Mi okozza az orrfolyást, és mit tehetünk ellene?

Mi okozza az orrfolyást?

Kapcsolódó tünetek:

A múlni nem akaró orrfolyás a legbosszantóbb panaszok egyike. Ez a fokozott váladéktermelődés önmagában nem betegség, hanem tünet, így ilyenkor elsősorban az orrfolyás okát kell megtalálni a hosszú távú sikeres kezeléshez, ami lehet vírusos vagy bakteriális fertőzés, allergia, asztma, gyógyszermellékhatás vagy olyan környezeti tényező, mint a száraz, hideg levegő.

 

Cikkünkben a lehetséges okok mellett szót ejtünk az orrfolyás kezeléséről – a vény nélkül kapható készítményekről és a bevethető házi praktikákról –, valamint arról is, hogy mikor érdemes vele orvoshoz fordulni.

 

Az orrfolyás okai

 

Az orrfolyás általában valamilyen légúti, hormonális vagy környezeti tényező következménye, de akár más is állhat a hátterében. A következőkben felsoroljuk ezeket a kiváltó okokat, illetve azt, hogy miért eredményezhetnek akár szüntelen orrfolyást is.

 

Nátha

 

A köznyelvben csak náthaként említett felső légúti fertőzés kétségtelenül az orrfolyás egyik leggyakoribb oka. Az ilyenkor kialakuló gyulladás növeli az orrnyálkahártya hajszálereinek áteresztőképességét, így a váladék átszivárog az orrjáratokra. Az orrfolyás megjelenésére általában 2-3 napig kell várni a fertőződés után, hiszen ennyi idő szükséges a váladék képződéséhez és távozásának megkezdődéséhez.

 

A nátha tünetei közé tartozik még a torokfájás és a torokkaparás, amit köhögés, fejfájás, végtagfájdalom, hőemelkedés vagy enyhe láz is kísérhet. A felső légúti fertőzéssel járó orrfolyás általában legfeljebb 7-10 napig tarthat anélkül, hogy szövődményről vagy más diagnózisról árulkodna.

 

Allergia

 

Az orrfolyás akár szezonális is lehet, például a szénanátha esetében – ugyanakkor a beltéri allergének (például a háziporatka, a penészgomba vagy az állatszőr) egész évben okozhatnak panaszokat. A jellegzetes tünetek közé tartozik még többek között a köhögés és a szemviszketés is, hiszen a szervezet ilyenkor gyulladásos reakcióval válaszol az allergén anyagok jelenlétére.

 

Számos különböző allergia állhat az orrfolyás hátterében, ezért érdemes minél hamarabb kivizsgáltatni, hogy konkrétan mire vagyunk allergiások, majd ha lehetséges, az allergén elvonásával vagy megfelelő, allergiás reakciót gátló készítményekkel kezelni a problémát.

 

Hormonok

 

Kevésbé közismert tény, hogy az orrfolyásnak hormonális oka is lehet. Például a megnövekedett progeszteronszint miatt a várandósok gyakran küzdenek orrfolyással – ez a panasz becslések szerint nagyjából minden negyedik kismamát érint. Ilyenkor célszerű terhesség alatt is alkalmazható kezelési módot választani, például tengervizes orrsprayt.

 

Bizonyos gyógyszerek szedése

 

Léteznek olyan gyógyszerhatóanyagok, amelyek mellékhatásként orrfolyást okozhatnak. Ilyenek lehetnek bizonyos magas vérnyomás elleni készítmények, más szív- és érrendszerre ható gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, fogamzásgátlók, erekciós problémákra szedett készítmények, vagy éppen depresszió elleni gyógyszerek (antidepresszánsok). Amennyiben nem kívánt mellékhatás gyanúja merül fel, érdemes minél előbb egyeztetni a kezelőorvossal.

 

Száraz, hideg levegő

 

A száraz, hideg levegő kiszárítja és irritálja az orrnyálkahártyát, aminek következtében orrfolyás léphet fel, és akár gyulladás is jelentkezhet. Jó tudni, hogy a száraz levegő veszélye inkább fűtési szezonban áll fenn, így olyankor szükség esetén érdemes gondoskodni valamilyen párásító megoldásról, a száraz és hideg levegő kombinációja pedig inkább nyáron, légkondicionáló használatakor jellemző. A nem megfelelően használt és tisztított fűtő-, légkondicionáló vagy légtisztító berendezések akár veszélyes fertőzéshez is vezethetnek.

 

Csípős, fűszeres ételek

 

Érdekesség, hogy csípős, fűszeres ételek fogyasztásakor nem immunreakció miatt jelentkezhet orrfolyás, hanem az orrnyálkahártya idegeinek a stimulációja miatt. Ha ez csupán alkalomszerűen jelentkezik és rövid ideig tart, és nem feltétlenül jár jelentős kellemetlenséggel. Ugyanakkor nagyobb arányban fordul elő azoknál, akik allergiások vagy dohányoznak, és az ő légúti alaptüneteik miatt halmozódó hatás miatt már lehet, hogy érdemes megfontolni a csípős, fűszeres ételek kerülését.

Hogyan kezelhető az orrfolyás?

Hogyan kezelhető az orrfolyás?

 

Az orrfolyás ellen házilag is rengeteget tehetünk.

 

Használjunk az orrváladék távozását segítő készítményt!

 

Az orrdugulás elleni készítmények szintén segíthetnek, hiszen így az összes váladék távozhat, aminek köszönhetően megszűnik a folyamatos orrfolyás. Szerencsére számos orrcsepp és orrspray közül választhatunk, amelyen különböző dózisban tartalmazzák a váladék kiürülését és a nyálkahártya megnyugtatását célzó hatóanyagokat – ráadásul rendkívül egyszerű beszerezni őket, mert vény nélkül is kaphatóak a gyógyszertárakban.

Vegyünk egy jó meleg fürdőt!

 

A forró fürdő során képződő gőz segíthet megszabadulni a váladéktól. Noha a forró fürdő – az utána javasolt pihenéssel együtt – a legrégebb óta ismert népi gyógymódok közé tartozik, fontos szem előtt tartani, hogy bizonyos (főleg szív- és érrendszeri vagy komoly gyulladásos, lázzal járó) diagnózisok esetén vagy várandósság során nem javasolt a kifejezetten magas hőmérséklet.

 

Gondoskodjunk a megfelelő páratartalomról!

 

Ha az orrfolyás gyanúnk szerint környezeti tényezőknek tudható be, akkor figyeljünk oda a 40 és 60% közötti páratartalom kialakítására! A lényeg, hogy semmiképp ne legyen túl száraz vagy túl párás a levegő, hiszen így megkímélhetjük az orrnyálkahártyánkat. A túl száraz levegő szó szerint szárítja a nyálkahártyát, a túl párás pedig kedvez az allergének és a kórokozók szaporodásának.

 

Mit tehetünk az orrfolyás ellen házilag?

 

Sós vizes orrjárat-öblítéssel és gargalizálással sokat tehetünk az orrfolyás enyhítéséért. Ehhez fél teáskanál konyhasót oldjunk fel egy-két pohár desztillált meleg vízben, és pipettával juttassunk belőle mindkét orrlyukba, hátradöntött fejjel!

 

A gőz erejét is bevethetjük: tartsuk az arcunkat egy tál forró víz fölé, a fejünkre pedig helyezzünk törölközőt, hogy „gőzsátrat” alakítsunk ki. Maradjunk 5-10 percig a gőzben, majd fújjuk ki az orrunkat! Ezt akár napi 3-4 alkalommal is megismételhetjük, akárcsak a sós vizes öblögetést. Egy kis eukaliptusz- vagy borsmentaolajjal fokozhatjuk a hatást.

 

A cseppentéssel vagy inhalálással bejuttatott mustárolaj antihisztaminszerű hatása is csillapíthatja a kellemetlen tüneteket. Ehhez kissé felmelegített mustárolajat cseppentsünk az orrunkba, vagy tegyünk belőle a gőzöléshez szánt meleg vízbe naponta két alkalommal.

 

A gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatásáról ismert kurkuma az orrfolyás enyhítésében is hű társunk lehet: fél teáskanál őrölt kurkumát adjunk egy csésze lenmagolajhoz, melegítsük addig, amíg gőzölögni nem kezd, és lassan lélegezzük be. Ezt is megtehetjük naponta kétszer.

 

A nyers, sózott gyömbér rágcsálása is kedvező hatást gyakorolhat az irritált orrnyálkahártyára, de akár vékony szeletekre vágva forrásban lévő vízhez is adhatjuk, hogy főzetet készítsünk belőle. Mézzel ízesítve finom italt kaphatunk, amiből naponta három-négy alkalommal is érdemes innunk.

Mit tehetünk az orrfolyás ellen házilag?

Mikor forduljunk mindenképp orvoshoz?

 

Ha ezek a házi praktikák nem vezetnek eredményre, és az orrfolyás legalább 10 napja fennáll – vagy más tünetek is társulnak mellé, például láz vagy fájdalmak –, akkor mielőbb forduljunk orvoshoz!

 

Ugyanígy érdemes felkeresni a szakembert, ha allergiát sejtünk a háttérben. Előfordulhat, hogy háziporatka, penészgomba vagy állatszőr-allergiával küzdünk, de akár pollenallergia vagy egyéb szezonális allergia miatt is folyhat az orrunk. Az allergia ma már egyszerű vizsgálattal kimutatható, amire a háziorvos adhat beutalót, vagy akár magánegészségügyi keretek között is sort keríthetünk rá.

 

Ha az orrváladék nem átlátszó, hanem zöldessárgás színű, vagy véres és sűrű, az az orrmelléküregek gyulladására és vírusos megbetegedésre is utalhat. A sárgás-zöldes váladék például arról tanúskodhat, hogy orvos által felírt antibiotikumra lehet szükség, ha pedig vér is ürül az orrjáratainkból, semmiképpen ne késlekedjünk a szakember felkeresésével, mert az általában komoly nyálkahártya károsodást vagy sérülést jelez!

 

Ugyancsak gyors orvosi ellátást igényel, ha fennáll a gyanú, hogy idegentest került az orrjáratokba. Ez főleg kisgyermekeknél gyakori, akik pusztán kíváncsiságból és játékból megpróbálhatnak különböző apró tárgyakat dugni az orrnyílásaikba.

 

Összegzés

 

Az orrfolyás nem betegség, hanem tünet. Árulkodhat a köznyelvben csak náthaként említett felső légúti fertőzésről, szezonális vagy egész évben fennálló allergiáról vagy átmeneti hormonális egyensúlytalanságról. Okozhatják bizonyos gyógyszerek, környezeti tényezők (száraz, hideg levegő), esetleg csípős, fűszeres ételek is.

 

Az orrfolyás ellen házilag is sokat tehetünk. Használhatunk például vény nélkül kapható orrdugulás elleni készítményeket, amelyek elősegítik a váladék távozását, és megnyugtatják az irritált orrnyálkahártyát. A meleg fürdő és a megfelelő (40-60%-os) páratartalom is hozzájárulhat a tünetek csillapodásához. A legismertebb házi praktikák közé tartozik a sós vizes öblögetés, a gőzölés, az illóolajok használata (pl. eukaliptusz, borsmenta vagy mustárolaj), a kurkuma és a gyömbér.

 

Amennyiben a makacs orrfolyás 10 napnál tovább fennáll, esetleg láz és fájdalom is társul mellé, mindenképpen forduljunk orvoshoz!

2024. május 22.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek