Mikor veszélyes a hasmenés?

Mikor veszélyes a hasmenés?

Kapcsolódó tünetek:

Széklet – Mennyi a normális?

Az orvosok akkor beszélnek hasmenésről, ha naponta három vagy annál több székletünk van, vagy székletünk van és annak állaga híg vagy vízszerű. A legtöbb esetben vírusok okozzák a hasmenést, ritkábban váltja ki baktérium. A kórokozó baktériumok sokszor étellel kerülnek a szervezetbe, de a vírusok és a baktériumok egyaránt szennyezett kézzel is bekerülhetnek a gyomor-bél rendszerünkbe. Hosszan tartó hasmenés azonban krónikus gyulladásos bélbetegségek esetén is felléphet, de akár gluténérzékenység, hasnyálmirigy vagy pajzsmirigy betegségek, esetleg rák esetén is jelentkezhet.

Mire figyeljünk hasmenés esetén?

Hasmenés során rengeteg folyadékot veszít a szervezetünk, aminek pótlása rendkívül fontos, ellenkező esetben kiszáradhatunk. Ennek elkerülése miatt olyan fontos, hogy sokat igyunk! Mivel a folyadékkal együtt sót és cukrot is veszítünk, így azokat is pótolnunk kell, amire a legjobban a következő élelmiszerek felelnek meg: rizs, banán, kétszersült, tea vagy leves. Hasmenés esetén természetesen kímélnünk kell az emésztőrendszerünket, így ne fogyasszunk kávét, limonádét, cukros üdítőket, alkoholt vagy zsíros ételeket, továbbá a teljes kiőrlésű termékeket, a gyümölcsöket és a zöldségeket is mellőzzük. Ezeken kívül nagyon fontos a pihenés, továbbá a higiéniára is fokozottan kell figyelnünk, hogy ne hordjuk szét a kórokozókat a környezetünkben. Az olyan gyógyszerek szedése, melyek meggátolják a hasmenést, csak nagyon súlyos esetben ajánlott, illetve akkor, ha hosszú ideig nem leszünk mosdó közelben. Ezt a tanácsot azért fontos megfogadni, mert a szervezetünk a hasmenésen keresztül próbál megszabadulni a kórokozóktól, így ezt a folyamatot nem ajánlott megakadályozni.

Mikor menjünk orvoshoz?

Amennyiben három nap után sem múlik el a hasmenés, esetleg véres a széklet vagy magas lázunk van, akkor mindenféleképp keressünk fel egy orvost. Ilyen esetben nagy valószínűséggel súlyosabb fertőzés vagy más ok áll a háttérben, amit ki kell vizsgálni. Ezt még akkor is tegyük meg, ha a hasmenést megelőző napokban vagy hetekben antibiotikumokat szedtünk, ugyanis ez is utalhat komoly problémára. Ha a normális bélflórában kárt tettek az antibiotikumok, akkor könnyebben elszaporodhatnak a kórokozók, melyek hasmenéshez vezethetnek. Épp ezért olyan fontos, hogy ebben az esetben is kikérjük ki egy orvos véleményét. Azokra nézve is veszélyes lehet a hasmenés, akik napi rendszerességgel szednek gyógyszereket, ugyanis az ő esetükben nagy annak a rizikója, hogy a hasmenés következtében a hatóanyagok nem tudnak teljes mértékben felszívódni, vagyis hatásuk csökken. Gyerekek esetén szintén fokozott figyelemre van szükség, mert hajlamosabbak a folyadékveszteség miatti kiszáradásra, vagyis minél hamarabb el kell kezdeni az orvos által irányított folyadékpótlást. Szintén menjünk szakemberhez, ha krónikus hasmenéstől szenvedünk, azaz 3-4 hete kínoz minket a hasmenés, hiszen ilyenkor pontosan tisztázni kell a háttérben álló betegséget, hogy annak kezelésével a súlyos leromlás elkerülhető legyen.
2021. június 28.

Kiemelt ajánlatunk

Kapcsolódó cikkek