Miért kell kezelni a náthát?

2016. november 3.

A nátha a felső légút heveny fertőzése következtében jön létre.

Megfázás esetén a kórokozók megtelepszenek a nyálkahártyában, ennek következtében jönnek létre a jellemző helyi és általános tünetek.

natha_kezeles301A nátha szövődményeinek kialakulására jelentősebb a rizikó legyengült szervezetű, idős, illetve a más alapbetegségben szenvedő egyéneknél, valamint kisgyermekek esetében. Ebben az esetben nemcsak a megfázás fordul elő nagyobb számban, hanem több és sajnos súlyosabb szövődménnyel kell kalkulálni, ezek közül a a leggyakoribbak:

  • arcüreggyulladás,
  • középfülgyulladás,
  • tüdőgyulladás,
  • idült légzőszervi betegségek fellángolása.

Ritkább esetben szívburok- és szívizomgyulladás alakulhat ki.

A fentiekből is látható, hogy bár a nátha egyszerű, nem súlyos betegségnek tűnik, mindenképp kezelni kell, és amennyiben lehetséges, ki is kell pihenni, de semmiképp sem szabad elbagatellizálni.

A köhögés is okozhat bajt

Miután a köhögés során nagyerejű folyamatok zajlanak a mellkas és a légút tájékán – az arra fogékony embereknél (idősek, gyermekek, krónikus betegek, stb.) különböző szövődmények alakulhatnak ki.

Talán a leggyakrabban előforduló, valamint a legjelentősebb szövődmény a hirtelen bekövetkező vérnyomásesés, ami bizonyos esetekben ájuláshoz is vezethet. Mindemellett a köhögés okozhat

  • fejfájást,
  • orrvérzést,
  • gyomorégést,
  • különböző szívritmuszavarokat, mindezek mellett hajlamosíthat lágyéksérv kialakulására, illetve a már meglévő sérv méretének növekedésére.

Egy nagy erejű, rohamos köhögés asztmát is kiválthat. A huzamosabb ideig fennálló köhögés egyéb társuló tényezők nélkül önmagában is rontja az életminőséget, csökkenti a komfortérzetet, krónikus fáradtságot, kimerültséget okozhat.

Karácsonykor beteg a családban? Ezt tegyük!

Karácsonykor beteg a családban? Ezt tegyük!

Az ünnepek alatt is előfordul, hogy megbetegszünk, legyen szó megfázásról, influenzáról vagy éppen egy kellemetlen gyomorrontásról. De hogyan lehet ezt kezelni úgy, hogy a család nyugalma is megmaradjon, és a beteg is hamar rendbe jöjjön és élvezhesse az ünnepi hangulatot?

Népszerű tévhitek az influenzáról 750

Népszerű tévhitek az influenzáról

Van, aki antibiotikumokat követel, amint kiderül, hogy influenzás, mások rettegnek a fertőzés elleni védőoltásoktól és egyesek szerint pedig ez a betegség egyáltalán nem is veszélyes. Az influenzával kapcsolatban számos tévhit terjed, össze is gyűjtöttük, melyek ezek!

Házi praktikák megfázás ellen

Házi praktikák megfázás ellen

A megfázás kezelésére szinte minden családban van egy titkos recept, vagy jól bevett szokás, melyet hagyományként örökítünk tovább. Mi összeszedtünk néhány praktikát, amivel nagyanyáink és jelen korosztályunk is hatékonyan küzd a mindenkit ledöntő megfázás ellen!

megfázás elleni tippek

6 tanács, hogy NE fázzunk meg

Íme a leghasznosabb megfázás elleni tippek!

Mi a különbség nátha és influenza között?

Mi a különbség nátha és influenza között?

Nátha és influenza – ezt a két megnevezést igen gyakran halljuk a betegségekkel tarkított őszi-téli időszakban. Ugyan mindkettőt vírus okozza, egyáltalán nem szabad összetéveszteni őket, hiszen lefolyásuk és esetleges szövődményeik is eltérőek lehetnek. De mégis hogyan dönthetjük el, hogy egy egyszerű náthával van dolgunk, vagy influenzásak lettünk?