Várandósság és megfázás

Várandósság és megfázás

Kapcsolódó tünetek:

Attól a pillanattól kezdve, hogy egy nő tudomást szerez a szíve alatt hordott új kis életről, megszűnik önmaga lenni: azonnal Édesanya lesz, akinek minden gondolata még meg sem született gyermeke épsége, egészsége körül forog. Saját panaszait háttérbe szorítva, igyekszik mindent leendő gyermeke egészségének alárendelni, még akkor is, ha ezzel saját magának árt.

A terhesség ideje alatt jó esélye van a várandós kismamának valamilyen légúti fertőzést összeszedni – hiszen országunk éghajlata nem teszi lehetővé, hogy a babavárás minden napján szikrázó napfény álljon rendelkezésre. Az őszi-téli zord időjárások, az ilyenkor fellobbanó légúti kórokozó-hullám elől nem mindig van menekvés. Nem beszélve arról, hogy a kisbabát váró női szervezet immunrendszere korántsem működik olyan hatékonysággal, mint a megtermékenyülés előtt, hiszen, egy genetikailag félig idegen apróságot kell óvnia, táplálnia kilenc hónapig. Hogy a test befogadhassa a kis jövevényt, muszáj immunrendszerét valamilyen mértékben gyengítenie.

„Szerencsés” esetben az elkapott fertőzés csak egy enyhébb, felső légúti vírusinfekció, a nátha, a meghűlés klasszikus tüneteivel. Terhesség alatt ezek a tünetek esetleg a megszokottnál intenzívebben jelentkezhetnek, és adódhatnak hozzá olyan, korábban nem jellemző panaszok is (pl. nagyfokú gyengeség, aluszékonyság, ólmos fáradtságérzés), amik egyértelműen a terhesség számlájára írhatók.

Önmagában ezek a fertőzések nem jelentenek kockázatot a fejlődő magzat szempontjából, van azért néhány dolog, amire nem árt odafigyelni: különösen koraterhesség idején (amikor a legintenzívebb a szervek képződése, az embrió fejlődése) a tartós, magas láznak lehetnek fejlődési-zavart okozó hatásai. Éppen ezért, ajánlatos ilyenkor lázat csillapítani. Azonban nem mindegy, mivel: kutatások szerint a máskor oly tökéletesen beváló, vény nélkül is kapható szerek közt találni olyanokat, amelyek kifejezetten veszélyesek lehetnek a fejlődő magzatra nézve. Lázcsillapításra legtöbb esetben paracetamol-tartalmú készítmény javasolható, nem használható pl. az aszpirin (éppen ezért, nem igazolt, de feltételezett várandósság esetén – pl. tervezett baba, ciklus vége előtt – is így kell gondolkodni).

Bizonyos gyógyszereket csak a terhesség elején, és legvégén nem ajánlatos szedni, ezeket minden esetben érdemes szakorvossal egyeztetni.

A nátha kellemetlen tüneteinek enyhítésére számos olyan készítmény a patikák polcain, melyek alkalmazása biztosan nem jelent kockázatot a növekvő magzat számára. Orrcseppek helyett érdemes sós-tengervizes orrsprayt használni, köhögés esetén a kamillás inhalálások, sószoba, barlangi túra is szóba jönnek.

Mindezek dacára nagyon sokan ódzkodnak bármilyen „szer” használatára várandós állapotban: épen ezért, inkább a megelőzésre célszerű nagyobb hangsúlyt fektetni: a megfelelő öltözködés, bőséges vitaminfogyasztás (C-vitamin), járványos időszakban a tömegek elkerülése, esetleg maszk viselése segíthetnek a megfázás elleni védekezésben.

Bármennyire is gyógyszerellenes valaki, a terhesség alatt különösen fontos, hogy ezeket az enyhe, és veszélytelennek tűnő fertőzéseket is kezeljék, ellenkező esetben könnyen továbbterjednek, és súlyosabb szövődményeket hozhatnak létre. A szövődmények (arcüreggyulladás, fülgyulladás, esetleg hörghurut, tüdőgyulladás) általában minden esetben gyógykezelést igényelnek, a bevethető antibiotikumokról és a kismama állapotától függő egyéb szerekről minden esetben a kezelőorvos dönt.

2013. október 30.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink