Teltségérzés csökkentése

2014. január 9.

Kapcsolódó tünetek:

felfúvódás

Ki ne ismerné azt az érzést, ami egy-egy különösen jól sikerült családi lakoma után tör ránk?

Karácsony környékén erre még nagyobb esélyünk van, hiszen rendszerint egymást érik a kisebb-nagyobb családi összejövetelek, és az anyukák, nagyik véget nem érő „csak még egy falatot egyél” zsolozsmái.

Aki nem akarja végignyögdécselni ezt a pár napot, annak érdemes pár jó tanácsot megfogadnia, és ezek mellett segítségül hívhat néhány olyan, vény nélkül is beszerezhető készítményt, melyek a kellemetlenségek megszűntetésében igen hatékonyak.

Ne csak alkoholt igyunk!

Étkezések közben célszerű sok folyadékot (de nem szeszesitalt) fogyasztani, a falatokat alaposan megrágni, és mindenekelőtt lassan enni, nem pedig behabzsolni az elénk tett finomságokat.

A magyar konyhára jellemző fűszerezés egyáltalán nem gyomorbarát, de még a legelszántabb diétázók is elcsábulnak ilyenkor egy-egy ízletes fogásra. Aki azonban nincs megszokva a zsíros, fűszeres készítési móddal, könnyen hasi panaszokkal találhatja szembe magát. Hasonlóképpen járhat az, akinek korábban bármilyen, emésztőtraktust érintő problémája (pl. epekő, epeúti gyulladás, hasnyálmirigy betegségei, stb.) volt. Nekik jelenthetnek segítséget azok a szerek, amelyek a különféle emésztőenzimeket megfelelő mennyiségben és kombinációban tartalmazzák, és segítenek a „hirtelen jött” nehéz falatok lebontásában.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

Bélgáz-képződés

eves301Szintén gyakori jelenség a végigült étkezés, szoros nadrágöv és nehéz lakoma, valamint az esetleges tápcsatornai elváltozások okozta fokozott bélgáz-képződésből eredő kellemetlen haspuffadás, intenzív teltségérzés, nem ritkán kifejezetten erős hasi görcsökkel. Ilyenkor ugynais a nagyobb „bélgáz-buborékok” fennakadnak a bélrendszer egy-egy kanyarulatában, és feszítő érzést gyakorolnak a bélfalra. Enyhítésükre elsősorban olyan készítmények javasoltak, melyek segítenek ezen nagyobb buborékokat felaprózni, s így azok könnyebben továbbjutnak a tápcsatorna alsóbb szakasza, majd a külvilág felé.

A reflux-betegségben, gyomorfekélyben szenvedők felhasi panaszait fokozhatják bizonyos fogások, és természetesen a magyar konyha egyes „specialitásai”, mint az étkezés előtt, éhgyomorra elfogyasztott rövid szeszesital. Érdemes emellé rögtön „kísérőt” kortyolni, és nem szégyen egy-egy pogácsát, ropit, kekszet elrágni, hogy utána az étkezés is kellemesen teljen. Erőteljesebb savcsökkentők, savlekötők természetesen szintén vény nélkül kaphatók, ezekből is célszerű az ünnepek előtt (is) betárazni.

Hasmenés is felléphet

Sokaknál korábbi étkezési szokásaikkal teljesen ellentétes az ünnepek alatti reggelizés. Ebéd és kiadós vacsorák, és emésztési folyamataik felborulása eredményeképpen hasmenés, vagy akár napokig tartó szorulás jelentkezhet. Szerencsére, mindkét féle kellemetlen tünet ellen bevethetők patikai készítmények, alkalmazásuk előtt azonban kérjük ki legalább a gyógyszerész tanácsát, hogy az igencsak nagy kínálatból a számunkra legmegfelelőbb szert választhassuk.

Így ne zavarjuk meg emésztésünket karácsonykor!

Így ne zavarjuk meg emésztésünket karácsonykor!

Egész évben odafigyelünk az étkezésre, a mozgásra, a helyes emésztésre aztán jönnek az ünnepek, és képesek vagyunk 3 nap alatt tönkre tenni mindezt. De hogyan ne borítsuk fel a jól működő rendszert? Mit tegyünk, illetve mit NE, hogy az emésztésünk karácsonykor is rendben legyen? Erre adunk most hasznos tanácsokat!

Amit feltétlenül tudnia kell a laktóz intoleranciáról!

Amit feltétlenül tudnia kell a laktóz intoleranciáról!

5 fontos tudnivaló, ha érzékeny a tejcukorra!

Illóolajok emésztési zavarokra

Illóolajok emésztési zavarokra

Ezeket az illóolajokat használja, ha emésztési problémákkal küzd!

A puffadás okai – Ezek állhatnak a hátterében!

A puffadás okai – Ezek állhatnak a hátterében!

A haspuffadás okai, megelőzése és kezelési lehetőségei.

9 tipp, hogy az ünnepek alatt is egészséges maradjon!

9 tipp, hogy az ünnepek alatt is egészséges maradjon!

Segítünk, hogy ezúttal elkerülje az emésztőrendszeri panaszokat és a betegségeket!