjük ki a teafüvet. Utóbbit még kétszer-háromszor tudjuk használni, de ebben az esetben rövidebb legyen az áztatási idő, és melegebb a víz. Ízesítéshez a citromot és a mézet ajánljuk, de jól elkészítve ezek is elhagyhatók.

Zöld tea – Nem csak finom, egészséges is

A zöld tea rendszeres fogyasztásának tehát rengeteg jótékony hatása van, hiszen nem csak erősíti az immunrendszert és csökkenti a rákos megbetegedések kialakulásának esélyét, de ezek mellett még a fogszuvasodást is megelőzi, sőt mi több, a fogyban is segít. Pozitív hatásait annak köszönhetjük, hogy tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, illetve katekinekkel. Ahhoz azonban, hogy ténylegesen élvezhessük jótékony hatásait, jó minőségű teát kell választanunk, így a vásárlás során figyeljünk a megfelelő csomagolásra és a származási helyre, továbbá az elkészítésnél is fogadjuk meg az ajánlásokat. Ha ezekre odafigyelünk, és naponta 2-3 bögre zöld teát elkortyolgatunk, akkor minden bizonnyal jót teszünk az egészségünkkel.

2022. január 24.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek