Térdsérülések ellátása

2016. november 3.

Kapcsolódó tünetek:

térdfájdalom

Térdsérülések leginkább a manapság nagyon népszerű hobbisportolás közben fordulnak elő.

Enyhébb esetekben házi gyógymódokkal, terdserulesek_nkvényre vagy vény nélkül kapható patikai készítményekkel segíthetünk a problémán. Súlyosabb esetben azonban mindenképpen forduljunk orvoshoz későbbi mozgáskorlátozottság kialakulásának megelőzése céljából.

A térd sérülései közül az ízületi stabilitást biztosító térdszalagok és az ízületet érő dinamikus terhelést csökkentő C-alakú porcok (meniszkuszok) sérülései fordulnak elő leggyakrabban.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

  • Dona 1500 mg por belsőleges oldathoz 20x3,95g

    Dona 1500 mg por belsőleges oldathoz 20x3,95g

    <p>A Dona az egyéb nem szteroid gyulladásgátlók és reumaellenes gyógyszerek csoportjába tartozik. A Donát az enyhe-középsúlyos térdízületi gyulladás (térdízületi oszteoartritisz) tüneteinek az enyhítésére használják.</p>

    3 999 Ft

Szalagsérülések

Az elülső keresztszalag különböző fokú sérülése a leggyakoribb. Főként a térd oldalirányú kimozdulásával, a lábszár fokozott kicsavarodásával járó sportok űzése közben fordul elő. A gyors irányváltoztatás, hirtelen lassítás gyors futás közben, az ugrás a keresztszalagok szakadását okozhatja. Ha nem old le a síkötés, vagy kosárlabdázás, kézilabdázás közben rosszul érkezünk a talajra könnyen szenvedhetünk térdszalag sérülést.
Az oldalszalagok sérülése főként a focistákat érintheti, a hátsó keresztszalag károsodása egy egyszerű megbicsaklás következtében is kialakulhat.

Meniszkusz sérülések

A leggyakoribb térdsérülés a belső meniszkusz sérülése. Általában direkt trauma okozza, főként kosárlabdázás, kézilabdázás, focizás vagy síelés közben. A meniszkusz szakadása a porc leválását jelenti.
Rosszabb esetben ezek a sérülések kombinálódhatnak, úgynevezett szerencsétlen hármas alakulhat ki, az elülső keresztszalag, a belső oldalszalag és a meniszkusz egyszerre sérül.

Térdsérülések kezelése

A térdsérülések megfelelő kezelése elengedhetetlen a későbbi fájdalmas mozgáskorlátozottság kialakulásának elkerülése érdekében.

Kevésbé súlyos esetekben (húzódás, részleges szakadás) a pihenés, a láb felpolcolása, a duzzanat jegelése, kompressziós rögzítőkötés alkalmazása valamint fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, izomlazító hatású tabletták, kenőcsök, bedörzsölők, tapaszok segíthetnek. Porcvédő szereket is kaphatunk a patikákban, melyek gyorsabbá tehetik a felépülést. A gyógyulási idő hosszú, térdünk terhelését fokozatosan kezdjük újra.

Amennyiben a sérülés pillanatában roppanó hang kíséretében a térd kifordul, hirtelen nagyon erős, hasító térdfájdalmat tapasztalunk, nem tudjuk mozgatni a térdünket, „elakad” vagy „lötyögőssé”, instabillá válik, sántítunk illetve a sérülés helyén nagyfokú duzzanat keletkezett, haladéktalanul forduljunk orvoshoz, mivel a megoldást általában műtét jelenti a további ízületi károsodás, gyulladás, a fájdalmas mozgáskorlátozottság megelőzése céljából.

Megelőzés

A sportolás előtti bemelegítéssel, szükség esetén térdrögzítők alkalmazásával, megfelelő sport választásával sokat tehetünk a sérülések elkerüléséért.

A porckopás és tünetei

A porckopás a vázrendszert alkotó csontok közti kapcsolatot biztosító ízületek károsodása.

Mozgás 50 felett

Érdemes-e 50 felett bármilyen mozgásformát elkezdeni? A válasz egyértelműen igen!

A porcsérülések veszélye

Bizonyos térdsérülések felgyorsíthatják a porckopás folyamatát. Előzzük meg!

Tudta? Így már gyerekkorban megelőzhető a csontritkulás!

Tudta? Így már gyerekkorban megelőzhető a csontritkulás!

Bár sokan azt hiszik, hogy a csontritkulás időskori probléma, ez valójában a gyermekkorból eredeztethető.

Térdfájdalom

Nincs olyan ember, akinek ne lett volna valamilyen ízületi panasza.