Nem a hideg miatt fázunk meg télen

Nem a hideg miatt fázunk meg télen

Kapcsolódó tünetek:

De mitől is fázunk meg pontosan? És miért ősszel és télen a legvalószínűbb, hogy náthásak leszünk? Talán a rövidebb nappaloknak, vagy a megváltozott aktivitási szintnek, esetleg étrendünknek is köze áll hozzá? Bár a betegség nevéből arra következtethetünk, hogy valószínűleg nem húztunk magunkra elég réteget a téli kabát alá, a minden évben sokakat érintő megfázás mégsem ruházatunk hiányosságaiból adódik. A hideghez azonban valóban köze van. Az amerikai Yale Egyetem kutatói által egereken végzett kísérlet is ezt igazolja. A tudósok ugyanis arra lettek figyelmesek, hogy a külső hőmérséklet csökkenésével egyenes arányosságban állt a rágcsálók védekezőképességének gyengülése a kórokozókkal szemben. Az embereknél előforduló nátha leggyakoribb kiváltó oka az úgynevezett rhinovírus. Ennek egy módosított, egereket is érintő változatát használta a kutatócsoport munkája során. Megfigyeléseik alatt pedig kiderült, hogy minél jobban csökkentik az egereket körülvevő külső hőmérsékletet, annál több rágcsálót lesz képes megfertőzni a kórokozó. De mi az oka a csökkent védekezőképességnek? A légutakban található védekezősejtek működésében találták meg a választ: normál testhőmérsékleten ugyanis ezen sejtek jeleket küldenek a körülöttük lévő, antivirális fehérjéket előállító társaiknak, melyek így elpusztítják a légutakba került kórokozókat. Azonban a normál hőmérséklettől az egyre hidegebb felé haladva a fehérje termelődése is egyre csökkent, így szabad utat engedve a rhinovírus szaporodásának. Természetesen a külső hőmérsékletváltozás folyamatait nem tudjuk befolyásolni, így szakértők inkább az immunrendszer erősítésére és működésének támogatására helyezik a hangsúlyt, ha az őszi-téli időszak betegségeinek kivédéséről van szó. A legjobb, amit tehetünk, hogy változatosan táplálkozunk, tápanyagokban és vitaminokban gazdag élelmiszereket fogyasztunk, és amit szükséges – például a D-vitamint –, étrend-kiegészítőkkel pótolunk a rövidebb napok alatt. A vitamin- és ásványi anyag-bevitelen kívül különösen fontos a rostgazdag és fehérjedús étrend, illetve az egészséges bélflóra probiotikumokat tartalmazó ételekkel történő támogatása. Mivel télen zárt térben is több időt töltünk, fontos, hogy odafigyeljünk a rendszeres kézmosásra és zsebkendőhasználatra, hiszen itt sokkal könnyebben terjednek a kórokozók, mint a szabadban. Ügyeljünk oda otthonunk levegőjének minőségére is. A fűtési szezonban a legtöbb háztartás levegője túl száraz, a kiszáradt légúti nyálkahártya pedig nagyban kedvez a fertőzéseknek.
2019. január 24.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek