Milyen gyakran kell tampont cserélni?

2018. március 29.

Kapcsolódó tünetek:

menstruáció

Sok nő használ a menstruáció alatt tampont, hiszen hosszan tartó, szinte észrevehetetlen védelmet biztosít. Azt azonban nem mindenki tudja, milyen gyakran is kell tampont cserélni, hogy az intim higiéniát biztosítani tudjuk.

milyen gyakran kell tampont cserélni

milyen gyakran kell tampont cserélni

A menstruáció ideje alatt ma már nagyon sok módszer áll a nők rendelkezésére ahhoz, hogy a vérzést minél kényelmesebben éljék meg, a folyamat ne hagyjon nyomot, és ebben az időszakban is úgy élhessék mindennapjaikat, ahogyan máskor. A különféle megoldások közül sokan választják a tamponok használatát, hiszen ez az eszköz szinte észrevétlenül fogja fel a menstruációs vérzést, nem okoz kellemetlenséget és huzamosabb ideig alkalmazható.

Azt a legtöbben tudják, hogy a tampont csak tiszta kézzel, megfelelő körülmények között szabad cserélni, hogy a különböző fertőzések elkerülhetőek legyenek akkor is, ha applikátoros termékről van szó. És azt is hamar megtanuljuk, hogy cserét követően mindig szemetesbe dobjuk ki a használt tampont. Azzal kapcsolatban azonban megoszlanak a vélemények, hogy milyen időközönként is kell tampont cserélni úgy, hogy egészségünknek, intim higiéniánknak az megfelelő legyen.

A tamponcsere idejét sok összetevő is meghatározhatja. Befolyásolja, hogy a vérzés mely szakaszában vagyunk, általában milyen erős a vérzés, és az is, hogy milyen nedvszívó képességű és méretű tampont használunk. A tapasztalatok alapján erősebb vérzés esetén 3-4, más esetekben akár 5-6 órán át is fent maradhat a tampon. Az éjszakára való változatok pedig akár 8 órán át tartó védelmet is biztosítanak. Azt, hogy cserélni kell-e a tampont, könnyen megállapíthatjuk abból, hogy hagy-e vérfoltot és könnyen mozdítható-e.

A termékek nedvszívó képességétől és más körülményektől eltekintve a szakértői vélemény azonban az, hogy amennyiben lehetséges, 3-4 óránként cseréljünk tampont, mert ez az az időtartam, míg az intim higiénia még fenntartható illetve ez az az időtartam , mely alatt a tamponban nem szaporodnak el a baktériumok. Ha erre nincsen lehetőségünk, akkor inkább ne tampont, hanem más módszert alkalmazzunk.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

A menopauza lelki tünetei

A menopauza lelki tünetei

Hangulatingadozások, emlékezetkiesések és motiválatlanság – sok nő ilyen és ezekhez hasonló tüneteket tapasztal magán a menopauza során. Nézzük, mi áll ezek hátterében, illetve mit tehetünk a tüntetek enyhítése érdekében.

Így támogatható a peteérés

Így támogatható a peteérés

Minden hónapban egy petesejt kezd érlelődni a petefészkek tüszőiben, amely aztán az ovuláció során megtermékenyíthető. Amennyiben gyerekvállalás előtt állunk, az alábbi módokon támogathatjuk a peteérést.

Rendszertelen menstruáció – Mi állhat a háttérben?

Rendszertelen menstruáció – Mi állhat a háttérben?

A rendszertelen ciklus egy viszonylag gyakori jelenség, amit a legtöbb esetben számos tényező befolyásol. Cikkünkben ezeknek jártunk utána.

Ovuláció – Ez történik a női testben

Ovuláció – Ez történik a női testben

Az ovuláció, azaz a peteérés, általában a női ciklus közepén történik. Ekkor a megérett petesejt kilökődik a petefészekből a petevezetékbe. Cikkünkben sorra vesszük, pontosan mi történik ilyenkor a női szervezetben.

A fogamzásgátlók típusai

A fogamzásgátlók típusai

Számos lehetőség van a védekezésre, így mindenki megtalálhatja saját magának, illetve partnere számára legkényelmesebb megoldást. Cikkünkből kiderül, hogy milyen módszerek vannak a szexuális úton terjedő betegségek, illetve a teherbeesés kivédésére.

Összes cikk Életmód témában