Vesekő – 5 dolog, amit mindig is meg akart kérdezni!

2016. szeptember 1.

A vesekő megelőzése, oka, tünetei és kezelése.

Vesekő - 5 dolog, amit mindig is meg akart kérdezni!

Mi a vesekő?

A vesekő kemény, kristályos anyagból áll, többnyire kalcium-oxalát alkotja, amely kicsapódik a vizeletben. A férfiaknál háromszor gyakrabban képződik kő a vesében vagy a vesevezetékben, mint a nőknél és a középkorúaknál jellemző leginkább kialakulása.

Mi okozhatja?

A vesekő kialakulásának hátterében genetikai tényezők is állnak illetve hajlam és életmód tényezők kérdése is, hogy kialakul-e. Ha a szülőknél is előfordult, jó eséllyel a gyerekeknél is megjelenik.

Milyen tünetei vannak?

A kő mérete és az átélt fájdalom között nincs összefüggés: van, amikor a teljes vesemedencét kitöltő kő sem okoz tüneteket, míg az egészen apró homok is kiválthat komoly szenvedést. Többnyire heves, görcsös fájdalmat okoznak, de az is gyakori, hogy véletlenül, egy más betegség miatt végzett hasi ultrahangvizsgálat során állapítják meg a vesekövességet.

Vesekő - 5 dolog, amit mindig is meg akart kérdezni!

Hogyan előzhető meg?

A megelőzés érdekében szinte teljes életmódváltás szükséges, amely ugyanúgy magában foglalja a testsúly rendezését, a húsfogyasztás visszaszorítását, több növényi rostfogyasztást, a rendszeres testmozgást, mint a megfelelő folyadékbevitelt. Nagyon fontos még az is, hogy a vizeletet soha ne tartsuk vissza hosszú ideig!

Változatos, egészségtudatos étkezéssel

A változatos étkezés azért fontos, mert ha valamely anyagból a vese túl sokat választ ki, akkor az az oldatból kiválva elősegíti a vesekőképződést. Sószegény étkezéssel, sok zöldség és gyümölcs fogyasztásával, a se nem túl lúgos, se nem túl savas italokkal sokat tehetünk azért, hogy megelőzzük a bajt.

Megfelelő folyadékbevitellel

Igyunk annyi folyadékot – lehetőség szerint vizet, teát, alacsonyabb ásványianyag-tartalmú ásványvizet – hogy kb. 2.0 liter vizeletet tudjunk kiválasztani naponta! Egyénenként eltérő, hogy kinek mennyi folyadékot kell fogyasztania, de egy átlagos felnőttnek általában napi több mint két liter fogyasztása javasolt. A megfelelő mennyiség mellett fontos, hogy azt egyenletesen elosztva vigyük be a szervezetbe, azaz ne legyen olyan napszak, amikor a szervezetünk kiszárad.

Mozgással

Mozgással megakadályozható a vizelet pangása. Mozgás során javul a vérkeringés, az anyagcsere, fokozódik a szervezet méregtelenítése.

Hogyan kezelhető?

A kisebb kövektől természetes úton is meg lehet szabadulni, bár a kő távozásakor átélt fájdalom a gyermekszüléshez hasonló. Ha nincs esély spontán ürítésre, szóba jöhet az ultrahangos kőzúzás vagy a műtéti beavatkozás is.

Emésztést segítő vagy méregtelenítő? Van különbség

Emésztést segítő vagy méregtelenítő? Van különbség

Az emésztést segítő készítményeket és a méregtelenítés fogalmát sokszor kötjük össze. Nem teljesen hibás az asszociáció, hiszen a jó emésztésnek és a méregtelenítés folyamatának van köze egymáshoz. De van köztük különbség.

8 étel, ami székrekedést okoz

8 étel, ami székrekedést okoz

A székrekedés és a lassú anyagcsere napjaink egyik nagy problémája. A fennálló problémát néha már csak súlyos betegségek okán vesszük észre, amikor már késő! Változtasson étrendjén, hogy elkerülje a bélrendszert érintő betegségek kialakulását!

A Crohn-betegség

A Crohn-betegség

A Crohn-betegség a bélrendszer gyulladásos betegsége, a szájtól a végbélig terjedhet, de leggyakrabban a vékony – és vastagbelet érinti. A kór a bélfal egész vastagságára kiterjedhet, fekélyeket, súlyosabb esetben komoly vérzést vagy a bélszakasz átlukadását okozva. Lefolyása hullámzó.

Mi az a bélpolip?

A polipnak nevezett furcsa kis képződmények szervezetünkben jellemzően nyálkahártyán alakulnak ki, azon belül is gyakran fordulnak elő a bélrendszerben. Megjelenésük okairól túl sokat nem tudni, de azért segítünk megfejteni azt, mik is ezek és miért érdemes odafigyelni rájuk.

Amit feltétlenül tudnia kell a laktóz intoleranciáról!

Amit feltétlenül tudnia kell a laktóz intoleranciáról!

5 fontos tudnivaló, ha érzékeny a tejcukorra!