Szükségesek-e a terhesvitaminok?

2016. november 3.

Kapcsolódó tünetek:

ásványianyag-hiány, Vitaminhiány

Minden kismama számára nagyon fontos a születendő baba egészsége.

Fejlődési rendellenességek megelőzése

terhesvitaminok301A fejlődési rendellenességek kialakulásában szerepet játszhatnak genetikai és környezeti hatások egyaránt. Sajnos gyakran előfordulnak idegrendszert érintő fejlődési zavarok, melyek főleg az agy és a gerincvelő fejlődésében okoznak problémát, ezáltal anencephalia, illetve nyitott gerinc alakulhat ki.

Sok kutatás irányult a terhesvitaminok hasznosságának bizonyítására, ezáltal sok eredmény alátámasztja, hogy a magzati lét első néhány hetében ideális mennyiségben szervezetbe juttatott bizonyos anyagok (folsav, bizonyos vitaminok és ásványi anyagok) nagymértékben csökkentik az idegrendszeri és más eredetű fejlődési zavarok kialakulásának kockázatát.

A kockázatokat kell mérsékelni

A vitaminok, nyomelemek, ásványi anyagok terhesség időszaka alatt javasolt optimális mennyiségét orvosok, tudósok nemzetközi ajánlása alapján állítják össze. Nem állítható, ha valaki kiegyensúlyozott táplálkozást folytat, ellenben nem szed magzatvédő vitamint, az árt a fejlődő babának. Minden bizonnyal a babának semmi baja nem lesz, valójában a kockázatok további csökkentésének esélyéről beszélünk.

A terhesség előtt is érdemes szedni

A petesejt a megtermékenyülést követő 7-8. napon kezd el beágyazódni, majd nagyjából a 15. naptól elkezdődik a sejtek differenciálódása, a szervek kezdetleges kialakulása. Az idegrendszert sejtjei ebben az időszakban kezdenek osztódni, fejlődni a legerősebben, ilyenkor a legsérülékenyebbek is. Hónapokkal a várandósság tervezése előtt már érdemes szedni a vitaminokat, hogy a szervezet el tudja raktározni a kellő mennyiséget a szükséges ásványi anyagokból, nyomelemekből.

Magyarországon sokféle várandós kismamáknak előállított vitamin-komplex van a forgalomban. A készítmény kiválasztásakor figyelembe kell venni az egyéni jellemzőket: sok várandós hölgy az egyik készítménytől rosszul van, míg a másiktól semmi gondja nincs.

7 buta tévhit a terhességről

Mi árthat a babának? Utánajártunk a leggyakoribb tévhiteknek.

Mit egyen feltétlenül terhesség alatt?

Ismerje meg, melyek a legfontosabb anyagok, amelyek babája egészséges fejlődéséhez és saját egészségéhez nélkülözhetetlenek!

Kalciumpótlás és terhesség

Egy gyermek születése egy fog elvesztésével jár? Nem kellene, hogy így legyen.

Magzatvédő vitaminok

A kellő mennyiségű folsav napi bevitele csökkenti az idegrendszer fejlődési rendellenességeit.