Mindent a fibrómáról

Mindent a fibrómáról

Kapcsolódó tünetek:

A fibróma egy jellegzetes puha, jóindulatú bőrkinövés, ami kötőszövetekből áll. Számos különböző típusát különböztetjük meg, de a legismertebbek a kemény- és a lágyfibróma. Előbbiben alacsonyabb, utóbbiban pedig magasabb a sejtek száma. Ritka esetekben nem a bőrön, hanem a nyálkahártyákon alakul ki. A tünetek fajtája függ a bőrnövedékek fajtájától és annak helyétől. Amennyiben a bőrön alakul ki, akkor az érintett terület nyomásra érzékeny lehet. Alapvetően csak enyhe viszketést okoz a fibróma, de ezt is csak abban az esetben, ha a bőrterületek irritációnak vannak kitéve, esetleg gyulladtak vagy sérültek. A fibrómák kialakulásának pontos okai még nem ismertek, de a keményfibróma esetén úgy vélik, hogy ez egyfajta apró heg a felső bőrrétegen, ami gyulladások és a kötőszövet sérülései következtében alakul ki, de a legyengült immunrendszer is állhat a háttérben.

Cikkünkben bemutatjuk a tüneteket, a kezelési módokat, továbbá a megelőzés lehetőségeinek is utánajárunk.

A leggyakoribb bőrkinövések és jellemzői

Bőrbetegségek nemcsak a bőrön jelentkezhetnek, hanem bizonyos esetekben a faggyú- és verejtékmirigyeken vagy a körmökön is. A bőr külső ingerekre, kórokozókra, hidegre, forróságra, sugárzásra, mérgekre vagy gyógyszerekre reagál, de hormonális tényezők vagy egy autoimmunbetegség is állhat a háttérben. Alábbiakban bemutatjuk a leggyakoribb bőrkinövéseket és azok kezelési lehetőségeit.

Tyúkszem

A tyúkszem a bőr helyi elszarusodása, ami folyamatos nyomás vagy dörzsölés következtében alakul ki. A legelterjedtebb kezelési módja a tyúkszemtapasz, aminek a közepe szalicilsavat tartalmaz. Ez felpuhítja a szaruhártya rétegeket, így azokat könnyedén el lehet távolítani. Ezen kívül használhatunk szaliciltartalmú cseppeket is, illetve szakemberhez is fordulhatunk, aki egy meleg lábfürdő után a megfelelő eszközzel eltávolítja a tyúkszemet.

Szemölcsök

A szemölcs egy jóindulatú bőrkinövés, amit vírusok okoznak, a legtöbb esetben a HPV, azaz a humán papillomavírus. Főleg gyerekek kezein és ujjain figyelhetők meg, de az arcon és a lábakon is kialakulhatnak. A kezelési lehetőségek között meg kell említenünk a fagyasztást, a szaruhártya rétegek feloldását szalicilsavval, de ezeken kívül számos kenőcs is kapható, továbbá a kürettázs (kaparás) és a lézeres kezelési is szóba jöhetnek.

Anyajegyek

Az anyajegyek alapvetően sötét bőrkinövések, melyek a bőr pigmenteket termelő sejtjeiből, a melanocitákból alakulnak ki. A legtöbb esetben teljesen ártalmatlanok, ha azonban zavaró helyen vannak, akkor egy orvos eltávolíthatja azokat.

Kásadaganat

Ez egy bőr alatt elhelyezkedő jóindulatú daganat, ami akár több centiméteres is lehet. A legtöbb esetben a fejbőrön, az arcon és a háton alakul ki. Kezelését tekintve az eltávolítás a legjobb választás.

Lipóma

A zsírdaganat általában egy bőrelváltozás, ami zsírszövetekből alakul ki. Mielőbbi orvos beavatkozást igényel, ugyanis meg kell bizonyosodni arról, hogy jó- vagy rosszindulatú dagantat áll-e a háttérben. Csak sebészi eljárással távolítható el.

Fibróma

A fibróma egy kötőszövetekből kialakuló jóindulatú bőrkinövés, aminek kezelése nem szükséges, de sebészeti beavatkozással eltávolítható.

FIbróma és szemölcs – Mik a különbségek?

Sokan nem tesznek különbséget a fibróma és a szemölcs között, pedig számos jellemzőjük eltérő. Míg a fibrómák kialakulásának okára még nem igazán derült fény, addig a szemölcsökről pontosan tudjuk, hogy vírusok okozzák, az anyajegyeket pedig szövetszaporulatok. Ezen kívül a kinézetük is különbözik egymástól: a fibróma általában a bőr tónusánál kicsit sötétebb, a szemölcs ellenben sokkal inkább hússzínű.

A fibróma tünetei és kezelése

A fibróma kialakulásának pontos okaira még nem jöttek rá a szakemberek, de úgy vélik, hogy összefüggésben állhat az inzulin- és a szénhidrát-anyagcserével. Ezt arra alapozzák, hogy cukorbetegeknél, túlsúlyosoknál és várandósoknál gyakrabban alakulnak ki fibrómák. A legtöbb esetben a nyakon, a hónaljakban, az ágyékon, illetve nők esetében a mellek alatt figyelhetők meg. Túlsúlyosokban elsősorban az összefekvő bőrfelületeken alakul ki.

A lágy fibróma felszíne általában bőrszínű vagy barnás, ha pedig elfordítjuk, akkor a vérerek sérülése következtében piros, illetve fekete színű lehet. A kemények ellenben sötétebbek, gyakran szürkés-barnásak. Egyes esetekben enyhén kitüremkednek a bőr felszínén, de akár bele is mélyülhetnek.

Az irritábilis fibróma a szájnyálkahártyán alakul ki. Ezen belül az orcák környékén, a nyelv mellett vagy az ínyen. Ez egy kicsi, jól körbe határolt hólyagocska, aminek színe megegyezik az azt körülvevő szövetekével.

A fibrómák kialakulása leginkább a 65 év alatti korcsoportnál figyelhetők meg, pontosabban a 60 százalékuknál. A nemeket tekintve nincs különbség: a nőket és férfiakat azonos mértékben érinti ez a bőrprobléma.

A fibróma kezelése

A fibrómák alapesetben nem igényelnek külön kezelést. A legtöbben mindössze esztétikai okokból kérik az eltávolításukat. Ilyen esetben keressünk fel egy szakembert, elsősorban egy bőrgyógyászt. A kisméretű fibrómákat az orvos egy szikével, ollóval rendkívül gyorsan el tudja tüntetni. Ilyen esetben nem szükséges az érzéstelenítés. A nagyobb lágy fibrómákat már egy szikével és helyi érzéstelenítéssel kell eltávolítani, a keletkezett sebet pedig össze kell varrni.

További lehetséges kezelési módok közé soroljuk a lézeres vagy egy speciális elektromos késsel történő eltávolítást, illetve a fagyasztás is szóba jöhet. Utóbbi esetén ugyanúgy történik az eltávolítás, mint a szemölcsök esetében, azaz folyékony nitrogénnel. Ezek a beavatkozások nem igényelnek semmilyen utókezelést, sem kórházi benntartózkodást. Szövődményként mindössze enyhe vérzés vagy érzékkiesés jelentkezhet. A fibrómák eltávolítására azonban nem feltétlenül elegendő egy beavatkozás, lehetséges, hogy a későbbiekben meg kell ismételni azt. Gyógyszereken és krémeken alapuló kezelés még nem létezik, azaz ilyen készítményekkel nem lehet eltüntetni a fibrómákat.

Amennyiben az orvos rosszindulatú daganatra gyanakszik, akkor szövetmintát vesz a bőrkinövésből, majd azt speciális eljárásokkal megvizsgálja. A további kezelést a kapott eredmények határozzák meg.

Meglepő módon a belső szerveken is kialakulhatnak ezek a bőrkinövések. Ebben az esetben egy szakorvos dönti el a további lépéseket. Kezelésük rendkívül fontos, ugyanis elhelyezkedésüktől függően súlyosabb kellemetlenséggel járhatnak, fájdalmakat okozhatnak. Eltávolításuk nem gyógyszerekkel történik, hanem műtéti eltávolításuk szükséges.

Tévhitek a fibrómákkal kapcsolatban

Mint minden más betegségnél, a fibrómák körül is számos tévhit kering. A leggyakoribbak közé soroljuk, hogy a fibrómák ártalmasak, mindenáron el kell azokat távolítani, továbbá házi praktikákkal is eltüntethetők. Ahogy már fentebb is írtuk, ezek a bőrkinövések általában teljesen ártalmatlanok, és a legtöbb esetben csak esztétikai okok miatt szükséges az eltávolításuk. Kezelésük miatt mindenféleképpen bőrgyógyászhoz kell fordulnunk, ugyanis különféle házi praktikát, kenőcsöt, ecsetelőt vagy gyógyszert feleslegesen használnánk, ezek a készítmények teljesen hatástalanok.

Fibrómák a szájüregben

A szájüregben kialakuló nyálkahártya kinövést irritábilis fibrómának hívják, ami állandó mechanikai ingerek következtében alakul ki a nyelven vagy az ajkak belső felén. Annak ellenére, hogy ezek jóindulatú elváltozások, zavaróak lehetnek, azaz szükségessé válhat az eltávolításuk. A szájüregi fibrómák kialakulásának okai közé sorolandók az esetleges traumák, gyulladások, de akár genetika okaik is lehetnek.

Kezelésüket tekintve a szikével történő kivágás jöhet szóba, amit érzéstelenítés után végeznek el, majd a kialakult sebet összevarrják. Egy másik kezelési mód a lézeres vagy rádióhullámú eltávolítás. A beavatkozások után szükséges a gyógyszeres terápia is, például a szájüreg antiszeptikumokkal történő mosása. Ezen kívül fokozottan kell figyelni a szájhigiéniára, a túl intenzív fogmosást viszont mellőzni kell.

A fibrómák megelőzése

A lágy és kemény fibrómák kialakulásának megelőzésére nem igazán van mód. Nagy valószínűséggel azonban csökkenthető az esély, ha a meg tudjuk akadályozni a bőrfertőződéseket. Ez többek között azt jelenti, hogy a legapróbb sérüléseket is alaposan le kell fertőtlenítenünk és ápolnunk, illetve a szőrtüszőgyulladást is kezelnünk kell. Az irritábilis fibróma kialakulásának a megakadályozásához rendszeresen ellenőriztetnünk kell a protézisek, implantátumok és fogászati koronák elhelyezkedését. Ezen kívül ajánlott kerülni például a nehéz nyakláncok és szoros ruhák viselését, mert azok irritálhatják a bőr felszínét.

Amennyiben hajlamosak vagyunk más bőrbetegségek kialakulására, akkor ajánlott figyelnünk az alapos kézmosásra, a megfelelő napfényvédelemre, mellőznünk kell a nikotint és az alkoholt, sok vizet kell fogyasztanunk, továbbá kiegyensúlyozottan kell étkeznünk. Ritka esetekben a csípős és forró ételek súlyosbíthatnak a kórképeken.

Összegzés

A fibrómák jóindulatú bőrelváltozások, melyek kezelése a legtöbb esetben csak akkor válik szükségessé, ha esztétikailag zavarók. Fontos megjegyezni, hogy egy laikus számára nagyon nehéz – vagy szinte lehetetlen is – felismerni, hogy milyen bőrkinövéssel áll szemben, ezért ajánlott mindig egy bőrgyógyász szakvéleményét kérni, aki akár ránézésre, akár a szükséges vizsgálatok elkvégzését követően meg tudja állapítani, hogy pontosan milyen bőrelváltozásról van szó. Ne felejtsük el, hogy a rendszeres szűrővizsgálatok akár életet is menthetnek. Figyeljünk bőrünk egészségére, hiszen ez a legnagyobb szervünk, egyben szervezetünk első védvonala.

2022. május 29.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek