A matcha tea jótékony hatásai

A matcha tea jótékony hatásai

Kapcsolódó tünetek:

Az utóbbi időben kevés népszerűbb ital létezik a matcha teánál. Ennek oka nem csak annak ízében rejlik, hanem számos jótékony hatásának is köszönhető.

Mi a matcha?

Ez a Japánból származó népszerű ital a zöld tea egy különleges fajtája, melynek elkészítéséhez a zöld tea levelek legértékesebb alkotóelemeit morzsolják porrá. A buddhista szerzetesek kb. 800 évvel ezelőtt kezdték el fogyasztani meditáláshoz. Manapság már tejjel keverve is isszák, de akár főzéshez és sütéshez is szívesen használják.

Milyen a matcha tea íze?

A matchának enyhén fanyar, picit füves íze van. A zöld teához hasonlítható, csak keserűbb. A jó minőségű por a keserűsége ellenére enyhén lágy és édeskés.

A matcha jótékony hatásai

Rák ellen

Mivel a matcha rengeteg klorofillt és antioxidánst tartalmaz, képes megvédeni a sejteket a szabad gyököktől, ezzel együtt pedig gátolni tudja a rákos sejtek kifejlődését. Már egy kis adag fenolos sav is jótékonyan hat az egészségünkre – egy bögre matcha tea 100 milligrammot tartalmaz belőle. Ezeken kívül epigallokatekin-gallát is található benne – ismertebb neve a katekin –, ami egy növényi eredetű vegyület. Rák ellenes hatását már több tudományos kutatás is bizonyította. A matcha teában 140-szer több van belőle, mint a hagyományos zöld teákban. Ezen hatása mellett az sem elhanyagolható, hogy a katekin a koleszterinszintet is képes szabályozni, továbbá csökkenti az Alzheimer- és a Parkinson-kór kialakulásának esélyét.

Nyugtat

A matchában megtalálhatóak olyan aminosavak, mint például az L-teanin, melynek nyugtató hatása van. Tény, hogy a fekete tea is tartalmazza ezeket, azonban a matchában több van.

Fogyaszt

Mivel az egész tealevelet porrá zúzzák, számos, az egészségünk szempontjából értékes hatóanyag megtalálható benne: vitaminok, ásványi anyagok és rostok. Ezeken kívül a bennük rejlő katekin segíti a testünk zsírbontását és serkenti a zsíranyagcserét.

Izomláz

Hidegen fogyasztva a matcha teának számos jótékony hatása van a sportolók számára, többek közt megelőzi az izomlázat, segíti az izomnövelést, és védi az izomrostokat is, melyek a súlyzós edzések során károsodhatnak.

Tipp – Matcha-shake

Keverjünk össze némi matcha port szója- vagy mandulatejjel, adjunk hozzá vaníliát és agavészirupot. Alaposan keverjük és rázzuk össze a hozzávalókat, majd edzés előtt fogyasszuk el.

Napvédelem

A fentieken túl a bőrünket is képes megvédeni ez a zöld por. A napsugarak hatására felszabaduló szabad gyökök kárt tesznek a bőrsejtek sejtmembránjaiban, így azok előbb kezdenek el öregedni. A matchában található katekinnek azonban olyan hatása van, mint az öregedésgátló krémeknek: annak hála a szabad gyökök nem jutnak be a bőrbe, így az nem lesz ráncos és sápadt.

Frissít

A matcha teának frissítő hatása is van, ami annak köszönhető, hogy a klasszikus zöld teánál több koffeint tartalmaz.

Bőrápolás

A rengeteg antioxidánsnak köszönhetően a matcha tea úgy is pozitív hatással van a bőrünkre, hogy enyhíti a gyulladásokat, így nagy segítség a pattanások kezelésében. Ezen kívül javítja a bőrsejtek vérkeringését, így azok gyorsabban megújulnak, aminek következtében sokkal frissebb, feszesebb és fiatalosabb lesz a bőrünk.

2021. szeptember 13.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek