Minden, amit a PCOS-ről és kezeléséről tudni érdemes

Minden, amit a PCOS-ről és kezeléséről tudni érdemes

Kapcsolódó tünetek:

A policisztás ovárium szindróma egy olyan betegség, ami a szülőképes korban lévő nőknél alakulhat ki. Az endometriózis és a HPV mellett ez a harmadik nagyon sok nőt értintő nőgyógyászati betegség. Ahhoz, hogy értsük, milyen problémákat tud okozni a PCOS, ismernünk kell a női ivarszerveket, melyek a hasüreg alsó részében találhatók.

A petefészekben érnek meg a petesejtek, illetve itt termelődnek a hormonok is. A csőszerű petevezeték a petefészek fölé kanyarodik, és a méhbe torkollik, ahol megtermékenyítés után kifejlődik a magzat. PCOS esetén elsősorban a petefészek érintett, amiben apró, vízzel telített hólyagok, ciszták keletkeznek, melyek számos különböző tünetet okoznak, többek közt menstruációs zavarokat, a férfiakéhoz hasonló testszőrzetet és megváltozó testalkatot. Cikkünkben közelebbről is bemutatjuk a PCOS-t, annak tüneteit, kialakulását, kezelését és megelőzésének lehetőségeit.

A PCOS tünetei

Mivel a policisztás ovárium szindróma egy anyagcserezavar, a kezeléséhez endokrinológusra is szükség van. Az endokrinológia a bel- és a gyerekgyógyászat egy olyan szakterülete, amelynek a középpontjában a hormonokkal kapcsolatos betegségek állnak. Elsősorban a pajzsmirigy, a mellékvese, a petefészek, a hasnyálmirigy, a herék és az agyalapi mirigy kórképeivel és azok kezelésével foglalkozik. Mielőtt azonban nekiláthatnának az orvosok a PCOS kezelésének, fel kell ismernünk a problémát, amiben nagy segítségükre vannak a beteg panaszai és tünetei. Már egy panasz vagy tünet esetén is ajánlott orvoshoz fordulni!

Tünetek

A fellépő tünetek fajtái és intenzitásuk egyénenként eltérőek lehetnek, de a következőek a leggyakoribbak:

  • Zavar a menstruációs ciklusban, például a havi vérzés kimaradása
  • Hirsutizmus, azaz fokozott szőrnövekedés
  • Virilizmus, azaz a nők testi és lelki elférfiasodása
  • Hajhullás
  • Mitesszeres és pattanásos bőr
  • Terméketlenség
  • Mentális problémák

Milyen szerveket érint a PCOS, és milyen elváltozásokat okoz?

A legtöbb érintett nő nem csupán fizikálisan szenved ettől a betegségtől, ugyanis a fokozott szőrnövekedés, a terméketlenség és a többi panasz hatására egyre rosszabbul érzik magukat a bőrükben, visszahúzódóbbak lesznek, sőt mi több, depresszió is kialakulhat náluk. Ezért annyira fontos, hogy a betegek pszichológiai segítséget is kapjanak, hogy ne csak a testi, hanem lelki panaszokat is tudják kezelni.

A PCOS a termékenységre is hatással van. Manapság a betegség ellenére is teherbe tudnak esni az érintettek, azonban a várandósság jelentősen több kockázattal jár: gyakoribbak a vetélések, több esetben lép fel terhességi diabétesz, illetve gyakoriak a többszörös ikerterhességek. A policisztás ovárium szindrómában érintett nőknek ezért sűrűbben kell kontrollvizsgálatokra járniuk, hogy minél korábban ismerjék fel az orvosok az esetleges komplikációkat.

Ez a kór azonban nem csupán a női nemi szervekre van hatással, hanem a szív- és érrendszerre is, ugyanis megnő az ilyen típusú betegségek kialakulásának a veszélye. A megfelelő gyógyszerekkel és étrenddel azonban ez a veszély jelentősen csökkenthető. A klimax után pedig enyhülhetnek, de akár fel is erősödhetnek a panaszok.

A PCOS diagnosztizálása

A diagnózis felállításához egy nőgyógyászhoz kell fordulnunk, aki felveszi a kórelőzményt, aminek során az alábbi információk fogják érdekelni:

  • Megváltozott-e a menstruációs ciklus?
  • Fennáll-e cukorbetegség?
  • Történt-e súlygyarapodás az utóbbi időben?
  • Fokozódott a szőrnövekedés?
  • Nem sikerül teherbe esni?
  • A családban valakinél diagnosztizáltak-e a policisztás ovárium szindrómát?

Ezt követően további vizsgálatok következnek, többek közt egy ultrahang vizsgálat, amely során például a petefészek elváltozására próbálnak fényt deríteni. Ezen kívül a vérképünket is leellenőrzik, megnézik a hormonkoncentrációt és a vércukorszintet. Abban az esetben biztos, hogy PCOS-ban szenvedünk, ha fennállnak az alábbi tünetek:

  • Több menstruációs ciklus tűszőrepedés nélkül
  • Több ciszta a petefészken
  • Fokozott szőrnövekedés
  • A férfi hormon túlsúlya mutatható ki a vérben

A policisztás ovárium szindróma kialakulása

A PCOS kialakulásának okaira még nem derült fény, de a szakemberek úgy vélik, hogy a hajlam örökölhető, így egyes családokban elterjedtebb lehet. A betegségben szenvedő nők 50-70 százaléka túlsúlyos, gyakran inzulinrezisztencia is fennáll náluk, ami tovább súlyosbítja a PCOS tüneteit. Bizonyos hormonhatások következtében felerősödik az androgének, azaz a hím nemi hormonok termelődése, így súlyosbodnak a policisztás ovárium szindróma tünetei.

Természetesen a normál testsúllyal rendelkező, nem inzulinrezisztens nőknél is kialakulhat a PCOS, ezért téves az a korábbi kijelentés, miszerint csak a túlsúlyos nőket érinti ez a kór. Ennek ellenére a szakemberek úgy vélik, hogy a zsírban és cukorban gazdag étkezés, továbbá a mozgásban szegény életmód nagyban hozzájárulhat a betegség kialakulásához.

Hogyan kezelik a PCOS-t?

Annak ellenére, hogy a PCOS-t nem lehet gyógyítani, a tünetek nagymértékben enyhíthetők különféle gyógyszerekkel és az életmód megváltoztatásával. A kezelés azonban attól is függ, hogy milyen erősek a panaszok, illetve hogy az érintettek szeretnének-e családot alapítani. A bőrön jelentkező tüneteket szintén gyógyszerekkel és kozmetikai eljárásokkal lehet kezelni.

Gyógyszeres kezelés családalapítási szándékkal

Azoknak a betegek, akik teherbe szeretnének esni, olyan gyógyszereket kell szedniük, melyek stimulálják a petefészket, ezzel támogatva a peteérést. A PCOS kezelés megkezdése után 9-12 hónappal az orvos ellenőrzi a terápia sikerességét. Amennyiben túlstimulálják a petefészket, akkor fennáll annak a veszélye, hogy víz gyülemlik fel a hasban és a mellkasban, sőt mi több, a többszörös ikerterhesség esélye is jelentősen megnő.

Gyógyszeres kezelés családalapítási szándék nélkül

Amennyiben az érintettek nem szeretnének gyermeket vállalni, akkor a ciklust az ovulációt megakadályozó gyógyszerekkel lehet stabilizálni. Ezek meggátolják a peteérést, és csökkentik a férfi nemi hormonoknak a termelését.

PCOS diéta

A gyógyszeres kezelés mellett az étkezésre is fokozottan oda kell figyelni. Túlsúly esetén már a fogyás is jelentősen javíthat az érintettek állapotán. A rendszeres testmozgással szintén egyensúlyba hozható a hormonháztartás és a cukoranyagcsere. A betegek leginkább friss zöldségeket és gyümölcsöket, sovány húsokat, halakat, finomítatlan zsírokat és olajokat, alacsony glikémiás indexű és magas rosttartalmú élelmiszereket fogyasszanak.

Műtét

Amennyiben az orvosok úgy látják, hogy indokolt műtétileg kezelni a PCOS-t, akkor laparoszkópia segítségével elvékonyítják a petefészek megvastagodott részét, illetve eltávolítják a sorvadt tüszők tartalmát. Ennek következtében helyet teremtenek a frissen érő tüszőknek. A beavatkozás következtében csökken a férfi hormonok szintje, rendeződik a cikluszavar és helyreáll a hormonális egyensúly.

A PCOS megelőzése

Nem csupán orvosi kezeléssel lehet enyhíteni a betegség tünetein, hiszen a megfelelő étkezés és életmód is érdemi javulást hozhat: többek közt ismét rendszeressé válik a ciklus, lelassul a szőrnövekedés és javul a termékenység. Nézzük, mit ajánlott ezért fogyasztani.

Étkezés

A teljes kiőrlésű termékekben található keményítőből lassan képződik a glukóz, és bennük található jelentős mennyiségű rosttartalom is lassítja a vércukorszint emelkedését. Ezek az élelmiszerek tovább telítenek el, így megnő a három főétkezés közötti időintervallum, ami pozitív hatással van az anyagcserére.

Zöldség és gyümölcs

Minél színesebben étkeznek a betegek, annál jobb. A zöldségekben és gyümölcsökben szintén sok rost található. A napi ajánlott mennyiség a 3 adag nyers vagy párolt zöldség, ezt pedig ajánlott kiegészíteni 2 adag gyümölccsel. A legjobb választásnak az alma, a különböző bogyós gyümölcsök, a görögdinnye és a citrusfélék bizonyulnak.

Fehérje

A hüvelyesekből, a tojásokból, a húsokból, a halakból és a sovány tejtermékekből származó fehérjék rendkívül jól telítenek, és megakadályozzák, hogy egy diéta során az izom tűnjön el a zsír helyett. Étkezésenként 30 grammot ajánlott bevinni ezekből. Emellett többször kerüljön a tányérra baromfi- és vörös hús.

Zsírok

A PCOS-ban szenvedő nőknél gyakran zavar lép fel a zsíranyagcserében, továbbá magas vérnyomással küzdenek, aminek következtében megnő a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának az esélye. Épp ezért az olyan élelmiszereket ajánlott inkább fogyasztaniuk, mint a hering, a lazac, a makréla, tovább a chia-, a len- és a kendermag is jótékony hatással vannak, hiszen ezeknek az élelmeknek magasabb a többszörösen telítetlen zsírsav tartalma.

Gyógynövények

Ennél a betegségnél is érdemes esélyt adni a különböző gyógynövényeknek! A gyermekláncfű, a máriatövis, a cickafark és a csalán természetes méregtelenítők. Ezek alkalmazását ajánlott kiegészíteni fekete ürömmel, angelikagyökérrel és palástfűvel. Utóbbiak egyensúlyba hozzák a hormonháztartást, és támogatják a petefészek működését.

Mozgás

PCOS esetén minden lépés számít, hiszen a mozgás fokozza a cukorfelhasználást, ami segíti a szénhidrátanyagcsere egyensúlyának fenntartását. Továbbá csökkenti a stresszt, erősíti a szív- és érrendszert, az immunrendszert, természetesen a fogyásnál is segít, sőt mi több, a mentális egészségre is jótékony hatással van.

Hogyan befolyásolja a PCOS a szexuális életet?

Mivel a policisztás ovárium szindróma egyik tünete a fokozott szőrnövekedés, a pattanások megjelenése, illetve a súlygyarapodás, az érintettek nemi vágya gyakran lecsökken. Ennek következtében leromlik a szexuális élet minősége, illetve lecsökken a szexuális együttlétek száma. Ezek pedig negatív hatással vannak a párkapcsolatra. Mivel a PCOS a hormonháztartásra is befolyással van, olyan panaszok is jelentkezhetnek, mint például a hüvely pH-jának megváltozása következtében kialakuló hüvelyszárazság, aminek nyomán fájdalmassá válik a szexuális együttlét.

Összegzés

A PCOS egy súlyos betegség, azonban létezik hatékony tüneti kezelése. Annak érdekében, hogy az érintettek minél előbb megkapják a megfelelő orvosi segítséget, már akkor ajánlott egy szakember felkeresése, amikor csupán egy-egy tünet jelentkezik. A gyógyszeres terápia mellett rendkívül fontos az életmódváltás is, hiszen az étkezéssel és a mozgással is jelentős javulás érhető el. Szintén megkerülhetetlen a rendszeres nőgyógyászati vizsgálat, hiszen azoknak köszönhetően még időben felismerhetőek a különböző betegségek, többek közt a PCOS is.

2021. november 22.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek