10 dolog, ami a fogak elszíneződését és szuvasodását okozza

10 dolog, ami a fogak elszíneződését és szuvasodását okozza

Kapcsolódó tünetek:

1. Sportitalok, cukros üdítők fogyasztása

A sportitaloknak elég magas a savtartalma, gyakori fogyasztásuk fogerózióhoz vezet, ami a fogzománc kopását okozza. A cukros üdítők, magas cukortartalmuk miatt, a baktériumok kedvelt táplálékai, a fogak repedéseiben, hasadékaiban megtelepedve beindítják a szuvasodást. A kóla ráadásul el is színezheti a fogakat. A legjobb, ha szénsavmentes vízzel csillapítja a szomját, de ha mégis üdítőt iszik, fogyassza szívószállal!

2. Dohányzás

A dohányzás sárgítja a fogakat, ugyanakkor nagyon káros az egészségre, növeli a tüdő-, torok-, és szájüregi rák kockázatát. A cigarettában lévő kátrány egy olyan réteget képez a fogakon, amely remek életteret biztosít a baktériumok számára, amelyek aztán fogínygyulladást, fogszuvasodást és a későbbiekben akár a fog elvesztését is okozhatják.

3. Alkoholfogyasztás

Főként a bor károsíthatja a fogzománcot. A bor savtartalma ugyanis oldja a fog szerkezetét, és  mind a vörös-, mind a fehérbor elszínezheti a fogakat. A borivásról azonban nem kell teljesen lemondania, elég, ha betart egy egyszerű szabályt: borivás után legalább fél óráig ne öblítse ki a száját és ne mosson fogat, így megakadályozhatja a fogzománc sérülését.

4. Fogyókúrás készítmények szedése

Ezek a termékek karcsúsítanak ugyan, de a legtöbb gyorsítja a fogszuvasodás folyamatát. A tabletták hatására ugyanis csökken a nyáltermelés, ami szájszárazságot okoz, megnövelve az ínybetegségek és a fogszuvasodás kialakulásának kockázatát. Így a pirulák helyett érdemes inkább kiegyensúlyozott étrendet követni és rendszeresen mozogni.

5. Cukorfogyasztás

A cukorban lévő savak megtámadják a fogzománcot, ami fogszuvasodáshoz, fogínygyulladáshoz vezethet. A legrosszabb a cukorka, nyalóka szopogatása, mivel ilyenkor a cukor sokáig érintkezik a fogakkal. Cukros ételek fogyasztása után érdemes minél hamarabb fogat mosni, és fogselyemmel kitisztítani a fogak közötti réseket. Ha erre nincs mód, egyen sajtot vagy joghurtot, esetleg cukormentes rágógumit, így növelve a nyáltermelést, ami segíti a savak semlegesítését.

6. Forró italok fogyasztása

Ha ön rendszerint forró italokat kortyolgat, ne lepődjön meg azon, hogy a fogai kopottak. A fekete tea, a kávé tannint tartalmaz, ami durva, foltos felületet képez a fogzománcon, megtartva a bomlásért felelős baktériumokat a fogakon. Ilyen italokat csak mértékkel fogyasszon, a savak semlegesítésére pedig igyon sok vizet!

7. Citrusfélék és savas élelmiszerek fogyasztása

A citrom, a grépfrút és a citrusos gyümölcslevek nem közvetlenül okoznak fogszuvasodást, mint a cukros üdítőitalok, hanem olyan savakat tartalmaznak, amelyek tönkreteszik a fogzománcot és gyengítik a fogak egészségét. Az ilyen élelmiszerek fogyasztása után mindig mosson fogat, öblítse ki a száját vízzel vagy rágjon cukormentes rágógumit!

8. Szájszárazság

A szájszárazság nemcsak kellemetlen érzés, de a fogakra is rossz hatással van. A nyálnak ugyanis többek között az a feladata, hogy lemossa a szuvasodást okozó baktériumokat és semlegesítse a káros savakat. Igyon sok vizet, használjon fluoridos fogkrémet és gyakran öblögessen!

9. Fogyókúra

A nem megfelelő étrend, a rossz étkezési szokások vitaminokat, ásványi anyagokat, fontos tápanyagokat vonnak el a szervezettől, amelyekre szükség van a fogak egészségének megőrzéséhez. Különösen fontos, hogy elegendő folsavat, B-vitaminokat, fehérjét, kalciumot és C-vitamint juttasson a szervezetébe. Ezek mindegyike ugyanis elengedhetetlen a fogak és az íny egészségéhez.

10. Túlzásba vitt fogfehérítés

A túl gyakran végzett fehérítés növeli a fogak érzékenységét. Még az otthoni fogfehérítő kezelésekkel is vigyázni kell, mert néhány fehérítő fogkrém, gél olyan összetevőket tartalmaz – például szemcséket, amelyek dörzsöléssel távolítják el a szennyeződéseket-, amelyek gyengíthetik a fogzománcot, érzékennyé téve a fogakat.

+1 ok: Reflux betegség

Az is oka lehet a fogszuvasodásnak és a fogak sárgás-barnás elszíneződésének, ha reflux betegség miatt a gyomorsav visszaáramlik a szájba. A gyomorsav durvább módon roncsolja a fogzománcot ennek mindenfajta következményével, mint a bor vagy a citrusfélék.

2016. november 13.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek