Szobatisztaság - Mikor és hogyan csináljuk?

Szobatisztaság - Mikor és hogyan csináljuk?
Figyeljük a jeleket! Egyértelmű jelek vannak arra, hogy gyermekünk megérett a szobatisztaságra. Az első és legfontosabb, hogy megértette a pisilés és kakilás folyamatában a saját szerepét. Képes késleltetni dolga elvégzését, és jelzi, ha rátör az inger. Érdeklődik és utánozza a nagyokat a WC-n, és egyre inkább zavarja a piszkos ruha és a pelenka viselése. Hogyan szoktassuk le a pelenkáról a gyermeket? Ha a fizikai érettséget mutató jelekről megbizonyosodtunk, és nappal legalább két óra hosszáig száraz gyermekünk pelenkája, akkor megkezdődhet a leszoktatás. Nyáron kedvezőbbek a körülmények ehhez, mert a kellemes idő és a kevesebb ruha miatt a gyermek megtapasztalhatja a közvetlen következményét annak, ha nem ér ki a mosdóba. Napközben a rövidnadrágok és bugyik viselése segít abban, hogy egy kisgyerek minél hamarabb megértse az inger és az eredmény közötti összefüggést, és kialakuljon a saját igénye a bilire vagy WC-re járásra. Az ülőkére egy szűkítő jó átmeneti megoldás, de ne hagyjuk, hogy a gyermek játékként fogja fel a WC-zést, így kényelmes és biztonságos eszközöket alkalmazzuk inkább a zenélő, csillogó, színes darabokkal szemben.

 A leggyakoribb problémás kérdések  Az éjszakai bepisilés. Attól, hogy nappal a kis és a nagy dolgot is már a WC-n végzi el a gyermek, még nem biztos, hogy éjszaka is képes a vizelet visszatartására. A mélyen alvó, kis húgyhólyaggal rendelkező gyerekek számára a nappali és az éjszakai szobatisztaság kialakulása között akár évek is eltelhetnek. Ilyen esetben az, ha a gyerek lefekvés előtt már nem iszik, és elalvás előtt még egyszer WC-re megy, segíthet. Az alsónemű és a zokni véd a vizelési ingert kiváltó hideg érzettől, így ezek viselése is megkönnyítheti a száraz reggelre ébredést.

A kakilás csak pelenkába megy. A kakilással kapcsolatban rengeteg gyermekben szorongás alakul ki, még a szülő legjobb akarata mellett is. A pelenka a megszokás biztonságát, az elrejtőzés lehetőségét kínálja, míg a WC szembesít a látvánnyal, a szagokkal és a hangokkal, melyek megijeszthetik az apróságokat. Sok szülőnek és gyermeknek szóló mesekönyv és szakirodalom készült a szobatisztaságról, ezek mellett a gyurmázás, a beszélgetés és az állatok megfigyelése is hasznos lehet.
2018. május 17.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink