Mit együnk és igyunk, ha megfáztunk?

2019. január 19.

Kapcsolódó tünetek:

láz

Ebben a hideg időben nagyon könnyen meg lehet fázni, meggyógyulni azonban annál nehezebben. Az alábbi immunerősítő ételek és italok fogyasztása viszont felgyorsíthatják ezt a folyamatot.

Mit együnk és igyunk, ha megfáztunk?

Mit együnk és igyunk, ha megfáztunk?

Ezek az élelmiszerek – melyeket táplálkozási szakértők javasolnak – sajnos nem mulasztják el az összes megfázással járó tünetet, azonban segítenek abban, hogy hidratált maradjon a szervezetünk, továbbá nem hatalmasodik el rajtunk a betegség, így előbb meggyógyulunk.

Izotóniás italok

Megfázás esetén a legfontosabb a megfelelő folyadékpótlás, főleg akkor ha lázasak is vagyunk. A legegyszerűbb, ha ásványvizet iszunk.  Ajánlott emellett az izotóniás italok vagy a kókuszvíz fogyasztása is, ugyanis ezekkel olyan fontos anyagokat juttatunk a szervezetünkbe, mint a nátrium és a kálium.

Zöld tea

Folyadékpótlásra a zöld tea is jó választás. A megfázás gyakran felső légúti panaszokkal jár együtt, melyekre gyógyír egy meleg ital.

Húsleves csirkehússal

Betegség esetén a legtöbben a húslevesre esküsznek, ami nagyon jó hír, hiszen valóban jótékonyan hat az immunrendszerünkre. Nem csupán hidratál, de nátriumot is juttat a szervezetbe, a benne található zöldségek pedig tele vannak vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Húsnak válasszuk a csirkét, ami tökéletes fehérjeforrás, és ezáltal fontos szerepet játszik a gyógyulásban.

Bab vagy borsó

Természetesen nem csupán a csirkehús tartalmaz fehérjét. Ha épp nem vagyunk abban az állapotban, hogy csirkét együnk, akkor próbáljuk ki a babot vagy a borsót. Készítünk belőlük egy könnyű levest, így a szükséges folyadékpótlásról is gondoskodunk.

Élénk színű gyümölcsök és zöldségek

Betegség idején nagyon lényeges, hogy elegendő antioxidánst vigyünk be a szervezetünkbe, hiszen ezeknek fontos szerepük van az immunrendszer megerősítésében. Ehhez olyan, élénk színű gyümölcsöket és zöldségeket ajánlott fogyasztani, mint például a paprika, a narancs vagy különböző bogyók.

Narancslé

Az antioxidánsokat természetesen lé formájában is fogyaszthatjuk, például narancsléként. Utóbbinak továbbá magas a C-vitamin tartalma, ami egyes kutatások szerint lerövidíti a betegség idejét. Ennek ellenére ne adagoljuk túl, ugyanis emésztőrendszeri problémákat is okozhat.

Marhahús

A másik ásványi anyag, amiből érdemes sokat fogyasztani, az a cink. Több kutatás is arra az eredményre jutott, hogy segít a fertőzések leküzdésében. 85 gramm párolt marhahús 7 gramm cinket tartalmaz, ami egy felnőtt szükséges napi adagjának a fele. A marhahúsban továbbá sok a fehérje és a B-vitamin.

Gyömbér

A gyömbért tartalmazó ételek is italok enyhíthetnek a gyomorpanaszokon, gyulladáscsökkentő hatásuk van, és émelygés ellen is hatásosak.

influenza korai tünetei

Az influenza 6 korai tünete

Az influenza korai tüneteinek időben való felismerése megakadályozhatja a vírus terjedését, és elősegítheti a betegség kezelését, mielőtt rosszabbodna. Minden évben heteket vesz el az életünkből, idén ne hagyja, hogy az influenza győzzön!

Nem a hideg miatt fázunk meg télen

Nem a hideg miatt fázunk meg télen

’Vedd fel a sapkád, mert meg fogsz fázni!’ – hallottuk számtalanszor gyermekkorunkban jóakaró nagymamánktól és aggódó szüleinktől. Noha a sapka valóban segít komfortérzetünkön, mint kiderült, ahhoz nem feltétlenül van köze, hogy végül megfázunk-e.

A megfázás tünetei

A megfázás tünetei

Ha folyik az orra és rossz a közérzete, sokan megfázásra gyanakszanak és egy meleg teával és néhány nap pihenéssel kúrálják ki magukat. Milyen tünetek igazolják ezt és mik azok, amikkel már orvoshoz kell fordulni?

Az influenza elleni oltás

Az influenza elleni oltás

Az akár életveszélyes szövődményekkel is együttjáró influenza ellen sokak számára a megoldás az ingyenesen elérhető influenza elleni oltás lehet.

Mit tegyünk, ha karácsonykor betegszik le valaki a családból

Karácsonykor beteg a családban? Ezt tegyük!

Az ünnepek alatt is előfordul, hogy megbetegszünk, legyen szó megfázásról, influenzáról vagy éppen egy kellemetlen gyomorrontásról. De hogyan lehet ezt kezelni úgy, hogy a család nyugalma is megmaradjon, és a beteg is hamar rendbe jöjjön és élvezhesse az ünnepi hangulatot?

Összes cikk Megfázás, influenza témában