Mítoszok a megfázásról

2016. február 3.

Kapcsolódó tünetek:

köhögés, orrfolyás

Noha gyakori megbetegedésről van szó, sok tévhit kering a köztudatban.

1. „A megfázást a hideg okozza”

Az alacsony hőmérséklet nem közvetlen kiváltó ok, a betegséget vírusok okozzák. A hideg annyiban játszik közre, hogy gyengíti az immunrendszert, ennek következtében nagyobb valószínűséggel „győznek” a vírusok.

2. „Az influenza és a megfázás ugyanaz”

Nagy tévedés. Bár a két betegségnek hasonló tünetei vannak, a lefolyás és súlyosság tekintetében vannak különbségek. Az influenza súlyosabb betegség, mint a megfázás, a szövődményi is sokkal súlyosabbak

3. „Az influenza elleni védőoltás nem lehet hatékony az influenza ellen sem”

Nem igaz. Az influenza elleni védekezésnek legbiztosabb módja az influenza elleni védőoltás beadatása. A megfázás ellen azért nincs vakcina, mert azt különféle kórokozók okozzák. Az influenza elleni oltás ugyan nem véd meg a náthától, de az influenzától és a súlyos szövődményektől igen.

4. „A stressz megbetegít”

Nem igaz. A stressz miatt termelődő stresszhormonok, például a kortizol hatására az immunrendszer potenciálja csökken, emiatt szervezetünk kevésbé lesz ellenálló a felső légúti megbetegedésekkel szemben.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

  • Neo Citran por felnőttnek 14x

    Neo Citran por felnőttnek 14x

    <p>A Neo Citran belsőleges por felnőtteknek a megfázás következtében kialakuló torokfájás, láz, nátha, fejfájás és végtag-, ill. izomfájdalom kezelésére szolgáló gyógyszer. E gyógyszerrel Ön enyhe, múló panaszokat kezelhet orvosi felügyelet nélkül.</p>

    3 099 Ft

5. „Náthásan is nyugodtan csókolózhatunk”

Nem igaz. A náthát fertőzőképes vírusok okozzák, amelyek pedig cseppfertőzéssel terjednek, csókolózás útján meglepően gyorsan megfertőzik a másik felet, a kockázat tehát igen magas.

6. „A nátha antibiotikumokkal kezelhető”

natha_mitosz301A megfázást szinte mindig vírusok okozzák, ám az antibiotikumok csak a baktériumok által okozott fertőzések esetén hatékonyak. Antibiotikummal a megfázás nem kezelhető, legfeljebb akkor, ha bakteriális felülfertőzés lép fel. Ezért is fontos orvoshoz fordulni, ha három napnál tovább tartó panaszaink vannak sőt, ha gyermekeken, csecsemőkön megfázásos tüneteket tapasztalunk, haladéktalanul forduljunk orvoshoz.

7. „Náthásan is szabad sportolni”

Nem igaz. A mozgás megterhelést jelent a beteg szervezetnek, nem javasolt ilyenkor sportolni, annál fontosabb a sok pihenés és az alvás!

8. „Nátha ellen jót tesz a szaunázás!

Tévhit. A szaunában uralkodó magas hőmérséklet megterheli a szervezetet, megfázás esetén ártalmas lehet a szaunázás.

megfázás elleni tippek

6 tanács, hogy NE fázzunk meg

Íme a leghasznosabb megfázás elleni tippek!

Így vihet be influenzaszezon alatt több C-vitamint

Így vihet be influenzaszezon alatt több C-vitamint

Ha a közelgő influenzaszezonban az influenzát meg is ússzuk, akkor is könnyen megfázhatunk. De hogyan lehet ezt elkerülni? Például a megfelelő vitaminbevitellel, aminek egyik alapja a C-vitamin!

influenza korai tünetei

Az influenza 6 korai tünete

Az influenza korai tüneteinek időben való felismerése megakadályozhatja a vírus terjedését, és elősegítheti a betegség kezelését, mielőtt rosszabbodna. Minden évben heteket vesz el az életünkből, idén ne hagyja, hogy az influenza győzzön!

A megfázás kezelése házilag

A megfázás kezelése házilag

A megfázással bátran szembenézhet és felveheti vele a harcot. Megfázás kezelése házilag? Segítünk, hogy minden rendben menjen: 11 ötletet is hoztunk!

Hogy kell helyesen orrot fújni?

Hogyan kell helyesen orrot fújni?

Lassan, de biztosan elérkezik a megfázások és az influenza szezonja, amikor rengeteg köhögünk, rossz a közérzetünk és állandóan az orrunkat fújjuk. Annak ellenére, hogy utóbbit mindenki csinálja, sokan mégsem ismerik a helyes módját.