A stroke tünetei

2017. december 17.

Az agyvérzés és az agyérgörcs – közös nevén stroke, amikor egy agyi terület vérellátása megszűnik. A stroke tünetei az agy érintett régiójától függnek, melyet a vérellátás elvesztése okoz.

stroke tünetei

stroke tünetei

A stroke tünetei attól is függnek, hogy az agyszövetek mekkora részén szűnt meg a vérellás. Például valaki, aki enyhe stroke-ot észlel, tapasztalhatja karja, vagy lába ideiglenes gyengeségét, de a súlyosabb stroke-okkal rendelkezők tartósan megbénulhatnak a testük egyik oldalán, vagy nem tudnak többé beszélni. Ha a vérellátást nem lehet gyorsan helyreállítani, akkor a hatás maradandó lehet. A tranziens ischaemiás támadást (TIA) néha “mini-stroke” -ként nevezik. TIA-val a stroke tünetei fordulnak elő, de önmaguktól 24 órán belül elmúlnak.

Vannak, akik teljesen felépülnek a stroke-okból, de az agyvérzés vagy agyérgörcs túlélőinek több mint 2/3-a valamilyen típusú fogyatékossága maradandóvá válik.

A tünetek és jelek korai felismerése

A gyors cselekvés a legfontosabb, ha azt gyanítja, hogy valaki sztrókol. A stroke azonnali kezelése minimálisra csökkentheti a stroke hosszú távú hatásait, és csökkentheti a stroke általi halál kockázatát. A FAST (angolul: gyors) egy rövidítés, amely segít gyorsan felismerni a stroke figyelmeztető jeleit és tüneteit.

Melyek a FAST stroke tünetek és jelek?

F: Face (arc) Az arc leereszkedik. Kérje meg a személyt, hogy mosolyogjon, és nézze meg, hogy egyik oldal lehullott-e. Az arc egyik oldala zsibbad, és a mosoly egyenetlenül jelenhet meg.

A: Arm (kar) Gyengeség. Kérje meg a személyt, hogy emelje fel mindkét karját. Van-e gyengeség vagy zsibbadás az egyik oldalon.

S: Speach (beszéd) nehézség. Strokeban  szenvedhet az, akinek beszéd problémái jelentkeznek, vagy egyáltalán nem tud beszélni. A beszéd lehet érthetetlen. Kérje meg a személyt, hogy ismételjen meg egy egyszerű mondatot, és keressen bármilyen beszédben található rendellenességet.

T: Time (idő) Ha egy személy a fenti tünetek bármelyikét produkálja, akkor is, ha a tünetek elmúltak, hívja a 112-t és azonnal vigye az érintettet a kórházba!

Mik a férfiak és a nők egyéb stroke-jelei és tünetei?

A stroke az idegrendszer bármely funkciójának megzavarását okozhatja. A stroke tünetei általában a test egyik oldalán jelentkeznek, és hirtelen felléphetnek. Átmeneti iszkémiás támadásokkal (mini-stroke) a tünetek jelentkeznek és önmaguk is eltűnhetnek. Mindenesetre elengedhetetlen, hogy az érintett személy a lehető leghamarabb kórházba kerüljön, hogy azonnali kezelést kaphasson.

A stroke egyéb lehetséges tünetei a következők:

 • A test bármely részének gyengesége vagy bénulása
 • Járás zavar vagy az egyensúly és koordináció elvesztése
 • A látás megváltozik, az elmosódott látás vagy a látásprobléma
 • Szédülés
 • Súlyos fejfájás, amely általában nem hasonlít a fejfájásokhoz
 • Beszédzavar
 • Nem tud beszélni, elmosódott beszédet, vagy képtelen beszédet érteni
 • Az érzékelés elvesztése a test bármely részén
 • Emlékezet kiesés
 • Viselkedési változások
 • Izommerevség
 • Nehéz nyelés
 • Furcsa szemmozgások

Mit tegyek, ha valaki a stroke jeleit és tüneteit mutatja?

Ne felejtsen gyorsan gondolkodni és cselekedni! (FAST) Ha lát valakit, aki ilyen tüneteket mutat, ne késlekedjen és azonnal hívja a 112-t! Segíthet egy élet megmentésében vagy a hosszú távú fogyatékosság esélyének csökkentésében!

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

Mitől alakulhat ki ínhüvelygyulladás?

Mitől alakulhat ki ínhüvelygyulladás?

Ritka esetekben valamilyen baktérium áll az ínyhüvelygyulladás hátterében, de általánosságban elmondható, hogy túlterhelés vagy rossz tartás következtében alakul ki. Alább sorra vesszük a leggyakoribb kiváltó okokat.

Milyen csípés melyik rovarra utal?

Milyen csípés melyik rovarra utal?

A Földön több mint 1 millió rovarfaj található, melyek nagyrészt teljesen ártalmatlan az egészségünkre nézve, ennek ellenére számos olyan egyed van ezek között, melyek csípése igencsak kellemetlen pillanatokat tud okozni.

A migrén okai, tünetei és kezelése

A migrén okai, tünetei és kezelése

Fejfájás és fejfájás között hatalmas különbség lehet. Bizonyos típusú fejfájás már önmagában betegségnek számít és számos további tünetet okoz, vagy utalhat a háttérben húzódó problémákra! Lássuk, mik lehetnek a migrén okai!

Az ülőmunka egészségügyi hatásai

Az ülőmunka egészségügyi hatásai

Egyre több egészségügyi problémát okoz az, hogy ülő munkát végzünk és nem mozgunk eleget napközben, míg a munkahelyünkön vagyunk. Elhízás, rossz testtartás, mozgásszervi problémák – de mit tehetünk ellenük?

Teendők agyvérzés esetén

Teendők agyvérzés esetén

Ha tanúi vagyunk egy stroke-nak, azonnali cselekvésre van szükség, mert minden másodperc számít! Megtudhatja, mit tegyen és mit ne tegyen, ha segíteni szeretne.

Összes cikk Egészség A-Z témában