Mit tegyünk, ha berekedtünk?

Mit tegyünk, ha berekedtünk?

Kapcsolódó tünetek:

Pihentetés

Az első és legfontosabb teendőnk, ha berekedtünk, hogy pihentessük hangszálainkat, használjuk őket minél kevesebbet. Ne dőljünk be a hiedelemnek: a suttogás épp annyira megerőltető, mint a normál hangerőn való beszéd. Mindenképpen kerüljük a dohányfüstös helyeket, és mi magunk se gyújtsunk rá. A füst ugyanis csak további irritációt okoz.

Gyömbér

A meleg italok mindig jót tesznek torokbántalmak esetén, ha pedig a szokásos torokgyógyító innivalónkhoz hozzáadunk pár kocka vagy egy kis reszelt gyömbért, azzal még előnyösebb hatást érhetünk el. A gyömbér ugyanis gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, így csökkenti a hangszalagok gyulladását is. Sőt, nyugtatja a torok nyálkahártyáját is, antioxidáns tulajdonságainak köszönhetően pedig átfogóan is pozitív hatással bír egészségünkre.

Fokhagyma

A fokhagyma torokgyógyító hatásai igencsak hasonlók, mint a gyömbéré: ahogy antibakteriális tulajdonságaiért, úgy gyulladáscsökkentőként is gyakran használt alapanyag a házi gyógypraktikákban. Zúzzunk össze 3-4 gerezdet, alaposan nyomkodjuk ki a levét, és mézzel keverve fogyasszunk belőle egy kiskanállal 3-4 óránként.

Izlandi zuzmó

Az izlandi zuzmó szintén bevethető a gyulladt nyálkahártyák regenerálására. Jól csillapítja a rekedtségen kívül a torokfájást és a köhögést is.

Inhalálás

A rekedtség súlyosbodhat a száraz levegőnek köszönhetően, mely a téli fűtési szezonban nem ritka jelenség a háztartásokban. Segíthet, ha rendszeresen használunk otthon párásító készüléket, de ha már berekedtünk, még hatásosabb lehet, ha inhalálunk. De csak hidegen! Ne felejtsük el, hogy a forró gőz fokozza a nyálkahártyák duzzanatát. Ha nincs inhalátorunk vagy párásító készülékünk, párologtathatunk nagy felületű edényben. A vízbe kerülhet só vagy kamilla, de akár különféle illóolajokból is csepegtethetünk bele a jótékony páráért. A rekedtségre és torokbántalmakra legjobban ajánlott aromák a levendula, a kakukkfű, a szurokfű és az oregánó.

Öblögetés

Ez ugyan nem a rekedtség, hanem a a torokbántalmak elleni küzdelem élharcosa, de megemlítendő, mivel szinte minden esetben együtt fordul elő a kettő. Több hatékony módja is létezik. Az egyik leghatásosabb az almaecetes gargarizálás: keverjük el az ecetet langyos vízzel 1:1 arányban, és naponta 2-3 alkalommal öblögessük vele torkunkat. Egy másik gyakran alkalmazott módszer a sós vízzel való öblögetés. A só – azon kívül, hogy segít a felülfertőzések megelőzésében – fájdalomcsillapító, fertőtlenítő és irritáció-csökkentő tulajdonságokkal is rendelkezik, miközben a torok nyálkahártyájának felépülését is segíti. Két deciliter langyos vízhez 1 teáskanál sót keverjünk, és napi 5-6 alkalommal öblítsük le torkunkat, odafigyelve, hogy ne nyeljük le a sós vizet. Fokozhatjuk a hatást, ha egy fél teáskanál szódabikarbónát is keverünk a vízbe. Toroköblítők terén igencsak hatásos még a kardamom fűszer használata. Egy pohár meleg vízben keverjünk el egy teáskanál kardamomot és ugyanennyi fahéjat, majd hagyjuk állni 10 percig. Leszűrés után melegen öblögessünk vele napi 2 alkalommal.  

2021. január 22.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek