Mindent a hüvelyflóráról

2016. november 4.

Kapcsolódó tünetek:

hüvelyi folyás, viszketés

A hüvelyflóra fontos szerepet tölt be a kórokozókkal szembeni védelemben.

A hüvelyflóra egyensúlya könnyen felborulhat, melynek következtében különféle kellemetlen, és akár veszélyes fertőzések alakulhatnak ki.

Mit tehet a hüvelyflóra egészséges egyensúlyának megőrzéséért?

Az egészséges nők hüvelyváladékában milliliterenként körülbelül 1 millió mikroorganizmus található. Ezek közül a legnagyobb számban a Lactobacillusok fordulnak elő, melyek tejsavat (laktát) termelnek, ezáltal csökkentik a pH-t. A hüvely normál pH-értéke 4,5, tehát alacsonyabb, azaz savasabb, mint a bőrünk pH-ja (5,5). Ez a savas közeg hatékony védelmet jelent a kórokozó baktériumokkal, gombákkal és élősködő egysejtűekkel szemben.

huvelyflora_hlA legtöbb Lactobacillus a tejsav mellett egyéb anyagokat is termel, amelyek gátolják a kórokozók elszaporodását, ilyen például a hidrogén-peroxid és az antibiotikus hatású fehérjemolekulák. A hüvelyflóra összetétele egyéni különbségeket mutat. Egészséges nők hüvelyváladékában 5-8 különböző tejsavtermelő baktériumtörzs van jelen.

A tejsavbaktériumok mellett – bár jóval kisebb mennyiségben – a normál hüvelyflórához tartoznak más baktériumok is, például Streptococcusok, Staphylococcusok, Enterobaktériumok.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

  • Vagilact Q Pharma hüvelytabletta 10x

    Vagilact Q Pharma hüvelytabletta 10x

    <p>A hüvelytabletta összetevői (lactobacillus, tejsav, izofl avonok) gyorsítják a hüvelyfertőzés gyógyulását, valamint enyhülést nyújtanak a felborult hüvelyfl óra tüneteivel szemben.</p> <div style="padding-top: 10px; clear: both;"> </div> <div style="display: table; width: 100%;"> <div style="display: table-row-group;"> <div style="display: table-row;"> <div style="display: table-cell; padding: 3px 0px;"><img src="../../../../../../../../../wp-content/uploads/img/mpl.jpg" border="0" width="30px" /></div> <div style=";display: table-cell; padding: 6px 0 10px 0; vertical-align: middle;">Kiszállítás futárszolgálattal: 695 Ft</div> </div> <div style="display: table-row;"> <div style="display: table-cell; padding: 3px 0px;"><img src="../../../../../../../../../wp-content/uploads/img/benu.jpg" border="0" width="30px" /></div> <div style="display: table-cell; padding: 6px 0 10px 0; vertical-align: middle;">Személyes átvétel több, mint 100 gyógyszertárban: ingyenes</div> </div> </div> </div>

    4 099 Ft

A hüvelyflóra összetétele a hormonális változások hatására az életkorral változik. A magas ösztrogénszint kedvez a Lactobacillusok szaporodásának. A Lactobacillusok a menstruációs ciklus első felében nagyobb számban vannak jelen.

A terhesség során a hüvelyi pH emelkedik, emiatt a kismama fogékonyabbá válik a fertőzésekre, ezért is fontos a rendszeres orvosi vizsgálat.

A menopauzát követően az ösztrogénszint csökkenése szintén hatással van a hüvelyflóra összetételére.

Hogyan védekezhet a hüvelyflóra egészségét veszélyeztető külső hatásokkal szemben?

Főként az antibiotikumok, azok közül is elsősorban a penicillin lehet káros hatással a hüvelyflórára. Az antibiotikumok ugyanis nem csak a kórokozókat, hanem a hasznos tejsavbaktériumokat is elpusztítják. A normál baktériumflóra helyreállítását elősegítheti élőflórás joghurtok fogyasztásával vagy probiotikus étrend-kiegészítőkkel.

A hormonkészítmények (pl.fogamzásgátló tabletták) szintén hatással vannak a hüvelyflórára.

A nem megfelelő intim higiénia is megzavarhatja a hüvelyflórát. Egyes tisztálkodószerek felboríthatják a normál flóra egyensúlyát, megzavarhatják a pH-t. Az intim területek tisztán tartására használjon mindig tiszta vizet és megfelelő tisztálkodószert! Egészséges nők esetében a hüvely öntisztuló folyamatai miatt irrigálásra nincs szükség. Ám, ha kialakult a fertőzés, esetleg hüvelygyulladás, megoldást jelenthetnek a gyógyszertárakban vény nélkül kapható hüvelykúpok, tabletták, tejsavat tartalmazó irrigáló oldatok.

A gombák és kórokozók elszaporodásának kedvez a nedves és meleg környezet, ezért tisztálkodás után mindig törülközzön meg, a nedves fürdőruhát cserélje le! Ne használjon szintetikus anyagokból készült törölközőt!

A cukorbetegség / diabétesz és az immungyengeséggel járó betegségek hajlamosabbá tesznek a gombás fertőzésekre. Ilyen esetekben elsősorban az alap betegség kezelése jelenti a megoldást.

Panaszaival minden esetben forduljon nőgyógyászhoz!

A női intim higiénia alapszabályai

Ha a hüvelyflóra egyensúlya felborul, fertőzések és gyulladás alakulhat ki.

A hüvelygomba kezelése házilag

A hüvelygomba kezelése házilag

A nők közel 75 százaléka életében legalább egyszer tapasztalja a szúró, viszkető érzést és egyéb kellemetlen tüneteket produkáló hüvelygombát. De mit tegyünk, ha felüti a fejét a betegség? Próbálkozzunk egyáltalán otthoni gyógymódokkal?

A hüvelygomba megelőzése

A hüvelygomba megelőzése

Szomorú tény, de a nők 75 százaléka életében legalább egyszer szenved hüvelygombától. Kezelése viszonylag egyszerű, a panaszok viszont annál kellemetlenebbek. Lássuk, mit tehetünk annak érdekében, hogy esélye se legyen ennek a fertőzésnek.

A hüvelygomba tünetei

A hüvelygomba tünetei

A legtöbb nő életében legalább egyszer szenved hüvelygombától, amelynek sajnos több kellemetlen tünete is van. Ha az alábbi panaszokat észleljük magunkon, akkor ajánlott egy nőgyógyász felkeresése.

Ezért fáj, viszket, ég odalent az együttlét után

Míg a szexuális együttlét egy örömteli, szervezetünkre pozitív hatásokkal rendelkező dolog, bizonyos esetekben előfordulhat, hogy mégis egészségügyi kellemetlenséget vált ki a partnerekben. De mi okozza ezeket, és hogyan szabadulhatunk meg tőlük?