Milyen gyakran kell tampont cserélni?

2018. március 29.

Kapcsolódó tünetek:

menstruáció

Sok nő használ a menstruáció alatt tampont, hiszen hosszan tartó, szinte észrevehetetlen védelmet biztosít. Azt azonban nem mindenki tudja, milyen gyakran is kell tampont cserélni, hogy az intim higiéniát biztosítani tudjuk.

milyen gyakran kell tampont cserélni

milyen gyakran kell tampont cserélni

A menstruáció ideje alatt ma már nagyon sok módszer áll a nők rendelkezésére ahhoz, hogy a vérzést minél kényelmesebben éljék meg, a folyamat ne hagyjon nyomot, és ebben az időszakban is úgy élhessék mindennapjaikat, ahogyan máskor. A különféle megoldások közül sokan választják a tamponok használatát, hiszen ez az eszköz szinte észrevétlenül fogja fel a menstruációs vérzést, nem okoz kellemetlenséget és huzamosabb ideig alkalmazható.

Azt a legtöbben tudják, hogy a tampont csak tiszta kézzel, megfelelő körülmények között szabad cserélni, hogy a különböző fertőzések elkerülhetőek legyenek akkor is, ha applikátoros termékről van szó. És azt is hamar megtanuljuk, hogy cserét követően mindig szemetesbe dobjuk ki a használt tampont. Azzal kapcsolatban azonban megoszlanak a vélemények, hogy milyen időközönként is kell tampont cserélni úgy, hogy egészségünknek, intim higiéniánknak az megfelelő legyen.

A tamponcsere idejét sok összetevő is meghatározhatja. Befolyásolja, hogy a vérzés mely szakaszában vagyunk, általában milyen erős a vérzés, és az is, hogy milyen nedvszívó képességű és méretű tampont használunk. A tapasztalatok alapján erősebb vérzés esetén 3-4, más esetekben akár 5-6 órán át is fent maradhat a tampon. Az éjszakára való változatok pedig akár 8 órán át tartó védelmet is biztosítanak. Azt, hogy cserélni kell-e a tampont, könnyen megállapíthatjuk abból, hogy hagy-e vérfoltot és könnyen mozdítható-e.

A termékek nedvszívó képességétől és más körülményektől eltekintve a szakértői vélemény azonban az, hogy amennyiben lehetséges, 3-4 óránként cseréljünk tampont, mert ez az az időtartam, míg az intim higiénia még fenntartható illetve ez az az időtartam , mely alatt a tamponban nem szaporodnak el a baktériumok. Ha erre nincsen lehetőségünk, akkor inkább ne tampont, hanem más módszert alkalmazzunk.

Tényleg hízunk menstruáció előtt és alatt?

Tényleg hízunk menstruáció előtt és alatt?

Valójában számos fiziológiai és pszichológiai oka van annak, hogy a menstruáció súlygyarapodással járhat és ezekkel jobb tisztában lenni.

A mióma tünetei és kezelése

A mióma tünetei és kezelése

A nők szervezetének leggyakoribb daganatos betegsége. De melyek a mióma tünetei és hogyan kezelhető? Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

Tabletta helyett – Fogamzásgátló injekció

Tabletta helyett – Fogamzásgátló injekció

Amikor fogamzásgátlási módszerekről beszélünk, akkor talán az injekciós megoldás az, amiről a legkevesebbet tudunk. Sokaknak homályos, hogy mit is jelent ez a módszer, milyen időközönként kell alkalmazni és egyáltalán milyen pozitív, illetve negatív hatásai lehetnek. Összegyűjtöttük, miket érdemes tudni róla!

Fogamzásgátlás spirállal – Minden, amit tudni akar róla!

Fogamzásgátlás spirállal – Minden, amit tudni akar róla!

A méhen belüli fogamzásátló rendszerek tekintetében talán a legismertebbek a különféle spirálok, melyeket akár hosszú éven át is lehet viselni, hogy meggátolják a teherbeesést. Azt azonban már kevesen tudják, hogy a régebben kifejlesztett fém spirálok mellett ma már hormonális változatok is elérhetőek a még tökéletesebb védelem érdekében. De kinek és milyen körülmények között javasolt leginkább a spirál alkalmazása?

A 7 legfontosabb szűrővizsgálat nőknek

A megelőzés nagyon fontos kulcsszó a betegségek elkerülése tekintetében. Sok, akár halálos kimenetelű betegség is elkerülhető, ha időben felfedezik. Ehhez azonban rendszeresen vizsgálatokon kell részt vennünk. Összegyűjtöttük a legfontosabb női szűrővizsgálatokat. Ne sajnáljuk rájuk az időt, tervezzük meg pontosan és tegyük életünk szerves részévé azokat!

Összes cikk Életmód témában