Szeplők

Szeplők

Kapcsolódó tünetek:

A szeplő (ephelis) a legenyhébb és a leggyakrabban látható ártalmatlan festékzavar bőrünkön. A szeplők csupán esztétikai problémát jelenthetnek, egyéb orvosi következményekkel nem járnak.

Többnyire 2-3 mm átmérőjű, kerek, de néha elmosódott szélű, általában sárgásbarna, néha sötétebb színű foltok. Jellemzőjük a szimmetrikus megoszlás. Főként az orron, homlokon, vállakon, felkarokon és a háton jelennek meg. A foltok nem emelkednek ki a bőr felszínéből. Általában 3-4 éves kor körül jelennek meg először. Előfordulásuk inkább a világos bőrtípusú (‘fehérbőrű’, szőke, vagy vörös hajú) egyénekre jellemző. Megjelenése gyakran családi halmozódást mutat. A szeplők a fokozott pigmenttermelés következtében alakulnak ki. Szeplősség esetén az ultraibolya sugarak hatására a bőrben nagy mennyiségben halmozódnak fel az úgynevezett pigmentrögök (melanin granulumok) és ezek okozzák a megjelenő foltokat.

A szeplők tehát jellemzően tavasztól kezdve jelnnek meg, majd ahogy egyre erősödik a sugárzás, növekszik számuk fokozatosan a nyár folyamán. A szeplők a tél folyamán elhalványodnak, akár láthatatlanná is válhatnak.

Megelőzés, kezelés

A szeplők megjelenését részben megelőzhetjük azzal, ha keveset tartózkodunk a legmelegebb órákban a napon. Emelett fontos a megfelelő fényvédők alkalmazása. A fényvédők közül az úgynevezett fedőanyagokat (mikropigmenteket) tartalmazó készítményeket ajánlatos használni. Ilyen mikropigmentek például a cink-oxid és a titánium-dioxid. A fényvédelmet célszerű már kora tavasztól alkalmazni. Fényvédő vásárlása esetén kérjen tanácsot, hogy a bőrtípusnak és életkornak is megfelelő készítményt alkalmazhasson! A fényvédők használata nemcsak a szeplők kialakulásának csökkentésében, hanem a bőrdaganatok és a bőr korai öregedésének megelőzésében és is fontos szeppel bírnak. Ajánlatos lenne már kora gyermekkortől kezdve a bőrvédelem. A gyermekkorban elszenvedett napégés ugyanis hajlamosít pigmentfoltok, illetve felnőtt korban bőrdaganatok megjelenésére is. Amennyiben a kialakult szeplők kozmetikai problémát jelentenek, próbálkozhatunk a szeplők halványításával. Erre különféle hámlasztó kezelésekkel van lehetőség.

Alkalmazhatóak különböző, úgynevezett hidroquinon tartalmú krémek. Leghatékonyabban lézeres illetve villanófényes (IPL) kezelésekkel tudjuk eltüntetni a kellemetlen foltokat. Az ELOS egy újabb technológia, melynek segítségével alacsonyabb dózissal, lényegesebb mellékhatás nélkül lehetséges a halványítás. Ezen kezelések alapja, hogy a fény a bőr pigmentanyagában szelektíven elnyelődik, roncsolja annak szerkezetét, melynek következtében a pigmentfoltok halványodnak.

Látható eredmény eléréséhez több kezelés szükséges. A kezeléseket célszerű a téli hónapokban végezni, hiszen ilyenkor halványabbak, kevesebb pigmentet tartalmaznak a foltok.

2014. november 4.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek