Miért kell kezelni a náthát?

2016. november 3.

A nátha a felső légút heveny fertőzése következtében jön létre.

Megfázás esetén a kórokozók megtelepszenek a nyálkahártyában, ennek következtében jönnek létre a jellemző helyi és általános tünetek.

natha_kezeles301A nátha szövődményeinek kialakulására jelentősebb a rizikó legyengült szervezetű, idős, illetve a más alapbetegségben szenvedő egyéneknél, valamint kisgyermekek esetében. Ebben az esetben nemcsak a megfázás fordul elő nagyobb számban, hanem több és sajnos súlyosabb szövődménnyel kell kalkulálni, ezek közül a a leggyakoribbak:

  • arcüreggyulladás,
  • középfülgyulladás,
  • tüdőgyulladás,
  • idült légzőszervi betegségek fellángolása.

Ritkább esetben szívburok- és szívizomgyulladás alakulhat ki.

A fentiekből is látható, hogy bár a nátha egyszerű, nem súlyos betegségnek tűnik, mindenképp kezelni kell, és amennyiben lehetséges, ki is kell pihenni, de semmiképp sem szabad elbagatellizálni.

A köhögés is okozhat bajt

Miután a köhögés során nagyerejű folyamatok zajlanak a mellkas és a légút tájékán – az arra fogékony embereknél (idősek, gyermekek, krónikus betegek, stb.) különböző szövődmények alakulhatnak ki.

Talán a leggyakrabban előforduló, valamint a legjelentősebb szövődmény a hirtelen bekövetkező vérnyomásesés, ami bizonyos esetekben ájuláshoz is vezethet. Mindemellett a köhögés okozhat

  • fejfájást,
  • orrvérzést,
  • gyomorégést,
  • különböző szívritmuszavarokat, mindezek mellett hajlamosíthat lágyéksérv kialakulására, illetve a már meglévő sérv méretének növekedésére.

Egy nagy erejű, rohamos köhögés asztmát is kiválthat. A huzamosabb ideig fennálló köhögés egyéb társuló tényezők nélkül önmagában is rontja az életminőséget, csökkenti a komfortérzetet, krónikus fáradtságot, kimerültséget okozhat.

Recept nélkül kapható készítmények lehetséges mellékhatásai

Ezekre figyeljen, mielőtt bármit szedni kezd!

Amit a hörghurutról tudnia kell!

Amit a hörghurutról tudnia kell!

A hörghurut tünetei, kezelése és megelőzése.

Megfázás terhesen – 5 hasznos tanács, mit tegyen és mit ne!

Megfázás terhesen – 5 hasznos tanács, mit tegyen és mit ne!

Mit szabad és mit nem kismamáknak, ha a nátha ledönti a lábáról?

Így győzze le egy nap alatt a megfázást!

Így győzze le egy nap alatt a megfázást!

Ha reggel arra ébred, hogy fáj mindene, bedugult az orra, akkor bizony megfázott. Nem kell azonban kétségbeesni, a következő módszerek segítenek, hogy akár egy nap alatt túljusson a nehezén!

5 betegség, ami elhúzódó köhögést okozhat

A köhögés egy tünet, melynek gyógyításához azt kell kideríteni, mi áll a hátterében és a valódi okot kell kezelni.