Romló visszérpanaszok nyáron

A visszér-betegség oka az erekben megemelkedett nyomás, valamint annak tartós fennállása a vér pangásához és az erek tágulásához vezet. A hajlam örökölhető, de vannak tényezők, melyek elősegíthetik a betegség kialakulását: Az állómunkát végzők, és a mozgásszegény, ülő életmódot folytatók is.

A meleg időjárás szintén rizikótényezőnek számít. A visszerek állapota nagy melegben azért romlik, mert az erek kitágulnak, a billentyűk nem zárnak teljesen, a véráram így megfordul és pangást okoz.

Mit tehetünk magunkért?

Amennyire csak lehetséges, kerüljük a sokáig tartó történő álldogálást, illetve tornáztassuk rendszeres időközönként lábujjainkat, a lábszárat. A heti rendszeres testmozgás jelentőségét már számtalan helyen leírták: heti három, alkalmanként legalább 30 perces könnyű sport rendkívül jó hatású.

Érdemes kipróbálni és napi szinten alkalmazni a váltózuhanyt: felváltva meleg, majd hideg vizet folyassunk a vádlinkra, hideg vízzel fejezzük be a zuhanyt. Az ingadozó hőfokok miatt az erek kitágulnak, aztán összehúzódnak: ez remek kiváló értorna és serkentő hatású a vérkeringésre is.

A magassarkú cipő viselése nem javasolt: 5 cm alatti sarokmagasság az ideális. A túlságosan magas sarkú cipő viselésekor máshogyan feszül a lábszár izomzata, mérséklődik az izompumpa, amely egyébként a vér visszaáramoltatásáért felel.

Amennyiben túlsúlyosak vagyunk, mindenképp szabaduljunk meg a túlsúly nagy részétől, ugyanis az extra teher csak nehézséget okoz a lábnak.

Amikor orvos kell

Ha valaki lábszárdagadást, lábszárfájdalmat, a bőrpírt, nyomásra való érzékenységet tapasztal magán, illetve arra lesz figyelmes, hogy a gáttájon bukkannak fel visszerek, mindenképp keressen fel szakorvost.

Sem a betegséget, sem a kezelést nem szabad elhanyagolni, hiszen a vénás pangás károsítja a bőr vérellátását. Ennek következtében az érintett egyén védtelenebbé válik a gombás és bakteriális fertőzésekkel szemben, és ezeknek a kezelése is nehézkesebb, a súlyosabb szövődményekről nem is beszélve: • trombózis; • nyirokérgyulladás; • lábszárfekély.

Segítség a patikából

A Lioton segít a visszeres fájdalom és lábdagadás esetén. A gél egyedi összetétele gyógyírt jelent a fáradt lábnak, könnyű használni, és nem hagy foltot.

2016. október 28.

Kiemelt ajánlatunk