Miért veszélyes a fogkő?

2016. október 28.

Kapcsolódó tünetek:

fogszuvasodás, kellemetlen szájszag

A fogkő nem csak esztétikai panasz, komoly problémák elindítója is lehet.

Magyarországon a hiányos szájhigiénia, az elégtelen szájápolási szokások miatt, a fogszuvasodás és a fogágy-betegségek komoly közegészségügyi aggodalmat jelentenek.

Számos tanulmány alátámasztja, a fogfelszínen kialakuló lepedék és a fogkő a legfőbb felelősei a fogíny gyulladás és -sorvadás, illetve a fogágybetegségek kialakulásáért.

A fogkő kialakulása

Felnőtt egyéneknél szinte minden szájban megtalálható. Étkezések során a fogak felszínén létrejön egy vékony, szabad szemmel nem látható plakkréteg, mely túlnyomó részt feloldódott ételmaradékból áll, és remek közeg a baktériumoknak. Az idő előrehaladtával a plakk – a szájban lévő ásványi anyagok hatására – megkeményedik végül elmeszesedik. Az így létrejött meszes plakk a fogkő.

A fogkő az íny alatt és fölötte is kialakulhat, leginkább azokon a felszíneken, melyek a nyálmirigyek kivezető nyílásához közel vannak.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

A fogkő következményei

A fogkő nem csupán esztétikai panasz, bizony súlyos fogágybetegségek kiváltója is lehet. Az íny gyulladását okozza, mely elveszti színét, vörössé válik, megduzzad, majd fogmosáskor akár spontán vérezhet is. Az ínygyulladáshoz sokszor kellemetlen szájszag is társul.fogko_veszely301

Ha a fogkövet nem távolítják el időben, fenntartja az ínygyulladást, ezáltal az íny lassan visszahúzódik, majd elsorvad. A gyulladás a foggyökerek vonalán haladva lassan átterjed az állkapocs-csontokra, a fogak meglazulnak, érzékenyekké válnak, innen pedig már szinte biztosnak tűnik a fogak elvesztése.

El kell távolítani

A napi 3-4 alkalommal – leginkább lefekvés előtt és az étkezések után – végzett alapos, kellően alapos és megfelelő ideig (min. 3 percig) tartó fogmosással, illetve ilyen panaszokra kifejlesztett fogkrém alkalmazásával a fogkő kialakulása megelőzhető, rizikója csökkenthető.

Minden igyekezetünk ellenéremegtörténhet, hogy mégis megjelenik a fogkő, nagyon fontos minél hamarabb, legalább évente háromszor-négyszer szakemberrel eltávolíttatni. Amennyiben az íny és a csont is tönkremegy, sajnos már a fogorvos is tehetetlen.

A fogkő leszedését, minden esetben bízzuk szakorvosra, aki legtöbbször ultrahanggal működő, depurátornak nevezett eszközt használ. A kezelés semmilyen fájdalommal nem jár.

A fogkő eltávolítását követően a fogorvos polírozza a a fogak felszínét annak érdekében, hogy a sima fogfelszínen a plakk nehezebben tudjon megtapadni.

10 dolog, ami a fogak elszíneződését és szuvasodását okozza

10 dolog, ami a fogak elszíneződését és szuvasodását okozza

Egészséges, fehér fogakat szeretne? Ezeket ne tegye!

Ha vérzik a fogíny

A fogínyvérzés gyakori panasz, hátterében sokszor fogínygyulladás áll.

7 tipp a tökéletes mosolyért!

Szeretné, ha fogai egészségesek maradnának? Ezeket a szabályokat tartsa be!

Fogfehérítés otthon és a rendelőben - Fontos tudnivalók!

Fogfehérítés otthon és a rendelőben – Fontos tudnivalók!

Mire figyeljen oda, ha fogfehérítésre készül?

Szájszag? Lábszag? Izzadás? - Bevált módszerek a megszüntetésükre

Szájszag? Lábszag? Izzadás? – Bevált módszerek a megszüntetésükre

Kellemetlen tünetek és hasznos tanácsok, amelyek segítenek megszüntetni őket!