Veszélyes karácsonyi ajándékok – 5 ajándék, ami bajt okozhat

2016. december 8.

Kapcsolódó tünetek:

bőrkiütés, nyelési nehézség

Ezeket az ajándékokat kerülje, ha nem akar bajt karácsonykor!

Veszélyes vegyi anyagot tartalmazó ajándékok

A problémát okozó ajándékok között előkelő helyen szerepelnek az allergéneket tartalmazó kozmetikumok, textíliák. Nem ritka, hogy a ruhák festésére, keményítésére használt vegyületek súlyos irritációt okoznak az érzékeny bőrűeknél. Megesik, hogy egy terméket visszahívnak, mert túl magas arányban tartalmazott ólmot a festéke, amelynek bizonyított egészségkárosító hatása. Ugyanez igaz a műanyag játékokra is. A műanyagoknál a ftalát-mentesség és a BPA free feliratot keressük! Amit kerüljünk: 1-es PET, 3-as PVC, 6-os PS polisztirol, 7-es egyéb, ami lehet PC polikarbonát is.

Allergiát okozó plüssök

A háziporatka elhalt emberi hámsejtekkel táplálkozik, kedvelt élőhelyei ezért az ágynemű, a matrac és a plüssállatok. A háziporatka az arra érzékenyekből szénanáthás, asztmás tüneteket válthat ki, de okozhat csalánkiütést, ekcémát is. Nem tanácsos ezért semmilyen bolyhos kedvenccel meglepnünk háziporatkára allergiás ismerősünket! A valódi szőr holmikkal sem árt az óvatosság, sokan ugyanis allergiásak az állatszőrre.

Irritációt okozó kozmetikumok

Kozmetikumot csak akkor vásároljunk ismerősnek, ha tudjuk, hogy milyen márkát használ, nehogy kiderüljön, hogy a csodakrém, amivel karácsonyra meglepjük, olyan összetevőket tartalmaz – például parabéneket -, amelyre allergiás.

Tűzveszélyes műszaki cikkek

A műszaki cikkek közül a legtöbb termék, amelyik fönnakadt az ellenőrző szervek hálóján áramütés- és tűzveszélyes. A letiltott termékek között gyakran fordul elő kifejezetten karácsonyi dekoráció, és egyéb ünnepi berendezés. Nem árt, ha vigyázunk az ünnepek során oly népszerű elektronikus eszközök vásárlásával. Még az ismert áruházak polcain is találkozhatunk a Fogyasztóvédelmi Felügyeleti Hatóság megfogalmazása szerint “az élet- és vagyonbiztonsági követelményeknek” nem megfelelő termékekkel.

Törékeny és halláskárosító játékok

Alapszabály, hogy gyerekeknek 6 éves kor alatt tilos törékeny dolgot ajándékozni! A kerámia és üveg alkatrészes játékok, bögrék könnyen törnek, a szilánkokkal pedig megsérthetik magukat. Még ha nem is törik el egy játék, a kis alkatrészek könnyen leválhatnak, ezért nem kisgyerekeknek valók, mivel lenyelhetik, torkukon akadhat, orrukba dughatják. A 3 év alattiakra veszélyt jelentő apró darabos játékokat a csomagoláson felirattal vagy logóval (piros karikában áthúzott gyerekfej) jelzik.
A fogyasztóvédők listájából is látszik, hogy egyes játékok akár veszélyesen hangosak is lehetnek. Mindig próbáljuk ki a boltban, milyen hangot ad az általunk hazavinni kívánt szerkezet és rokonainkat is kérjük meg erre!

Tippek, hogyan válasszunk ajándékot

  • Lehetőleg boltban, eredeti csomagolásban, leírással együtt és ne utcai árustól vegyünk játékot, műszaki cikket! A CE jelzés azt jelenti, hogy a termék megfelel az uniós szabályoknak a TÜV minősítés pedig az összetevőket vizsgálja.
  • Érdeklődjünk ismerősünknél, van-e valamilyen allergiája kozmetikai összetevőkre, mit használ, mi a kedvence!
  • A boltban teszteljünk! Szagoljuk meg a terméket, hogy van-e erős, vegyszeres szaga, hagy-e nyomot a festéke!
  • A beszélő, zenélő, zörgő játékot próbáljuk ki, mennyire hangos, mennyire bántó a zaj, amit kiad. Érdemes megnézni, kipróbálni a nagymama, keresztapa, és a nagynéni ajándékait is mielőtt a gyermeknek odaadjuk őket.
  • 3 év alatti gyermeknek ne vegyünk olyan játékot, aminek darabjai leválnak, lerepülnek! Ne legyen éles széle, mert a gyermek biztos, hogy a szájába fogja venni, és könnyen lehet, hogy el fog esni miközben a kezében tartja.
Nem terjesztenek fertőzést a nedves törlőkendők?

Nem terjesztenek fertőzést a nedves törlőkendők?

Sokakban felmerül a kérdés, vajon a baba törlőkendők nem veszélyesek? Naponta többször is érintkeznek az érzékeny bababőrrel és vegyszerekkel vannak átitatva. Mégis használatuk szinte nélkülözhetetlen a csecsemők gondozása során.

Nyárra készülünk: A helyes borotválkozás szabályai

Nyárra készülünk: A helyes borotválkozás szabályai

Most már tényleg jön a tavasz, és egyre gyakrabban kerülnek elő a szoknyák, majd a rövidnadrágok. Ezekhez viseléséhez pedig sima láb dukál, aminek eléréséhez az egyik legkönnyebb és leggyorsabb mód a borotválkozás.

Így készítsük fel bőrünket a tavaszra

Így készítsük fel bőrünket a tavaszra

A téli hideg után végre itt a tavasz, amire viszont nem árt felkészíteni a bőrünket. Az évszakok és az időjárás változása máshogy veszi igénybe a bőrt, így ápolni is máshogy kell és új termékekre van szüksége ahhoz, hogy mindig ragyogó lehessen.

Strandbetegségek – Ezekre vigyázzunk a legjobban!

Strandbetegségek – Ezekre vigyázzunk a legjobban!

Nyár, napfény, nyaralás, strandolás - csupa pozitív, a várva várt pihenés, szórakozás és kikapcsolódás élményével kecsegtető program. A homokban és a vízben azonban nem árt elővigyázatosnak lennünk, hiszen veszélyek is leselkednek ránk.

Nyári babaápolási ABC

A csecsemők, kisgyermekek bőre extrém módon érzékeny, melynek ápolása, óvása a nyári időszakban kiemelt figyelmet érdemel. Nem csak a napsugárzás elleni védelemre, az izzadás okozta következmények kivédésére, hanem a pelenka által fedett bőrfelület épségére is ügyelnünk kell.

Összes cikk Életmód témában