Mindent a hüvelyflóráról

Mindent a hüvelyflóráról

Kapcsolódó tünetek:

A hüvelyflóra egyensúlya könnyen felborulhat, melynek következtében különféle kellemetlen, és akár veszélyes fertőzések alakulhatnak ki.

Mit tehet a hüvelyflóra egészséges egyensúlyának megőrzéséért?

Az egészséges nők hüvelyváladékában milliliterenként körülbelül 1 millió mikroorganizmus található. Ezek közül a legnagyobb számban a Lactobacillusok fordulnak elő, melyek tejsavat (laktát) termelnek, ezáltal csökkentik a pH-t. A hüvely normál pH-értéke 4,5, tehát alacsonyabb, azaz savasabb, mint a bőrünk pH-ja (5,5). Ez a savas közeg hatékony védelmet jelent a kórokozó baktériumokkal, gombákkal és élősködő egysejtűekkel szemben.

A legtöbb Lactobacillus a tejsav mellett egyéb anyagokat is termel, amelyek gátolják a kórokozók elszaporodását, ilyen például a hidrogén-peroxid és az antibiotikus hatású fehérjemolekulák. A hüvelyflóra összetétele egyéni különbségeket mutat. Egészséges nők hüvelyváladékában 5-8 különböző tejsavtermelő baktériumtörzs van jelen.

A tejsavbaktériumok mellett – bár jóval kisebb mennyiségben – a normál hüvelyflórához tartoznak más baktériumok is, például Streptococcusok, Staphylococcusok, Enterobaktériumok.

A hüvelyflóra összetétele a hormonális változások hatására az életkorral változik. A magas ösztrogénszint kedvez a Lactobacillusok szaporodásának. A Lactobacillusok a menstruációs ciklus első felében nagyobb számban vannak jelen.

A terhesség során a hüvelyi pH emelkedik, emiatt a kismama fogékonyabbá válik a fertőzésekre, ezért is fontos a rendszeres orvosi vizsgálat.

A menopauzát követően az ösztrogénszint csökkenése szintén hatással van a hüvelyflóra összetételére.

Hogyan védekezhet a hüvelyflóra egészségét veszélyeztető külső hatásokkal szemben?

Főként az antibiotikumok, azok közül is elsősorban a penicillin lehet káros hatással a hüvelyflórára. Az antibiotikumok ugyanis nem csak a kórokozókat, hanem a hasznos tejsavbaktériumokat is elpusztítják. A normál baktériumflóra helyreállítását elősegítheti élőflórás joghurtok fogyasztásával vagy probiotikus étrend-kiegészítőkkel.

A hormonkészítmények (pl.fogamzásgátló tabletták) szintén hatással vannak a hüvelyflórára.

A nem megfelelő intim higiénia is megzavarhatja a hüvelyflórát. Egyes tisztálkodószerek felboríthatják a normál flóra egyensúlyát, megzavarhatják a pH-t. Az intim területek tisztán tartására használjon mindig tiszta vizet és megfelelő tisztálkodószert! Egészséges nők esetében a hüvely öntisztuló folyamatai miatt irrigálásra nincs szükség. Ám, ha kialakult a fertőzés, esetleg hüvelygyulladás, megoldást jelenthetnek a gyógyszertárakban vény nélkül kapható hüvelykúpok, tabletták, tejsavat tartalmazó irrigáló oldatok.

A gombák és kórokozók elszaporodásának kedvez a nedves és meleg környezet, ezért tisztálkodás után mindig törülközzön meg, a nedves fürdőruhát cserélje le! Ne használjon szintetikus anyagokból készült törölközőt!

A cukorbetegség / diabétesz és az immungyengeséggel járó betegségek hajlamosabbá tesznek a gombás fertőzésekre. Ilyen esetekben elsősorban az alap betegség kezelése jelenti a megoldást.

Panaszaival minden esetben forduljon nőgyógyászhoz!

 
2016. november 4.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek