Talpbetétek típusai, hatásai

2016. november 2.

Egyes ortopédiai elváltozások jól korrigálhatók bizonyos talpbetétekkel

A talpbetétek célja kettős: egyfelől a lábdeformitások kiigazítását hivatott elősegíteni, másfelől az érintett páciens deformitásból fakadó panaszait enyhíti. A lábdeformitások korrigálása talpbetétekkel elsősorban fiatalkorban hatásos. Ezért fontos hangsúlyozni, hogy deformitás gyanúja esetén kulcs szerepe van az időben elvégzett ortopédiai vizsgálatnak és az ortopéd szakorvos által felírt talpbetét használatának.

talpbetet301Vannak olyan talpbetétek, melyek vény nélkül is megvásárolhatóak, ezek azonban elsősorban ún. kényelmi betétek, melyek a lábbetét viselését komfortosabbá teszik ugyan, de nem korrigálják az ortopédiai elváltozást. A vény nélkül megvásárolható betétek is hasznosak, különösen pl. sportoláskor a szilikon alapú talpbetétek. Érdemes hozzáértő orvos véleményét és vizsgálatát kérni minden talpbetét megvásárlásakor.

Mikor segíthet a talpbetét?

  • Lúdtalp. Gyermekkorban a láb hosszboltozatának ellapulásakor ma már a legtöbb ortopédus betét helyett a boltozatot emelő izomzat tréningjét részesíti előnyben, mint elsődleges terápiát. Ha a deformitás a tréningre nem javul a várt mértékben, ajánlható a szendvics szerkezetű betét (parafa és szivacs kombinációja), vagy az ún. sajka betét. Felnőttkori lúdtalp esetén az izom tréningezése már komoly eredményre nem vezet, így a hosszboltozatot emelő betétek jönnek szóba.
  • Felnőttkori harántboltozat-süllyedés. A thermoplasztikus betét javasolt ennél a lábdeformitásnál, mivel a speciális betét hatékonyan csökkenti a harántboltozat ellapulása miatt jelentkező erős fájdalmat a lábujjak tövénél. A speciális betét alkalmazása segíthet az elő láb közepi részén képződő bőrkeményedés megszüntetésében is.
  • Sarkantyú betegség. A lábat érintő elváltozás tipikus jele a terhelésre a sarokcsont talpi oldalán jelentkező éles fájdalom. A fájdalmat nehéz bármilyen kezeléssel megszüntetni, lyukas talpbetét vagy szilikonos sarokék használata segíthet.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

  • Scholl Gelactiv férfi talpbetét hétköznapokra 1pár

    Scholl Gelactiv férfi talpbetét hétköznapokra ...

    <p>Miért használjon Scholl GelActiv™ talpbetétet hétköznapokon? Kettős zseléje bizonyítottan hatékonyan csillapítja az enyhébb nyomást és segít csökkenteni a gyaloglás vagy a napi tevékenységek által okozott túlzott terhelést. A keményebb zselé megtámasztja a boltozatot és a sarkat, míg a lágyabb zselé kiváló párnázottságot és nyomáscsillapítást biztosít.</p>

    6 299 Ft

Hogyan válasszunk betétet, kinek milyen ajánlott?

Külön kategóriát képez az egyéni lábágy, mely szoros értelemben ugyan nem számít talpbetétnek, mégis a talp deformitását igyekszik korrigálni. Általában erősen deformált lábaknál alkalmazzák, pl. ortopéd cipőbe épített gördülő talppal vagy erősített kéreggel.

A sarokék a talp síkját billentő ortopédiai segédeszköz, melyet gyermekkorban használnak, lúdtalp, X-láb, vagy kifelé forgató lábtartás korrigálására.

A mai modern technika által nyújtott lehetőségek a talpbetétek anyagában is megjelenik. A lúdtalp betétet legtöbbször műanyagból készítik, ugyanakkor érszűkülettel küzdő cukorbetegek részére ideális megoldás a műanyag habból készült változat. Természetesen forgalomban vannak acélból, fémből vagy parafából készült speciális betétek is. A 3D számítógépes tervezés új „dimenziót” nyújt az egyedi talpbetétek kialakításában. Fontos megjegyezni, hogy minden esetben cserélni kell a talpbetétet, ha az deformálódik, formájában a használattól változás áll be.

A legjobb mozgásformák minden korosztálynak

A legjobb mozgásformák minden korosztálynak

Minden életkornak megvan a maga mozgásformája, ami fejleszti a testet és lelket. Érdemes olyan sportot választani, amit élvezünk, pozitív hatással van a közérzetünkre, fitten tart, és amit be tudunk integrálni a mindennapjainkba.

Fáj a nyaka az ülőmunkától? Ezek a mozgásformák segítenek!

Fáj a nyaka az ülőmunkától? Ezek a mozgásformák segítenek!

Ezt próbálja ki, ha már elviselhetetlenül fáj a nyaka a sok ülőmunkától.

5 meglepő tény az izmokról

5 meglepő tény az izmokról

A legfontosabb tudnivalók, ha szeretne alakot formálni vagy fogyni.

10 tipp kezdő futóknak

10 tipp kezdő futóknak

Ezekre figyeljen, ha futni kezd!

Lúdtalp

Mit tehet a lúdtalp megelőzése érdekében, és mi javasolt már fennálló lúdtalpasság esetén?