Terhességi teszt: mikor érdemes elvégezni?

Terhességi teszt: mikor érdemes elvégezni?

Kapcsolódó tünetek:

A terhességi tesztek hatalmas fejlődésen mentek át. Ma már jóval nagyobb pontosággal tudják megállapítani, fennáll-e terhesség, mint korábban – ami jó hír, hiszen a legtöbb nőre nagy hatást gyakorol az eredmény, amit az aprócska kijelzőn vagy papírcsíkon lát.

 

Bár a napjainkban kapható tesztek rendkívül egyszerűen beszerezhetőek, illetve könnyen és gyorsan használhatóak, a megbízható pozitív vagy negatív eredményhez mégsem mindegy, hogyan alkalmazzuk őket. Az időzítés például kulcsszerepet játszik az eredmény hitelességében.

 

Ebben a cikkben bemutatjuk, hogyan működnek a terhességi tesztek, mitől függ és mennyire megbízható az eredményük, mikor érdemes elvégezni őket, milyen fajtájú és érzékenységű terhességi tesztekkel találkozhatunk, és mikor forduljunk orvoshoz.

Hogyan működik a terhességi teszt?

 

A fejlődés ellenére az alapelv változatlan maradt: bármilyen terhességi teszt használatával valójában a HCG hormon jelenléte mutatható ki a szervezetben. A HCG a humán korion-gonadotropin – vagyis a „terhességi hormon” – rövidítése, és olyan hormont jelent, ami a várandós nők méhlepényének sejtjeiben termelődik. Pontosabban terhesség esetén, a megtermékenyített petesejt beágyazódását követően kezd el termelődni. Jelenléte vérből és vizeletből mutatható ki.

 

Ami a tesztek típusát illeti, a gyógyszertárakban és drogériákban kaphatóak, vizeletből mutatják ki az eredményt, méghozzá úgy, hogy a vizeletsugár alá kell tenni az erre szolgáló részüket, vagy pohárba engedett vizeletbe helyezni.

 

Arról, hogy egy terhességi teszt mikor mutatja ki leghamarabb a megbízható eredményt, annak érzékenysége dönt, amire a vásárlásnál és a használatkor érdemes különösen odafigyelni. A legérzékenyebbek mutatják ki leghamarabb a pozitív eredményt, ez 10 mlU/ml-es HCG szintet jelent. A tesztek jelentős része ennél kevésbé érzékeny, és 25 mlU/ml-nél mutatja ki a terhességet, de 50 mlU/ml érzékenységűek is vannak.

Terhességi teszt: mikor érdemes elvégezni?

Mennyire megbízható az eredmény?

 

Az, hogy a teszt eredményt mennyire tekinthetjük megbízhatónak és pontosnak, nagymértékben függ attól, hogy milyen tesztet végzünk, és mennyire figyelünk oda a helyes alkalmazásra.

 

Alapvetően megbízható eredmény

 

Noha általánosságban elmondhatjuk, hogy a patikákban kapható terhességi tesztek alapvetően megbízható eredménnyel szolgálnak, működési mechanizmusából adódóan egyik sem tekinthető 100%-osnak – a klinikai tesztekkel is bizonyított 98-99%-os pontosság viszont már reális lehet.

 

Nem mindegy, milyen típust választunk

 

Különböző szakaszokban különböző érzékenységű tesztek tudják kimutatni a fennálló terhességet (ezt részletesen is kifejtjük a továbbiakban). Könnyen lehet tehát, hogy egy bizonyos fajta teszt az esedékes menstruáció első napja előtt még nem tudja kimutatni a várandósságot, ám pár nap elteltével már igen, hiszen akkor emelkedik az érzékenységi szint fölé a HCG-hormon jelenléte a vizeletben.

 

Figyeljünk a helyes használatra!

 

A terhességi teszt elvégzésének a használati utasításban leírtak szerint kell történnie. Noha az instrukciók maguktól értetődőnek tűnhetnek, az eredmény megbízhatósága olyan apróságokon is múlhat, amelyek a tájékoztatóban szerepelnek ugyan, de egyébként nem jutottak volna eszünkbe. A legtöbb tesztet vizeletsugár alá kell tartani vagy bizonyos ideig tiszta és száraz pohárba engedett vizeletbe engedni, majd megvárni a pozitív vagy negatív eredményt.

 

A HCG-szint általában a reggeli első vizeletben a legmagasabb; bár nem mindegyik teszt követeli meg, hogy abból történjen a vizsgálat, elősegíti a pontosabb eredményt, ha akkorra időzítjük.

 

Milyen eredmények vannak?

 

A terhességi teszt eredménye lehet pozitív, negatív vagy érvénytelen. Gyakori javaslat, hogy érdemes egyidejűleg vagy néhány napos különbséggel többet is elvégezni, mert számtalan dolog miatt lehet fals az eredmény. A leggyakoribb probléma a túl korai tesztelés, ami az álnegatív eredmény kockázatát növeli, de az is lehet, hogy a pozitív eredmény oka annyira korai terhesség, ami a menstruációval megszűnik, mert végül mégsem sikerül a beágyazódás vagy a kezdeti fejlődés.

 

Terhességi teszt: mikor érdemes elvégezni?

 

Az egyik leggyakoribb kérdés a terhességi tesztekkel kapcsolatban, hogy mikor célszerű elvégezni őket a legmegbízhatóbb eredmény érdekében.

 

Mikor érdemes a teszt mellett dönteni?

 

Aranyszabály, hogy az elmaradt menzesz 1. napján már nyugodtan lehet tesztelni, mert a vélhető peteéréstől számítva eltelt annyi idő, hogy terhesség esetén a legtöbb teszt már érzékelje a HCG jelenlétét. Ha nem tudjuk pontosan a menstruáció esedékességének 1. napját, akkor várjuk meg a védekezés nélküli együttlét utáni legalább 21. napot. Léteznek olyan fajták is, amelyek több nappal az esedékes menstruáció előtt – már a fogantatás utáni 10. napon – kimutathatják a fennálló terhességet.

 

Sokan a tesztet csak akkor végzik el, amikor terhességi tüneteket tapasztalnak, mint például a hányinger, a hányás, az émelygés, a mellek megduzzadása és fájdalma, a gyakori vizelési inger, a látszólag indokolatlan kimerültség vagy fáradtság. Ezek már 1-2 héttel a fogantatás után jelentkezhetnek.

 

Milyen típusút válasszunk?

 

Általában vizelettel működő tesztek vannak a boltok polcain, amelyek minden szempontból megfelelnek a kényelmes és megbízható otthoni használat követelményeinek. Érzékenység alapján többfélét választhatunk; minél érzékenyebb a teszt, annál hamarabb derülhet ki a pontos eredmény. A HCG-szint a már említett beágyazódást követően kezd el növekedni. A Magyarországon kapható tesztek többsége 10 vagy 25 mlU/ml érzékenységű. 10 mlU/ml HCG általában már a fogantatás utáni 8. napon kimutatható.

 

Fontos, hogy olyan érzékenységű tesztet találjunk, ami illeszkedik a helyzetünkhöz, máskülönben nem feltétlenül lesz pontos az eredmény

 

Pontosan mikor csináljuk?

 

Célszerű felkelés után azonnal elvégezni a tesztet, mert a reggeli első vizeletben a legmagasabb a HCG hormon szintje, bár a mai tesztek nem követelik ezt meg, és ha az útmutató is ezt írja, akkor a nap során bármikor lehet alkalmazni őket. A terhességi teszt elvégzésének legoptimálisabb időpontja tehát az esedékes menstruáció legalább első napjának reggele.

 

Mi a helyzet a halvány vonalakkal?

 

Előfordulhat, hogy halvány csík látható a terhességi teszten, ami megnehezíti az eredmény értelmezését. Ennek több oka is lehet, például az, hogy akkor végezzük el a tesztet, amikor még túl alacsony a HCG szintje – vagyis a terhesség első napjaiban. Ez általában a legérzékenyebb teszteknél, korai szakaszban jellemző. A halvány vonalak problémája kiküszöbölhető, ha megvárjuk a teszteléssel a menstruáció esedékességének első napját. Digitális kijelzővel ellátott teszteknél ugyan elő sem fordulhat ilyen probléma, ám a pontos eredmény érdekében azoknál is érdemes figyelni az érzékenységre és a megfelelő időzítésre.

Hogyan működik a terhességi teszt?

Mikor egyeztessünk orvossal?

 

Lássuk, mikor érdemes szakemberhez fordulni a terhesség gyanújával vagy váratlan teszteredmény esetén!

  • Pozitív terhességi teszt esetén mindenképpen forduljunk nőgyógyászhoz, mert csak ultrahangvizsgálattal lehet 100%-os bizonyossággal megállapítani a terhesség fennállását. Az első kismama-vizsgálatnak legkésőbb a 8. hétig meg kell történnie a megfelelő terhesgondozás érdekében.
  • Ha más tüneteket is tapasztalunk – amik vagy terhességre vagy nőgyógyászati, illetve hormonális problémára utalhatnak –, akkor a terhességi teszt eredményétől függetlenül forduljunk orvoshoz.
  • Ha elmarad a menstruáció, de negatív a teszt, akkor is indokolt a kivizsgálás. Előfordulhat, hogy a menstruáció valamilyen ismert stresszhelyzet vagy trauma miatt késik, ám ebben az esetben is megnyugtató lehet az orvosi vizsgálat.
  • Általános szabály, hogy ha valamilyen okból felmerül az orvosi vizsgálat szükségességének lehetősége, vagy olyan kérdésünk van, amit szakember tud megfelelően megválaszolni, akkor inkább kérjünk időpontot a rendelőbe.

 

Összegzés

 

Az otthon elvégezhető terhességi tesztek hatalmas fejlődésen mentek át, alapvetően megbízhatónak tekinthetőek. A hiteles pozitív vagy negatív eredményhez mégsem mindegy, hogyan alkalmazzuk őket. A terhességi tesztek a HCG-hormon (terhességi hormon) jelenlétét mutatják ki a vizeletből.

 

Minél érzékenyebbek, annál hamarabb képesek kimutatni a terhességet. A 10 mlU/ml érzékenységűek a fogantatástól számított 8. napon túl már megfelelően működhetnek, de aranyszabály, hogy az elmaradt menzesz 1. napján már nyugodtan lehet tesztelni, mert a vélhető peteéréstől számítva eltelt annyi idő, hogy terhesség esetén a legtöbb teszt már érzékelje a HCG jelenlétét. A HCG-szint általában a reggeli első vizeletben a legmagasabb, bár nem mindegyik teszt követeli meg, hogy abból történjen a vizsgálat.

 

A terhességi teszt eredménye lehet pozitív, negatív vagy érvénytelen. Gyakori javaslat, hogy érdemes egyidejűleg vagy néhány napos különbséggel többet is elvégezni, mert számtalan dolog miatt lehet fals az eredmény. A leggyakoribb probléma a túl korai tesztelés, ami az álnegatív eredmény kockázatát növeli. Pozitív terhességi teszttel ajánlott minél előbb orvoshoz fordulni.

2024. március 17.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek