Műtét után

2015. április 13.

A műtét utáni fájdalom nem természetes, ha hosszabb ideig fennáll, kérjen orvosi segítséget!

Műtét után

A fájdalom a szervezet egyfajta vészjelzése, arra hívja fel a figyelmet, hogy valahol testünkben valamiféle károsodás történt, illetve rossz folyamat indult be, amely ellen védekezni kell.

mutet_utani_fajdalom301

A műtétek után fellépő fájdalom nem természetes beavatkozás eredménye, így aztán nincs figyelmeztető szerepe, de az erős fájdalom rontja a közérzetet, rosszabb esetben késleltetheti a gyógyulási folyamatokat. A fájdalmat mihamarabb és a lehető leghatékonyabban kezelni kell.

A fájdalomküszöb egyénenként változik, mindenki másképp éli meg a fájdalomérzetet. A műtét után jelentkező fájdalom kezelésében napjainkban számos korszerű eljárás áll rendelkezésünkre, például fájdalomcsillapítók (kúp, injekció, tabletta), katéter, stb.

A hatékony fájdalomterápia lehetővé tesz, a keringési rendszer, a tüdő és a gyomor-bélrendszer zavartalan működését, és nem teszi lehetővé, hogy legyengüljön vagy károsodjon szervezet védekezőképessége. A fájdalomterápia része a gyógytorna és a légzésterápia, ezek hozzájárulnak a gyorsabb regenerációhoz, melyhez szükség esetén pszichoterápia is kapcsolható kiegészítő kezelésként.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

Akut vagy krónikus fájdalom?

A műtétek után nem kizárólag akut fájdalom jelentkezhet, hanem krónikus is. Egyes operációk után, (pl. szívműtét, emlőeltávolító műtét, térdízület-pótlás) a páciensek akár 10 százalékánál krónikus fájdalom alakulhat ki.

A mellkasi- és emlőeltávolító műtétek után leggyakrabban idegfájdalom lép fel, amely az idegpályákat ért sérülés következménye. A térd- és csípőízület-beültetésen átesett betegeknél ezzel szemben úgynevezett nociceptív fájdalom alakulhat ki. Ebben az esetben a szövetekben lévő fájdalomérző receptorokat a gyulladás kialakulásáért felelős hírvivő anyagok aktiválják. A műtét utáni fájdalom nem természetes, ha hosszabb ideig fennáll, kérjen orvosi segítséget!

Hogyan csillapítható az erős fejfájás?

Hogyan csillapítható az erős fejfájás?

A fejfájás az egyik leggyakoribb fájdalom, amit az életünk során tapasztalunk. Zömében teljesen ártalmatlan okai vannak, így a megfelelő kezeléssel hamar el is múlik. Alábbiakban összegezzük, mit tehetünk, hogy minél előbb csillapodjon a fájdalom.

Fejfájás csillapítása (X)

A fájdalomcsillapítás nem mindig egyszerű kérdés, hiszen ami az egyik embernél bevált megoldás, az a másiknál nem biztos, hogy működni fog

Fejfájás gyerekeknél

Fejfájás gyerekeknél

A gyerekkori fejfájás hátterében számos ok állhat.

Én bírom a fájdalmat! De kell ez nekem? Meddig érdemes tűrni a fejfájást?

Én bírom a fájdalmat! De kell ez nekem? Meddig érdemes tűrni a fejfájást?

Fáj a feje? Hasogat, szúr, nyilall? Nem tud már másra koncentrálni, de mégsem vesz be gyógyszert? Meddig akar várni vele? És főként: miért?

A migrén típusai

A migrén típusai

Ahogy a legtöbb betegségnek, a sokakat érintő migrénnek is léteznek különféle típusai. Ezeket eltérő tünetek kísérik, illetve megjelenésül más és más korosztályra jellemző.