Gyógyszerszedés és terhesség

Gyógyszerszedés és terhesség

Legyen szó vény nélkül, vagy vény köteles készítményről, mindenképpen szűk azoknak a hatóanyagoknak a köre, melyek terhesség során alkalmazhatóak a magzatra gyakorolt káros hatás nélkül.

A magzatfejlődési rendellenességek mindössze 25-30 százalékát idézik elő a génhibák és kromoszóma rendellenességek, a többi esetben általában az elváltozásokért a környezeti ártalmak és a gyógyszerek felelősek.

Az sem mindegy a gyógyszerek alkalmazásának tekintetében, hogy a terhesség milyen szakaszáról beszélünk, hiszen a magzat szerveinek fejlődésénél dokumentálható egy-egy érzékenységi periódus, amikor az adott hatóanyag különösen ártalmas lehet.

A beteg kismama kezelésénél elsősorban azt kell mérlegelni, hogy az adott alap probléma okoz-e nagyobb gondot, vagy pedig annak gyógyszeres terápiája.

A magzatkárosító hatóanyagok

A teljesség igénye nélkül szerepelnek az alábbi gyakori olyan hatóanyagokat, melyek alkalmazását kerülni kell a várandósság alatt, sőt használatuk kerülendő a terhesség gyanúja esetén, illetve tervezett gyermekvállalás időszakában is.

  • Acetil-szalicilsav tartalmú gyógyszerek (láz,- fájdalomcsillapító, megfázás elleni készítményekben). Alkalmazása a terhesség során gátolhatja a magzatnál a foramen ovale záródását (pitvarsövény).
  • Izotretinoin – súlyos pattanásos bőr kezelésére alkalmazott, vényköteles, bőrgyógyászati készítmény. Akár egy adag bevétele is súlyos születési rendellenességhez vezethet.
  • Acitretin, etretinát, tretinoin – általában pikkelysömör terápiájában, bőrgyógyászati panaszok kezelésére alkalmazzák. Teratogén (magzatkárosító) hatása olyannyira erős, hogy a gyógyszeres terápia befejeztével két évet is kell várni a terhesség vállalása előtt, sőt még a véradás is tilos a terápia befejeztét követő két éven belül.
  • Ribavirin – vírusellenes szer, melyet a Hepatits C fertőzés kezelésében alkalmaznak. Bizonyítottan súlyos születési rendellenességeket eredményezhet terhesség alatti alkalmazása.
  • Dextrometorfán, gvajfenezin, kodein – a hatóanyagok általában köhögés kezelésére való készítmények összetevői, vény nélkül is megvásárolhatóak. Terhességben való alkalmazásuk veszélye az, hogy emberben nem ismert a várandósság alatti hatásuk, ugyanakkor állatkísérletek igazolták a terhességi komplikációkat.
  • Ösztrogének – Az ösztrogén tartalmú készítmények megzavarják a hormonháztartást, így szedésük terhességben ellenjavallt.
  • Gentamicin – Az antibiotikumok közül abszolút ellenjavallt ezen hatóanyag alkalmazása várandósság idején.

Összességében elmondható, hogy a terhes nők gyógyszerelése kiemelt körültekintést igényel, és az öngyógyszerezés veszélye igen nagy. Minden esetben szakember tanácsát kell kérni, ha a várandós nő panaszát vény nélkül kapható, vagy vényköteles készítménnyel kívánja enyhíteni.

2015. augusztus 14.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink