Mindent a hüvelyflóráról

2016. november 4.

Kapcsolódó tünetek:

hüvelyi folyás, viszketés

A hüvelyflóra fontos szerepet tölt be a kórokozókkal szembeni védelemben.

A hüvelyflóra egyensúlya könnyen felborulhat, melynek következtében különféle kellemetlen, és akár veszélyes fertőzések alakulhatnak ki.

Mit tehet a hüvelyflóra egészséges egyensúlyának megőrzéséért?

Az egészséges nők hüvelyváladékában milliliterenként körülbelül 1 millió mikroorganizmus található. Ezek közül a legnagyobb számban a Lactobacillusok fordulnak elő, melyek tejsavat (laktát) termelnek, ezáltal csökkentik a pH-t. A hüvely normál pH-értéke 4,5, tehát alacsonyabb, azaz savasabb, mint a bőrünk pH-ja (5,5). Ez a savas közeg hatékony védelmet jelent a kórokozó baktériumokkal, gombákkal és élősködő egysejtűekkel szemben.

huvelyflora_hlA legtöbb Lactobacillus a tejsav mellett egyéb anyagokat is termel, amelyek gátolják a kórokozók elszaporodását, ilyen például a hidrogén-peroxid és az antibiotikus hatású fehérjemolekulák. A hüvelyflóra összetétele egyéni különbségeket mutat. Egészséges nők hüvelyváladékában 5-8 különböző tejsavtermelő baktériumtörzs van jelen.

A tejsavbaktériumok mellett – bár jóval kisebb mennyiségben – a normál hüvelyflórához tartoznak más baktériumok is, például Streptococcusok, Staphylococcusok, Enterobaktériumok.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

  • Lactofeel hüvelygél 7x5ml

    Lactofeel hüvelygél 7x5ml

    <p>A Lactofeel gyors és hatásos segítséget nyújt a leggyakrabban előforduló hüvelyfertőzés, hüvelygyulladás, a bakteriális vaginózis gyógyításában, és segít a betegség újbóli kialakulásának megelőzésében. </p> <div style="display: table; width: 100%;"> <div style="display: table-row-group;"> <div style="display: table-row;"> <div style="display: table-cell; padding: 3px 0px;"><img src="../../../../../../../../../wp-content/uploads/img/mpl.jpg" border="0" width="30px" /></div> <div style=";display: table-cell; padding: 6px 0 10px 0; vertical-align: middle;">Kiszállítás futárszolgálattal: 695 Ft</div> </div> <div style="display: table-row;"> <div style="display: table-cell; padding: 3px 0px;"><img src="../../../../../../../../../wp-content/uploads/img/benu.jpg" border="0" width="30px" /></div> <div style="display: table-cell; padding: 6px 0 10px 0; vertical-align: middle;">Személyes átvétel több, mint 100 gyógyszertárban: ingyenes</div> </div> </div> </div>

    3 739 Ft

A hüvelyflóra összetétele a hormonális változások hatására az életkorral változik. A magas ösztrogénszint kedvez a Lactobacillusok szaporodásának. A Lactobacillusok a menstruációs ciklus első felében nagyobb számban vannak jelen.

A terhesség során a hüvelyi pH emelkedik, emiatt a kismama fogékonyabbá válik a fertőzésekre, ezért is fontos a rendszeres orvosi vizsgálat.

A menopauzát követően az ösztrogénszint csökkenése szintén hatással van a hüvelyflóra összetételére.

Hogyan védekezhet a hüvelyflóra egészségét veszélyeztető külső hatásokkal szemben?

Főként az antibiotikumok, azok közül is elsősorban a penicillin lehet káros hatással a hüvelyflórára. Az antibiotikumok ugyanis nem csak a kórokozókat, hanem a hasznos tejsavbaktériumokat is elpusztítják. A normál baktériumflóra helyreállítását elősegítheti élőflórás joghurtok fogyasztásával vagy probiotikus étrend-kiegészítőkkel.

A hormonkészítmények (pl.fogamzásgátló tabletták) szintén hatással vannak a hüvelyflórára.

A nem megfelelő intim higiénia is megzavarhatja a hüvelyflórát. Egyes tisztálkodószerek felboríthatják a normál flóra egyensúlyát, megzavarhatják a pH-t. Az intim területek tisztán tartására használjon mindig tiszta vizet és megfelelő tisztálkodószert! Egészséges nők esetében a hüvely öntisztuló folyamatai miatt irrigálásra nincs szükség. Ám, ha kialakult a fertőzés, esetleg hüvelygyulladás, megoldást jelenthetnek a gyógyszertárakban vény nélkül kapható hüvelykúpok, tabletták, tejsavat tartalmazó irrigáló oldatok.

A gombák és kórokozók elszaporodásának kedvez a nedves és meleg környezet, ezért tisztálkodás után mindig törülközzön meg, a nedves fürdőruhát cserélje le! Ne használjon szintetikus anyagokból készült törölközőt!

A cukorbetegség / diabétesz és az immungyengeséggel járó betegségek hajlamosabbá tesznek a gombás fertőzésekre. Ilyen esetekben elsősorban az alap betegség kezelése jelenti a megoldást.

Panaszaival minden esetben forduljon nőgyógyászhoz!

kellemetlen intim szagok

Kellemetlen intim szagok

Napjainkban szerencsére már nagyon fontos és természetes az intim higiénia, ám még így is előfordul, hogy ezeken a területeken kellemetlen szagok jelentkeznek. Miért fordulnak mégis elő és mit lehet tenni ellenük?

5 szokás, ami veszélyezteti intim tájéka egészségét!

Ezek a tényezők jelentenek veszélyt a hüvelyflóra egyensúlyára.

Az endometriózis – Kialakulásának okai, tünetei és kezelése

Az endometriózis – Kialakulásának okai, tünetei és kezelése

Íme, a legfontosabb tudnivalók az egyre több nőt érintő betegség, az endometriózis kezeléséről, tüneteiről és a kialakulásának okairól.

A hüvelykapszuláról

A hüvelykapszuláról

A hüvelyflóra megváltozására számos tünet és panasz utalhat.

Hüvelyfolyás - okok és kezelése

Hüvelyfolyás – okok és kezelés

A hüvelyfolyás természetes jelenség mindaddig, amíg a színe, állaga, mennyisége meg nem változik.