Vesekő – 5 dolog, amit mindig is meg akart kérdezni!

2016. szeptember 1.

A vesekő megelőzése, oka, tünetei és kezelése.

Vesekő - 5 dolog, amit mindig is meg akart kérdezni!

Mi a vesekő?

A vesekő kemény, kristályos anyagból áll, többnyire kalcium-oxalát alkotja, amely kicsapódik a vizeletben. A férfiaknál háromszor gyakrabban képződik kő a vesében vagy a vesevezetékben, mint a nőknél és a középkorúaknál jellemző leginkább kialakulása.

Mi okozhatja?

A vesekő kialakulásának hátterében genetikai tényezők is állnak illetve hajlam és életmód tényezők kérdése is, hogy kialakul-e. Ha a szülőknél is előfordult, jó eséllyel a gyerekeknél is megjelenik.

Milyen tünetei vannak?

A kő mérete és az átélt fájdalom között nincs összefüggés: van, amikor a teljes vesemedencét kitöltő kő sem okoz tüneteket, míg az egészen apró homok is kiválthat komoly szenvedést. Többnyire heves, görcsös fájdalmat okoznak, de az is gyakori, hogy véletlenül, egy más betegség miatt végzett hasi ultrahangvizsgálat során állapítják meg a vesekövességet.

Vesekő - 5 dolog, amit mindig is meg akart kérdezni!

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

Hogyan előzhető meg?

A megelőzés érdekében szinte teljes életmódváltás szükséges, amely ugyanúgy magában foglalja a testsúly rendezését, a húsfogyasztás visszaszorítását, több növényi rostfogyasztást, a rendszeres testmozgást, mint a megfelelő folyadékbevitelt. Nagyon fontos még az is, hogy a vizeletet soha ne tartsuk vissza hosszú ideig!

Változatos, egészségtudatos étkezéssel

A változatos étkezés azért fontos, mert ha valamely anyagból a vese túl sokat választ ki, akkor az az oldatból kiválva elősegíti a vesekőképződést. Sószegény étkezéssel, sok zöldség és gyümölcs fogyasztásával, a se nem túl lúgos, se nem túl savas italokkal sokat tehetünk azért, hogy megelőzzük a bajt.

Megfelelő folyadékbevitellel

Igyunk annyi folyadékot – lehetőség szerint vizet, teát, alacsonyabb ásványianyag-tartalmú ásványvizet – hogy kb. 2.0 liter vizeletet tudjunk kiválasztani naponta! Egyénenként eltérő, hogy kinek mennyi folyadékot kell fogyasztania, de egy átlagos felnőttnek általában napi több mint két liter fogyasztása javasolt. A megfelelő mennyiség mellett fontos, hogy azt egyenletesen elosztva vigyük be a szervezetbe, azaz ne legyen olyan napszak, amikor a szervezetünk kiszárad.

Mozgással

Mozgással megakadályozható a vizelet pangása. Mozgás során javul a vérkeringés, az anyagcsere, fokozódik a szervezet méregtelenítése.

Hogyan kezelhető?

A kisebb kövektől természetes úton is meg lehet szabadulni, bár a kő távozásakor átélt fájdalom a gyermekszüléshez hasonló. Ha nincs esély spontán ürítésre, szóba jöhet az ultrahangos kőzúzás vagy a műtéti beavatkozás is.

Milyen szövődményei lehetnek a hasnyálmirigy gyulladásnak?

Milyen szövődményei lehetnek a hasnyálmirigy gyulladásnak?

A hirtelen fellépő felső hasi fájdalom a hasnyálmirigy gyulladás egyik legismertebb tünete. Ez a betegség nem megfelelő kezelés esetén akár halálos is lehet. Alábbiakban közelebbről bemutatjuk ennek a kórképnek a lehetséges szövődményeit és veszélyeit.

Az alhasi fájdalom tünetei és háttere

Az alhasi fájdalom tünetei és háttere

Az alhasi fájdalom mögött állhat szervi elváltozás, így többek között gyulladás, fertőzés, daganat, de előfordulhat a háttérben funkcionális ok is, mint például irritábilis colon. Fontos, hogy komolyan vegyük a tüneteket, amelyeket az alábbiakban ismertetünk.

5 tipp puffadás ellen

5 tipp puffadás ellen

Fiatal vagy idős, férfi vagy nő, a puffadás kellemetlen érzését mindannyian tapasztaltuk már életünk során. A fokozott gázképződés számos tényező miatt kialakulhat. Mutatunk 5 tippet, amelyekkel elkerülhetjük a kényelmetlenségeket.

Hogyan kezelhető és előzhető meg a hasnyálmirigy gyulladás?

Hogyan kezelhető és előzhető meg a hasnyálmirigy gyulladás?

A hasnyálmirigy gyulladás évente több ezer magyar nőt és férfit érint. A kezelés, illetve megelőzés lehetőségeit cikkünkben mutatjuk be.

Így jelentkezik a hasnyálmirigy gyulladás

Így jelentkezik a hasnyálmirigy gyulladás

A hasnyálmirigy gyulladás heveny és krónikus formája is komoly fájdalommal járó, súlyos betegség. A mielőbbi diagnózis érdekében bemutatjuk a betegség legjellemzőbb tüneteit.