Mire jó az őssejt?

Mire jó az őssejt?

Kapcsolódó tünetek:

Napjainkra az orvostudomány nélkülözhetetlen része a köldökzsinórvér, noha a legtöbb esetben továbbra is idegenek őssejtét használják a különféle kezelések során. A jövőben azonban egyre nagyobb szerepe lehet a saját őssejt beültetésnek, hiszen egyre több szülő él az őssejt levétel lehetőségével gyermekük születése során. Ennek ellenére rengetegen nincsenek tisztában azzal, hogy milyen előnyei lehetnek ennek, illetve arról sincs tudomásuk, hogy milyen esetben jelenthet ez valóban segítséget.
  1. Könnyen hozzáférhető
Az őssejt levétel folyamata nagyon egyszerű és fájdalommentes, az anya és a gyermek majdhogynem észre sem veszi. Tény, hogy az újszülötteknél minimálisan megemelkedik a vérszegénység kialakulásának kockázata, azonban egy egészséges gyermek esetében ez nem jelent komoly veszélyt.
  1. Gyors szaporodás, alkalmazkodóképesség
A köldökzsinórvérből vett őssejtek nagyon könnyen és gyorsan képesek szaporodni, továbbá nagy előnyük, hogy még nem érte őket semmilyen káros környezeti hatás. Egy transzplantáció során pedig jóval ritkábban támadják meg a recipiens szervezetét.
  1. Testvéri segítség
Akkor nincs jobb megoldás az őssejt-transzplantációnál, ha gyermekünk testvére betegszik meg. Kb. 25 százalék annak az esélye, hogy a vér adományozható, így mára tízből egy esetnél már egy rokon a donor. Az alábbiakat nem tudja még az őssejt
  1. Leukémia kisgyerekkorban
A vérrák már nagyon fiatal korban kialakulhat, így akár a köldökzsinórvérben is megtalálhatóak már a beteg sejtek. Amennyiben a gyermeket a saját őssejtével kezelik, nagyobb a visszaesés rizikója. Az orvosok épp emiatt a leukémia gyógyítása során inkább egy idegen adományozó őssejtjeit használják.
  1. Örökletes betegségeket nem lehet gyógyítani
A köldökzsinórvérből levett őssejteknek ugyanaz a génállománya, mint testünk többi sejtjeinek, amibe beletartoznak a különböző mutációk és hibák is. Ebből kifolyólag nem képesek örökletes betegségek gyógyítására, kivéve, ha a kezelés egy génterápiával is kiegészül.
  1. Felnőttek esetében nem elegendő
A köldökzsinórban kevés vér van, így annak mennyisége elegendő egy gyermek kezelésére, azonban tinédzserek vagy felnőttek esetén már nem elégséges, így ilyenkor szükség van további adományokra. Mit tudhat az őssejt a jövőben?
  1. Felnőttek gyógyítása
A kutatók nagy erőkkel dolgoznak azon, hogy a jövőben képesek legyenek az őssejtek mennyiségének növelésére, amivel már felnőtteket is sikeresen tudnának kezelni. Az első próbálkozások reményt adnak, de még számos további tesztre lesz szükség.
  1. Örökletes betegségek gyógyítása génterápiával
Strimvelis névvel először lett engedélyezve egy olyan génterápia, amely során a módosított vérsejtek képesek kezelni egy súlyos kombinált immunhiányos betegséget, így jelenleg további génterápiák állnak fejlesztés alatt.
  1. Új terápiák
A kutatók azon dolgoznak, hogy a köldökzsinórvér sok más betegség gyógyítására is alkalmas legyen. A legtöbb ilyen típusú tanulmány még kezdeti fázisban van, így nem lehet tudni, hogy sikerrel járnak-e. Összegezve Nem könnyű a döntés, hiszen semmi sem szól igazán az őssejt levétel mellett, de ellene sem. Elképzelhető, hogy a gyermekünknek hasznos lesz, azonban rengeteg más típusú terápia is létezik. Tény, hogy a saját köldökzsinórvérnek vannak előnyei, azonban csak ritka esetekben nem lehet azt mással helyettesíteni. Azonban a fejlődés haladtával lehetőséget nyújthat majd ma még nem ismert esetekben is.
2019. december 9.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink