Milyen gyakran kell tampont cserélni?

2018. március 29.

Kapcsolódó tünetek:

menstruáció

Sok nő használ a menstruáció alatt tampont, hiszen hosszan tartó, szinte észrevehetetlen védelmet biztosít. Azt azonban nem mindenki tudja, milyen gyakran is kell tampont cserélni, hogy az intim higiéniát biztosítani tudjuk.

milyen gyakran kell tampont cserélni

milyen gyakran kell tampont cserélni

A menstruáció ideje alatt ma már nagyon sok módszer áll a nők rendelkezésére ahhoz, hogy a vérzést minél kényelmesebben éljék meg, a folyamat ne hagyjon nyomot, és ebben az időszakban is úgy élhessék mindennapjaikat, ahogyan máskor. A különféle megoldások közül sokan választják a tamponok használatát, hiszen ez az eszköz szinte észrevétlenül fogja fel a menstruációs vérzést, nem okoz kellemetlenséget és huzamosabb ideig alkalmazható.

Azt a legtöbben tudják, hogy a tampont csak tiszta kézzel, megfelelő körülmények között szabad cserélni, hogy a különböző fertőzések elkerülhetőek legyenek akkor is, ha applikátoros termékről van szó. És azt is hamar megtanuljuk, hogy cserét követően mindig szemetesbe dobjuk ki a használt tampont. Azzal kapcsolatban azonban megoszlanak a vélemények, hogy milyen időközönként is kell tampont cserélni úgy, hogy egészségünknek, intim higiéniánknak az megfelelő legyen.

A tamponcsere idejét sok összetevő is meghatározhatja. Befolyásolja, hogy a vérzés mely szakaszában vagyunk, általában milyen erős a vérzés, és az is, hogy milyen nedvszívó képességű és méretű tampont használunk. A tapasztalatok alapján erősebb vérzés esetén 3-4, más esetekben akár 5-6 órán át is fent maradhat a tampon. Az éjszakára való változatok pedig akár 8 órán át tartó védelmet is biztosítanak. Azt, hogy cserélni kell-e a tampont, könnyen megállapíthatjuk abból, hogy hagy-e vérfoltot és könnyen mozdítható-e.

A termékek nedvszívó képességétől és más körülményektől eltekintve a szakértői vélemény azonban az, hogy amennyiben lehetséges, 3-4 óránként cseréljünk tampont, mert ez az az időtartam, míg az intim higiénia még fenntartható illetve ez az az időtartam , mely alatt a tamponban nem szaporodnak el a baktériumok. Ha erre nincsen lehetőségünk, akkor inkább ne tampont, hanem más módszert alkalmazzunk.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

Tényleg hízunk menstruáció előtt és alatt?

Tényleg hízunk menstruáció előtt és alatt?

Valójában számos fiziológiai és pszichológiai oka van annak, hogy a menstruáció súlygyarapodással járhat és ezekkel jobb tisztában lenni.

7 dolog, amit vérzése színe elárul az egészségéről

7 dolog, amit vérzése színe elárul az egészségéről

A menstruáció és az ezzel kapcsolatos témák egyre kevésbé számítanak tabunak társadalmunkban. Ennek köszönhetően egyre többet tudhatunk meg a havi vérzésről, és azokról a jelekről, amelyeket annak színe közvetít.

Így tartsuk magunkat tisztán a menstruáció alatt

Így tartsuk magunkat tisztán a menstruáció alatt

A női higiéniára mindig nagy figyelmet kell fordítanunk, a menstruáció alatt pedig ez hatványozottan igaz. Nézzük meg, hogy ez pontosan mivel jár.

Az endometriózis és a meddőség – Ez a kapcsolat

Az endometriózis és a meddőség – Ez a kapcsolat

Az endometriózis egy világszerte ismert betegség. Leggyakoribb tünetei a menstruáció során fellépő intenzív görcsök, de krónikus gyulladásokhoz, hegesedésekhez, összenövésekhez és akár meddőséghez is vezethet.

A menopauza lelki tünetei

A menopauza lelki tünetei

Hangulatingadozások, emlékezetkiesések és motiválatlanság – sok nő ilyen és ezekhez hasonló tüneteket tapasztal magán a menopauza során. Nézzük, mi áll ezek hátterében, illetve mit tehetünk a tüntetek enyhítése érdekében.

Összes cikk Életmód témában