Terhességi csíkok

2014. augusztus 28.

Kapcsolódó tünetek:

száraz bőr

A várandósság alatt a női test átalakuláson megy keresztül.

aterh_csikok301Ezidő alatt egy közel 3-3,5 kiló körüli újszülöttet „épít fel” és tart biztonságban addig, amíg a kicsi meg nem érik a külvilági életre. Mindez persze hatalmas megterhelést ró az édesanya szervezetére, és a változások közt bizony előfordulhatnak olyanok, melyek a szülést követően egy életre a kihordott terhesség bizonyítékául szolgálnak.

Ezek közül is az egyik leggyakoribb jelenség az úgynevezett stria, más néven terhességi csíkok kialakulása. Striának nevezik a bőr felszínén, a feszülés irányára merőlegesen kialakuló, kezdetben vöröses, később, az idő múlásával gyöngyházfényűre „szelídülő” vonalakat. A terhesség alatt, az anyaméhben növekvő magzat egyre jobban elődomborítja a has bőrét, és ilyenkor (főként, ha valaki genetikailag hajlamosabb rá, ha eleve gyengébb a kötőszövete, vagy ha túlságosan hirtelen történik a növekedés) a bőr alatti kötőszövet növekedése nem tud lépést tartani a bőr legkülső rétegének növekedésével: egész egyszerűen elszakad. A szakadás helyén gyakorlatilag kettéválik a kötőszövet, és az így elvékonyodó bőr vöröses színűvé válik.

A szakadást követően, az eredeti állapot csak plasztikai beavatkozással érhető el. Ennek híján, az élénk vöröses szín fokozatosan elhalványul, és végül fehéres-gyöngyházas színű függőleges vonalakká alakul.

A kismamák számára sok fortély ismert, melyek segítségével többé-kevésbé enyhíthető, vagy esetleg meg is előzhető a terhességi csík kialakulása: Hogy melyek is ezek? Sokak szerint a vérkeringés serkentése segíthet a kötőszövet gyarapodásában, erre pedig jó módszer lehet a váltott, hideg-meleg vizes tusolás; más kérdés, hogy hogyan esik mindez egy nyolc hónapos terhes várandós édesanyának. Ezen túl, a terhesség felismerésétől kezdve ajánlott a kifejezetten kismamák számára készített, hidratáló kenőcsök, krémek rendszeres, napi szintű alkalmazása.

Érdemes odafigyelni az étkezésre, és a hirtelen súlygyarapodást is megelőzni, hiszen ez tovább növeli a stria kialakulásának kockázatát, ezen túlmenően, a bőséges folyadékfogyasztás (ésszerű kereteken belül) szintén segíthet eme esztétikai probléma megelőzésében. Egyesek szerint, bizonyos olajos magvak, illetve tengeri halak rendszeres, kis mennyiségben történő fogyasztása szintén jótékony hatású lehet.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

Érdemes tudni azonban, hogy sok esetben még a leggondosabb odafigyelés, a „legtutibb csodaszer” alkalmazása sem elegendő a stria teljes megelőzésére: aki genetikailag hajlamos ennek kialakulására (mert például eleve gyengébb kötőszöveti struktúrával rendelkezik), annál bizony várható a terhességi csík kialakulása. Mégis érdemes a megelőzésre törekedni, mert ha a fentebb említett módszerekkel mert ha a teljes elkerülésre nem is, de a kisebb számú megjelenésre azért jó remény lehet.

Nyári babaápolási ABC

A csecsemők, kisgyermekek bőre extrém módon érzékeny, melynek ápolása, óvása a nyári időszakban kiemelt figyelmet érdemel. Nem csak a napsugárzás elleni védelemre, az izzadás okozta következmények kivédésére, hanem a pelenka által fedett bőrfelület épségére is ügyelnünk kell.

Nem terjesztenek fertőzést a nedves törlőkendők?

Nem terjesztenek fertőzést a nedves törlőkendők?

Sokakban felmerül a kérdés, vajon a baba törlőkendők nem veszélyesek? Naponta többször is érintkeznek az érzékeny bababőrrel és vegyszerekkel vannak átitatva. Mégis használatuk szinte nélkülözhetetlen a csecsemők gondozása során.

Hogyan maradjon bőrünk feszes a terhesség után?

Cikkünkben a terhesség alatti súlygyarapodásról és a bőr feszességének megőrzéséről, a bőrápolásról olvashat.

Piros a baba popsija? Így kezelje!

Piros a baba popsija? Így kezelje!

A „piros-popsi-jelenség” okai, tünetei és kezelése.

Babák bőrvédelme

Az újszülöttek, csecsemők bőre a felnőttekéhez képest jóval hidratáltabb, ugyanakkor érzékeny.