Miért kell kezelni a náthát?

2016. november 3.

A nátha a felső légút heveny fertőzése következtében jön létre.

Megfázás esetén a kórokozók megtelepszenek a nyálkahártyában, ennek következtében jönnek létre a jellemző helyi és általános tünetek.

natha_kezeles301A nátha szövődményeinek kialakulására jelentősebb a rizikó legyengült szervezetű, idős, illetve a más alapbetegségben szenvedő egyéneknél, valamint kisgyermekek esetében. Ebben az esetben nemcsak a megfázás fordul elő nagyobb számban, hanem több és sajnos súlyosabb szövődménnyel kell kalkulálni, ezek közül a a leggyakoribbak:

 • arcüreggyulladás,
 • középfülgyulladás,
 • tüdőgyulladás,
 • idült légzőszervi betegségek fellángolása.

Ritkább esetben szívburok- és szívizomgyulladás alakulhat ki.

A fentiekből is látható, hogy bár a nátha egyszerű, nem súlyos betegségnek tűnik, mindenképp kezelni kell, és amennyiben lehetséges, ki is kell pihenni, de semmiképp sem szabad elbagatellizálni.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

 • Algoflex Rapid 400 mg kapszula 20x

  Algoflex Rapid 400 mg kapszula 20x

  <p>Az Algoflex Rapid hatóanyaga az ibuprofén a nem-szteroid gyulladáscsökkentők csoportjába tartozik, amelyek a szervezetnek a fájdalomra, gyulladásra és lázra adott reakciójának megváltoztatásával biztosítanak enyhülést. Az Algoflex Rapid fejfájás, migrén, fogfájás, hátfájás, menstruációs fájdalmak, izomfájdalmak, láz valamint megfázás és influenza tünetei esetén alkalmazható.</p>

  2 249 Ft

A köhögés is okozhat bajt

Miután a köhögés során nagyerejű folyamatok zajlanak a mellkas és a légút tájékán – az arra fogékony embereknél (idősek, gyermekek, krónikus betegek, stb.) különböző szövődmények alakulhatnak ki.

Talán a leggyakrabban előforduló, valamint a legjelentősebb szövődmény a hirtelen bekövetkező vérnyomásesés, ami bizonyos esetekben ájuláshoz is vezethet. Mindemellett a köhögés okozhat

 • fejfájást,
 • orrvérzést,
 • gyomorégést,
 • különböző szívritmuszavarokat, mindezek mellett hajlamosíthat lágyéksérv kialakulására, illetve a már meglévő sérv méretének növekedésére.

Egy nagy erejű, rohamos köhögés asztmát is kiválthat. A huzamosabb ideig fennálló köhögés egyéb társuló tényezők nélkül önmagában is rontja az életminőséget, csökkenti a komfortérzetet, krónikus fáradtságot, kimerültséget okozhat.

A megfázás kezelése házilag

A megfázás kezelése házilag

A megfázással bátran szembenézhet és felveheti vele a harcot. Megfázás kezelése házilag? Segítünk, hogy minden rendben menjen: 11 ötletet is hoztunk!

A megfázás tünetei

A megfázás tünetei

Ha folyik az orra és rossz a közérzete, sokan megfázásra gyanakszanak és egy meleg teával és néhány nap pihenéssel kúrálják ki magukat. Milyen tünetek igazolják ezt és mik azok, amikkel már orvoshoz kell fordulni?

influenza korai tünetei

Az influenza 6 korai tünete

Az influenza korai tüneteinek időben való felismerése megakadályozhatja a vírus terjedését, és elősegítheti a betegség kezelését, mielőtt rosszabbodna. Minden évben heteket vesz el az életünkből, idén ne hagyja, hogy az influenza győzzön!

Az influenza elleni oltás

Az influenza elleni oltás

Az akár életveszélyes szövődményekkel is együttjáró influenza ellen sokak számára a megoldás az ingyenesen elérhető influenza elleni oltás lehet.

Mit tegyünk, ha karácsonykor betegszik le valaki a családból

Karácsonykor beteg a családban? Ezt tegyük!

Az ünnepek alatt is előfordul, hogy megbetegszünk, legyen szó megfázásról, influenzáról vagy éppen egy kellemetlen gyomorrontásról. De hogyan lehet ezt kezelni úgy, hogy a család nyugalma is megmaradjon, és a beteg is hamar rendbe jöjjön és élvezhesse az ünnepi hangulatot?