Mik a teendők kullancscsípés esetén?

Mik a teendők kullancscsípés esetén?

Ahogy az időjárás melegebbé válik, máris elindul a kullancsszezon: ezek az apró élőlények áprilisban kezdenek megjelenni. Ilyenkor egészen júliusig, a kánikula beköszöntéig oda kell figyelnünk rájuk, majd szeptember és november között ismét van egy aktív időszakuk. Ilyenkor mind magunkat, mind a háziállatainkat védenünk kell ellenük, hiszen többféle komoly betegséget is hordozhatnak. Persze a legnagyobb odafigyelés ellenére is megtörténhet a baj – de mit kell ilyenkor

tennünk?

Kullancscsípés: hogyan történik?

Nem árt tudni, hogy a kullancsok napjainkban nemcsak a háborítatlan erdőkben és mezőkön találhatók meg, hanem egyre gyakrabban bukkannak fel városokban is. Ott vannak a parkokban, az udvarokon, az üres, gondozatlan telkeken, a ligetekben és hasonló területeken. A közhiedelemmel ellentétben a kullancsok nem a fákról jutnak fedetlen testfelületünkre: sokkal inkább kedvelik az aljnövényzetet. Minél sűrűbbek és minél inkább háborítatlanok a fűvel és bokrokkal benőtt területek, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy számos kullancscsaládnak adnak otthont.

Amikor tehát ilyen területen járunk, ezek a paraziták könnyen ráakaszkodhatnak a ruházatunkra vagy magára a bőrfelületre, ahová a hangok és szagok vonzzák őket. Miután elérték a testet, a kullancscsípés helyén érzéstelenítik a bőrt, majd szívó szájszervükkel a felső bőrréteg alá hatolva kezdik szívni a gazdaszervezet vérét. Emiatt lehet, hogy órákon, sőt akár napokon át nem vesszük észre a jelenlétüket. Ezért is olyan fontos, hogy ha kullancs-szempontból veszélyes helyen járunk, utána átnézzük magunkat. Így mihamarabb észrevehetjük a bajt, és megtehetjük a kullancscsípés után kötelező lépéseket.

Kullancscsípés után: mi a teendő?

Általánosan elterjedt tévhit, hogy amennyiben 72 órán belül eltávolítjuk a vérszívót, nem kell negatív következményekre számítanunk. A valóságban a kullancs eltávolításának módja az igazán fontos szempont.

A helyes eltávolítás

Ehhez szükségünk lesz egy, a gyógyszertárakban kapható kullancskiszedő eszközre, ami lehet csipesz vagy kullancskanál is. Ezzel úgy kell eltávolítanunk az élősködőt a testből, hogy ne nyomjuk össze a testét, hiszen ezzel fertőző anyagokat juttathatunk a szervezetünkbe.

Miután kiszedtük, még nem végeztünk! A kullancscsípés helyét, a használt eszközöket és a kezünket is fontos megtisztítani, fertőtleníteni.

Megfigyelés

Ezután pedig még mindig van dolgunk: monitorozzuk, hogy nem látunk-e valamilyen elváltozást a parazita volt helyén. A kiszedés után ugyanis jelentkezhetnek még a kullancscsípés tünetei: például bevörösödhet vagy kialakulhat egy gyűrű a csípés körül. Emellett akár tapasztalhatunk lázat, sőt kiütéseket is, ilyen esetben mindenképpen orvoshoz kell fordulnunk, hiszen komoly betegségeket is jelezhetnek ezek a tünetek.

Mikor múlik el?

Sokakban az is felmerül ilyenkor, hogy a kullancscsípés helye mikor múlik el. Nos, ha az állat nem hordozott semmilyen fertőzést, akkor egy hét, maximum tíz nap múlva már nem szabad tüneteket tapasztalnunk, a kis vörös csomó felszívódik. Amennyiben ez nem történik meg, már elkezdhetünk gyanakodni arra, hogy a parazita valamilyen fertőzést hordozott.

Milyen betegségeket okozhat?

A kullancscsípés utáni tünetek közé sorolhatjuk tehát azt, ha valamilyen bőrelváltozást tapasztalunk a helyén, aggodalomra adhat okot például az, ha a kullancscsípés helye pirossá válik. De ugyanígy kell a testünk további jelzéseit is figyelnünk a szúrást követő néhány hétben.

A fertőzött kullancsok ugyanis olyan megbetegedéseket terjeszthetnek, mint az alábbiakban felsoroltak.

Agyhártya- vagy agyvelő-gyulladás

Előbbi lappangási ideje körülbelül egy hét: a beteg először enyhébb lázat tapasztal, majd pár nap lázmentesség után magas láz jelentkezik erős hányás és fejfájás mellett. A halállal végződő esetek száma viszonylag alacsony, ugyanakkor rendkívül nagy a bénulás (10-15%) vagy tartós fizikai vagy szellemi károsodás (30-40%) kockázata. A kullancs terjesztette agyvelő- és agyhártyagyulladás ellen védőoltással védekezhetünk.

Lyme-kór

A Lyme-kór lappangási ideje elég szélsőséges skálán mozog: egy naptól akár több mint egy évig is terjedhet. Ha a kullancscsípés helye piros, és az pár nap alatt az 5 cm-es átmérőt is eléri, szinte biztos, hogy ezzel a betegséggel van dolgunk, ám olyan esetek is előfordulnak, amelyek során bőrpír nem jelentkezik. Láz csak ritkán tapasztalható, viszont fejfájás és hányinger a Lyme-kór esetében is jelentkezhet. Emellett gyulladásos folyamatok indulhatnak be a szervezetben: ritkábban szívizomgyulladás, gyakrabban ízületi gyulladások jelentkeznek.

Nagyon fontos tehát, hogy kellő figyelmet fordítsunk a kullancscsípés utáni tünetekre: ha bármelyiket tapasztaljuk, azonnal forduljunk szakemberhez!

Hogyan védekezhetünk ellenük?

Az egyik legjobb megoldás a mechanikus védekezés, amikor a szabadban vagyunk. Viseljünk hosszú ujjú és szárú ruházatot, ha különösen erdős, füves területen tartózkodunk. Használjunk továbbá olyan rovarriasztókat, amelyek kifejezetten hatásosak kullancsok ellen is. A gyógyszertárakban recept nélkül vásárolhatók olyan dietil-tuloamid-tartalmú készítmények, amelyek távol tartják a vérszívókat. Ezek spray és krém formájában is hozzáférhetők.

A kullancs elleni védőoltás – az elnevezéssel ellentétben – nem maga a kullancs vagy kullancscsípés ellen véd, hanem az annak következményeként lehetséges agyvelő- és agyhártyagyulladást akadályozza meg. Nem ad védettséget ugyanakkor a Lyme-kór ellen.

Ezek mellett pedig ne felejtsük el ellenőrizni a testünket minden kirándulás után, különös tekintettel a testhajlatokra, valamint a haj alatti területre! Még jobb, ha a különösen veszélyes időszakokban kerüljük a magas fűvel benőtt területeket. Arra az esetre is készüljünk fel, ha kullancsot találnánk testünkbe fúródva egy-egy kirándulás után: szintén a patikákban kaphatók a már említett kullancskanalak, amelyekkel szakszerűen eltávolíthatók a vérszívók.

 

A kullancsok elleni védekezéshez és a csípések kezeléséhez minden terméket megtalál a BENU webáruházában. Találja meg a céljaihoz leginkább passzoló készítményeket, amelyekkel az év minden szakában az egész család biztonságban lehet!

2024. május 14.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink