A legjobb mozgásformák hátfájásra és ízületi problémákra

A legjobb mozgásformák hátfájásra és ízületi problémákra

Kapcsolódó tünetek:

Ajánlott sportok, ha a háta fáj vagy porckorong problémái vannak

Gyakran a rossz izomfelépítés és görcsös merevség miatt alakulnak ki hátfájdalmak. Ez kialakulhat akár a folyamatos ülőmunka, nagyobb túlsúly és a mozgásszegény életmód következtében is. A mozgás e negatív folyamat ellen hat: rendszeres sporttal izomtömeg építhető fel, a támasztó elemek, izmok edződnek, a görcsös merevség oldódik. A rendszeres sport a hátfájást gyakran olyan pozitívan tudja befolyásolni, hogy a fájdalomcsillapító szükségtelenné válik vagy jóval kisebb dózisban kell szedni. Hátfájás és porckorong problémák esetén minden olyan sport szóba jöhet, amely stabilizálja a gerincoszlopot és a testtartást és a koordinációt javítja. A testi edzettségtől függően nyújtógyakorlatoktól kezdve koordinációs gyakorlatokon át egészen a célzott erősítő edzésig (pl. speciális háttréning vagy tai chi) válogathatunk. Kiegészítésként nagyszerűek a kitartást igénylő sportok, melyek a hát- és hasizomzat egyenletes igénybevételével járnak: a hátúszás, gyorsúszás, túrázás, nordic walking vagy sífutás.

Hogyan sportoljunk?

Már hetente egy, 60-90 perces háttréning és célzott gyógytorna is enyhíti a panaszokat, de ha tartós eredményt szeretnénk elérni, érdemes hetente 3-5 alkalommal 30-60 perces kitartást igénylő sportot is űzni.

Mit kerüljünk?

Minden sportot, ami gyors, hirtelen irányváltoztatást igényel vagy a gerincoszlop rázkódásával, a törzs túlzott csavarodásával vagy erős, rövid időtartamú terheléssel jár. Nem ajánlott az alpesi sízés, a lovaglás, a tenisz, a squash, a tollaslabda vagy túl intenzív és nem szakember által felügyelt kondizás.

Mire ügyeljünk?

Folyamatos hátfájás esetén előzőleg vizsgáltassuk ki magunkat, hogy megtudjuk, panaszaink hátterében pontosan mi áll. A legjobb megkérni a gyógytornászt, hogy mutassa be a kedvező és a rossz mozgássorokat, és a mindennapokban is ügyeljünk a hátkímélő mozdulatokra. Ha a gyakorlatok fájdalmat okoznak, abba kell őket hagyni. Különösen az erősítő edzés során fontos, hogy a testtartást és a gyakorlatok szabályos véghezvitelét szakértő edző ellenőrizze és korrigálja.

Ajánlott mozgásformák ízületi problémák esetén

Mozgás nélkül gyorsabban elkopnak az ízületek. A jól edzett izmok, szalagok és inak védik és tehermentesítik az ízületeket, vagyis a sport lelassíthatja vagy akár meg is állíthatja az ízületi kopást, a fájdalmakat, ezen kívül a gyulladást csillapíthatja. Ízületi problémák esetén minden olyan mozgásforma ajánlott, amely kiegyensúlyozott, egyenletes-folyamatos mozgásokat igényel és az ízületek csekély terhelésével jár. Ilyen mozgásforma az úszás, az aquajogging, a kerékpározás, a séta, a nordic walking, a túrázás, a gimnasztika vagy a koordinációs edzés. A mérsékelt erősítő edzés célzottan erősítheti a problémás területeket.

Hogyan sportoljunk?

Kezdetben elegendő hetente háromszor 30 perc, majd ez a mennyiség lassan emelhető heti legalább 5 alkalomra. Kiegészítésképpen a legjobb napi 10-15 percig néhány fizioterápiás gyakorlat végzése.

Mit kerüljünk?

Az ugrást, szökdelést vagy gyors, hirtelen (fékező) mozgásokat, melyek nagy erőbehatást jelentenek az ízületekre. Kerüljük a joggingot kemény talajon, az alpesi sízést vagy a gyors aerobikot, hasonlóképpen a gyors labdajátékokat, mint a squash, kézilabda, futball.

Mire ügyeljünk?

A fájdalmat okozó gyakorlatokat ne erőltessük! Heveny ízületi gyulladás esetén konzultáljunk orvosunkkal! Járjunk gyógytornászhoz és az általa bemutatott gyakorlatokat otthon is végezzük rendszeresen! Ízületi panaszok esetén különösen ügyelni kell a megfelelő lábbelire, adott esetben segíthetnek a támasztó kötések vagy talpbetétek.
2017. február 24.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek