Milyen szövődményei lehetnek a hasnyálmirigy gyulladásnak?

2021. április 27.

Kapcsolódó tünetek:

hasfájás, akut has

A hirtelen fellépő felső hasi fájdalom a hasnyálmirigy gyulladás egyik legismertebb tünete. Ez a betegség nem megfelelő kezelés esetén akár halálos is lehet. Alábbiakban közelebbről bemutatjuk ennek a kórképnek a lehetséges szövődményeit és veszélyeit.

Milyen szövődményei lehetnek a hasnyálmirigy gyulladásnak?

Milyen szövődményei lehetnek a hasnyálmirigy gyulladásnak?

A hasnyálmirigy gyulladás lehetséges szövődményei

Súlyos hasnyálmirigy gyulladás esetén előfordulhat, hogy műtétileg el kell távolítani ennek a szervnek egy részét, aminek következtében már az nem tudja teljes mértékben elvégezni a feladatát, ez pedig több szövődményt is eredményezhet.

Emésztési zavarok

Amennyiben a hasnyálmirigy nem tud elegendő mennyiségben emésztő enzimet termelni, akkor olyan emésztési zavarok léphetnek fel, mint például a puffadás, vagy a hasmenés, mivel a fehérjék, zsírok és szénhidrátok lebontása elégtelenné válik, és így nem tudnak felszívódni. Az érintettek veszítenek a súlyukból, és hiánytünetek lépnek fel. Ilyen esetben a hiányzó emésztőenzimeket speciális készítményekkel tudják pótolni az érintettek, melyeket étkezés során kell bevenniük. Ezek adagolását mindig egyedileg kell beállítani, ugyanis a hasnyálmirigy megmaradt funkciói, és az élelmiszerek fajtái határozzák meg a pontos dózist. Továbbá szinte mindig szükséges a zsírban oldódó vitaminok pótlására, hiszen azok felszívódása is zavart szenvedhet a zsíremésztés zavar miatt.

Cukorbetegség

Ha a hasnyálmirigy már nem tud elegendő inzulint termelni, cukorbetegség, azaz diabétesz alakulhat ki. A betegség súlyosságától függően a kiegyensúlyozott táplálkozás, a sok mozgás, illetve az inzulin beadása segíthet.

Álciszták

Ez egy viszonylag gyakori szövődménye a hasnyálmirigy gyulladásnak. Ezek az emésztőnedvekkel megtelt álciszták pár héttel a gyulladás után keletkeznek a hasnyálmirigyben. A legtöbb esetben kicsik maradnak, így nem okoznak tüneteket, tehát fel sem fedezik őket. Ha azonban megnőnek, olyan panaszokat okozhatnak, mint a gyomorrontás vagy a teltségérzet, de annak a veszélye is fennáll, hogy szétszakadnak, megrepednek, véreznek és/vagy elfertőződnek.

Nekrotizáló pancreatitis

Ennél a rendkívül súlyos szövődménynél elhal a hasnyálmirigy, majd a hasnyálmirigy és a nekrotizált szövetekből súlyos bakteriális fertőzés indulhat el. Ez a fajta komplikáció a legtöbb esetben a betegség fellépését követő második vagy harmadik héten szokott bekövetkezni, és nagyon veszélyes, ugyanis szisztémás gyulladásos válasz szindrómát (SIRS) okozhat, ami azt jelenti, hogy a gyulladás átterjed a teljes szervezetre. Ennek a szövődménynek az előjelei közé tartozik a magas láz, de akár a nagyon alacsony testhőmérséklet, a vérnyomás csökkenése, a megnövekedett pulzusszám, és a szapora légzés is. Ilyen tünetekkel azonnali intenzív osztályos kezelés válik szükségessé, hiszen a SIRS sokszervi elégtelenséghez vezethet.

Teendők a gyógyulás után

Pontosan nem lehet megmondani, hogy a betegek milyen gyorsan gyógyulnak fel a hasnyálmirigy gyulladásból, hiszen ez teljesen egyénfüggő, de általánosságban elmondható, hogy hetekre vagy hónapokra van szükségük a felépüléshez.

A gyógyulást követően ajánlott áttérni az egészséges életmódra, ami azt jelenti, hogy rendszeresen kell sportolni, továbbá figyelni kell a kiegyensúlyozott és tápanyagokban gazdag étkezésre. Azoknak, akik egyszer már átestek hasnyálmirigy gyulladáson, a felépülés után az adagokra is kell figyelniük, nehogy egyszerre egyenek sokat. Az ő esetükben a többszöri, kis adagokban történő étkezés az ajánlott.

Amennyiben a pancreatitis alkoholfogyasztás következtében alakult ki, az érintetteknek a jövőben ajánlott lemondaniuk erről a káros szenvedélyről, vagy legalább jelentősen csökkenteni az alkohol mennyiségén. Súlyos hasnyálmirigy gyulladás esetén továbbá erősen ajánlott a gyógyulást követően legalább 6-12 hónapig teljes mértékben kerülni az alkoholfogyasztást.

Annak érdekében, hogy ne alakuljon ki ismét ez a betegség, nagyon fontos, hogy kerüljük a kiváltó okokat. Ha például epekövek okozták a gyulladást, akkor azokat mindenféleképp el kell távolítani.

Az alhasi fájdalom tünetei és háttere

Az alhasi fájdalom tünetei és háttere

Az alhasi fájdalom mögött állhat szervi elváltozás, így többek között gyulladás, fertőzés, daganat, de előfordulhat a háttérben funkcionális ok is, mint például irritábilis colon. Fontos, hogy komolyan vegyük a tüneteket, amelyeket az alábbiakban ismertetünk.

5 tipp puffadás ellen

5 tipp puffadás ellen

Fiatal vagy idős, férfi vagy nő, a puffadás kellemetlen érzését mindannyian tapasztaltuk már életünk során. A fokozott gázképződés számos tényező miatt kialakulhat. Mutatunk 5 tippet, amelyekkel elkerülhetjük a kényelmetlenségeket.

Hogyan kezelhető és előzhető meg a hasnyálmirigy gyulladás?

Hogyan kezelhető és előzhető meg a hasnyálmirigy gyulladás?

A hasnyálmirigy gyulladás évente több ezer magyar nőt és férfit érint. A kezelés, illetve megelőzés lehetőségeit cikkünkben mutatjuk be.

Így jelentkezik a hasnyálmirigy gyulladás

Így jelentkezik a hasnyálmirigy gyulladás

A hasnyálmirigy gyulladás heveny és krónikus formája is komoly fájdalommal járó, súlyos betegség. A mielőbbi diagnózis érdekében bemutatjuk a betegség legjellemzőbb tüneteit.

A Crohn-betegség tünetei és kezelése

A Crohn-betegség tünetei és kezelése

Magyarországon körülbelül 15.000 embert érint a crohn-betegség, mely egy ismeretlen eredetű, gyógyíthatatlan, krónikus gyulladásos betegség. Cikkünkből közelebbről is megismerhetjük a főbb tüneteket és kezelési módszereket.

Összes cikk Emésztőrendszer témában