Milyen kockázatokkal jár a napégés és hogyan kezelhetjük?

A napégés kockázatai és kezelése

Kapcsolódó tünetek:

A nyári hónapokban sajnos könnyű leégni: akár nyaralás közben, a parton pihenve, akár a kerti munka közben megpirulhat a bőrünk. Korábban nem tulajdonítottak ennek nagy jelentőséget, ám ma már jól tudjuk, hogy mennyire károsak az UV-sugarak. Emiatt a nyári programok során sem feledkezhetünk meg a nap elleni védekezésről, hogy megőrizhessünk a bőrünk egészségét.

Természetesen a legnagyobb óvatosság mellett is előfordulhat, hogy napégést tapasztalatunk – ilyenkor sem kell azonban kétségbe esni, inkább minél előbb kezelnünk kell a tüneteket.

 

Mi is a napégés?

A Nap UVA-, UVB- és UVC-sugarakat bocsát ki – ezek közül az UVB és az UVC a veszélyesebbek. A leégés a legszembetűnőbb jele annak, hogy ezek a sugarak milyen károsodást képesek okozni a bőrünkben.

Az, hogy milyen hamar égünk le, függ bőrtípusunktól, a napsugarak erejétől és a napfényen eltöltött időtől. Genetikai adottságaik miatt a világos bőrű, hajú és szemű emberek sokkal könnyebben pirulnak meg, mint a sötétebb jegyekkel, pigmentáltabb bőrrel rendelkezők. Pontosan ezért olyan fontos, hogy napozáskor – sőt, valójában mindennap – bőrtípusunknak és adottságainknak megfelelő fényvédő készítményt használjunk. Azt hihetnénk, hogy amikor nem süt a nap, akkor nincs ilyesmire szükségünk, de a sugarak valójában az év minden napján képesek kifejteni a károsító hatásaikat.

Milyen tünetei vannak?

A leégés során bőrünk kipirosodik és fáj, érzékennyé válik az érintésre, súlyosabb esetekben pedig feldagadhat és ki is hólyagosodhat a terület. Ha komoly károk érték a bőrfelületet és így szervezetünket, akár hányingert, hidegrázást, fejfájást is tapasztalhatunk. Pár nappal később megkezdődik a hámlás folyamata, és bőrünk viszketni kezd, miközben megszabadul a károsodott bőrsejtektől.

Míg legtöbbször otthon is tudjuk kezelni a leégést, ha hidegrázást, szédülést, szájszárazságot, súlyos fájdalmakat vagy 39 °C-nál magasabb lázat tapasztalunk, mindenképpen kérjük orvos segítségét.

Miért veszélyes a napégés?

A napégés azonnali következménye tehát a bőrpír, a fájdalom és a kellemetlen viszketés lehet. Ezek a tünetek akár néhány órával a napfénynek való kitettség után is jelentkezhetnek, és az napégés komolyságától függően sok kényelmetlenséget, magas diszkomfortérzetet okozhatnak akkor is, ha az égésre krémet vagy más szert használunk.

Manapság gyakran mondogatjuk, hogy „ez a nap már nem az a nap” – és ebben van némi igazság. Az elmúlt években az ózonréteg elvékonyodott, emiatt pedig több UVB-sugárzás éri el a Földet, amelynek nyomán ma sokkal gyakoribbak a bőrrákos elváltozások, mint korábban. Persze egy-egy leégéstől még nem alakul ki ilyen betegség, de ha hosszú távon, rendszeresen elhanyagoljuk ezt a kérdést és sokszor leégünk, a bőrsejtek olyannyira károsodhatnak, hogy kialakulhat ez a rettegett kondíció.

A napégés nemcsak egészségügyi kockázatokat hordoz magában, hanem a bőr korai öregedéséhez is vezethet. A túlzott UV-sugárzás ugyanics roncsolhatja a bőrben természetesen megtalálható kollagén- és elasztinrészecskéket. Ezek azok az anyagok, amelyek a bőr rugalmasságáért felelnek, így hamar olyan kellemetlen tüneteket tapasztalhatunk, mint a ráncok és a pigmentfoltok, de fakóbbá is válhat a bőrfelszín.

A napégés ráadásul nemcsak a bőrt érinti, hanem a test hidratáltságát is csökkentheti: a túlzott napfény és hőség miatt fokozottan izzadunk, ami vízveszteséghez vezethet, ezáltal dehidratációt okozva. Mint tudjuk, hosszú távon ez is rosszat tesz a bőrünk megjelenésének, rugalmasságának.

A napégés kezelése: 8 tanács a tünetek enyhítésére

A napégéstől szenvedő bőr kezelése két cél érdekében történik: az egyik a fájdalom csillapítása, a másik a károsodott bőr állapotának javítása. Nézzük, hogy mi mindent tehetünk ezek érdekében!

Otthoni praktikák

Házilag alkalmazhatunk jegelést, vagy vehetünk egy hűvös fürdőt az égető érzés enyhítésére. A fájdalom csillapítására egyéb eszközöket is használhatunk, például hatékonyak lehetnek a különböző, patikákban vagy drogériákban kapható, leégés kezelését célzó, gél vagy krém formájú készítmények. Ezek természetes módon hűsítő hatóanyagokat tartalmaznak, amelyek általában a mentol, a kámfor és az aloe vera. Ha az égésre krémet vagy gélt használunk, a még hűvösebb érzetért használat előtt tegyük azokat pár perce hűtőbe!

Ha a bőrünk kihólyagosodott, a hólyagokat semmiképpen se szúrjuk ki, hagyjuk őket természetes módon meggyógyulni, elkerülve ezzel a fertőzésveszélyt!

Fájdalomkezelés

A leégés által okozott bőrdagadás és fájdalom ellen bevethetünk nem szteroid alapú gyulladáscsökkentőket is – ilyenek az ibuprofen vagy a naproxén-tartalmú gyógyszerek.

Természetes regenerálódás

Ezen kívül természetes módon is segíthetünk testünknek a regenerálódásban. Leégés után különösen fontos a hidratáltság, ezért fogyasszunk sok vizet a rákövetkező napokban.

A teljes gyógyulásig a napfényt mindenképpen kerüljük, és viseljünk a sérült bőrfelületet eltakaró, szorosan szőtt anyagú ruhadarabokat. A bőr további hidratálásáról se feledkezzünk el: használjunk ápoló, nyugtató összetevőket tartalmazó testápoló krémet vagy olajat.

Keressünk fel szakembert!

Súlyos napégés esetén mindenképpen forduljunk orvoshoz! Ez ajánlott akkor, ha a test nagy felületén található hólyagos égés, ha magas láz és kiszáradás is jelentkezik a klasszikus tünetek mellett. A bőrgyógyász szakember segíthet felmérni a bőr károsodását és javaslatokat tehet a további kezelésre.

Előzzük meg a bajt!

A fájdalmat és érzékenységet okozó kipirosodás és a felhólyagzás azonban nem az egyetlen dolog, mely ilyenkor történik bőrünkkel: az ultraviola sugarak rombolják DNS-einket is, gyorsítva ezzel a bőr öregedési folyamatait és növelve a bőrrák kialakulásának kockázatát.

Ennek elkerülésére alkalmazzunk napvédő krémet minden alkalommal, amikor napfénynek vagy UV-sugárzásnak vagyunk kitéve. Válasszunk széles spektrumú napvédőt, lehetőség szerint a lehető legnagyobb faktorral rendelkezőt, amely védi a bőrt mind az UVA, mind az UVB sugarak ellen. Gyermekek esetében különösen fontos a fényvédelem, mert bőrük még érzékenyebb, és már egy leégés is nagyban növeli a későbbi melanoma kialakulásának veszélyét.

Ajánlott emellett kerülni a közvetlen napfényt a déli órákban, ilyenkor tartózkodjunk árnyékban, ha lehetséges. Amikor mindenképpen napon kell lennünk, a napvédő krémek rendszeres felvitele mellett viseljünk védőruházatot! Egy jól szellőző, vékony, de hosszú ujjú póló remek választás lehet, emellett érdemes kalapot és napszemüveget is felvenni.

Végül, de nem utolsósorban ne feledkezzünk meg a hidratálás fontosságáról se, különösen meleg időben vagy intenzív fizikai aktivitás közben. A sok folyadék fogyasztása segíthet megelőzni a dehidratációt.

 

Ha pedig minden igyekezetünk ellenére mégis leégett a bőrünk, nézzünk körül a BENU webshopjában, ahol a védekezésre használt krémek mellett hűsítő készítmények is megtalálhatók!

 

2024. május 28.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek