Orbánc – Minden, amit tudni kell róla!

orbánc

Kapcsolódó tünetek:

Az orbánc tulajdonképpen nem más, mint egy fertőző bőrgyulladás, amit a Streptococcus beta-haemolyticus A csoportjába tartozó baktérium idéz elő. Más baktériumok is kiválthatják, bár ekkor a tünetek kissé eltérőek. Kifejezetten gyakori betegség, melynek során a bőrben felszínesen keletkezik gyulladás, ami a nyirokereken keresztül a bőr felszíne mentén tovaterjed. A látható tüneteket minden esetben láz, esetleg hidegrázás is kíséri.

Az orbánc kialakulása és tünetei

Az orbánc megjelenését leggyakrabban az okozza, hogy a kórokozók hámsérüléseken keresztül bejutnak a szervezetbe. Ilyen sérülés lehet a száraz, repedezett bőrön is, de a gombás fertőzések helyei is kedveznek a kórokozók terjedésének. Előfordulhat ugyanakkor az is, hogy a baktériumok vágott vagy műtéti seb fertőződésének mentén kerülnek a szervezetbe. Az orbáncot a tünetekből általában könnyű felismerni, klinikai diagnózisa pontosan felállítható. A betegség azonnali lázzal és hidegrázással jelentkezik. Az éles szélű, szinte lángnyelvként tovakúszó élénkvörös elváltozás bárhol megjelenhet a bőrön. Általában egy területet érint. A betegség kezelés nélkül súlyos szeptikus állapotba is átmehet, főleg, ha legyengült szervezetet támadtak meg a kórokozók. A piros folt mentén ödémás duzzanat alakul ki, melynek felszíne fényes és feszes. Ritkán megjelenhetnek a területen bevérzések, nagyobb fokú ödéma esetén pedig hólyagok is keletkezhetnek. Előfordulhat az is, hogy a gyulladt részen fekély alakul ki, amikor pedig a szövetek gennyesedése, elhalása a mélyebb rétegekben indul meg, akkor tályog keletkezhet.

Kezelése

Az orbánc régebben kezelés nélkül akár halálos kimenetelű is lehetett, amikor a fertőzés vérmérgezésben végződött. Ma már szerencsére ettől nem igen kell tartani, ha az orbáncot megfelelően kezeljük. Ez pedig ágynyugalmat, a felszíni tünetek enyhítését és gyógyszeres kezelést jelent. A gyógyszerek tekintetében vannak már erre megfelelő antibiotikumok, melyek mellé kaphat a beteg lázcsillapítókat és gyulladáscsökkentőket, fájdalomcsillapítókat is. A kezelés következtében a láz már 2-3 nap alatt elmúlik, a betegség teljesen pedig 1-2 hét alatt gyógyul meg. A bőrfelszín elváltozásai nyomtalanul, hegesedés nélkül tűnnek el. Ha az érintett terület vénás vagy nyirokkeringése rossz, számolhatunk az orbánc kiújulásával. Amennyiben többször alakul ki orbánc egy területen, maradandó károsodásokat  okozhat.

2018. április 2.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek