Mi okozhat izomgörcsöt?

2016. július 8.

Kapcsolódó tünetek:

izomfájdalom

Az izomszövet összehúzódik, és elernyedésre nem azonnal képes.

Ugyan a hagyományos görcsoldók remekül beválnak, ha a simaizom görcsös állapotairól van szó (pl. menstruációs hasfájás), azonban a harántcsíkolt vázizmoknál ez nem érvényesül.

A harántcsíkolt izomnál akkor áll be görcs, ha akaratlanul lép fel. Ezek az összehúzódások sokszor nagyon erőteljesek, ezért fájdalmasak, és tovább is tartanak. Bizonyos esetekben még az izomrostokat is károsíthatják.

Mi áll a háttérben?

izomgorcsok301Az izomgörcsök létrejötte során legtöbbször az izom tápanyag- és oxigénellátása szenved zavart. Az esetek döntő többségében az izom túlterhelése okozza az izomgörcsöt, ez lehet mozgás vagy sokáig tartó fizikai megterhelés.

Érszűkület is okozhat izomgörcsöt, ennek során az izom energia- és oxigénellátásának akadályozása miatt jön létre. Az izomzatnak több energia és oxigén kellene, mint amennyi rendelkezésre áll.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

 • Apranax Dolo 100 mg/g gél 100g

  Apranax Dolo 100 mg/g gél 100g

  <p>Az Apranax Dolo gél formájú gyógyszer. A gyógyszer naproxén hatóanyagot tartalmaz 100 mg/g mennyiségben, és a nem-szteroid gyulladás-csökkentő gyógyszerekhez sorolható (NSAID). A gyógyszer fájdalomcsillapító hatású gél, amit lokálisan alkalmaznak a bőrön. Terápiás javallatok: - izom- és ízületi fájdalom, - csont-ízületi gyulladás (oszteoartritisz).</p>

  2 699 Ft

Ásványi anyagok

A magas káliumszint is izomgörcshöz vezethet, ez inkább rángások képében mutatkozik meg.

A szervezet kalciumhiánya is kiválthat görcsrohamokat. Ez kialakulhat

 • fehérjehiánytól (egyoldalú táplálkozás, rossz diéta),
 • a mellékpajzsmirigy alulműködésétől,
 • a D-vitamin hiányától,
 • vesebetegségtől
 • gyógyszermellékhatástól.

A magnéziumhiány is izomgörcsöt okoz, az esetek többségében a vádli környékén. Ez

 • helytelen táplálkozástól,
 • felszívódási zavaroktól,
 • terhességtől,
 • cukorbetegségtől,
 • pajzsmirigy-túlműködéstől jöhet létre.

Mit tehetünk?

A legegyszerűbb esetekben, ha az izomgörcs erős fizikai terhelés miatt lép fel, a masszírozás és a pihenés jó hatású. Ha az izomrostok károsodnak, és a fájdalom a fennmarad, a kezelés az izomhúzódáséhoz hasonlóan alakul. Mindenképp forduljunk orvoshoz.

Mire jó a kineziológiai tapasz?

Mire jó a kineziológiai tapasz?

A kineziológiai tapasz egy rendkívül rugalmas tapasz, ami az izmok, az ínak és az ízületek sérülései vagy gyulladása esetén segíti azok stabilizációját, anélkül, hogy megakadályozná a mozgathatóságukat.

A 4 legbiztosabb ellenszer izomlázra

A 4 legbiztosabb ellenszer izomlázra

Mindenki, aki valaha aktív mozgást végzett, tapasztalhatta már az edzések után jelentkező, izomcsoport-specifikus enyhe fájdalmat, az izomlázat. A jelenség teljesen normális, rövid ideig tart, és több hasznos tippel is enyhíthető.

Achilles-ín gyulladás – Okok, tünetek és kezelés

Achilles-ín gyulladás – Okok, tünetek és kezelés

Az Achilles-ín az egyik legnagyobb ín a testünkben, ugyanakkor a legsérülékenyebbek egyike is. Gyulladása vagy fájdalma majdnem minden mozgástípust befolyásol, ezért már az első tünetek jelentkezése esetén érdemes szakemberhez fordulni.

Heti 10 perc testmozgás a hosszabb életért

Heti 10 perc testmozgás a hosszabb életért

Egy nemrégiben publikált tanulmány szerint már heti 10 perc testmozgás is meghosszabbíthatja az életet, és az alacsony intenzitású, rövid ideig végzett edzésnek is jelentős nyoma lehet egészségünkön.

A szabadtéri sportok jótékony hatásai

A szabadtéri sportok jótékony hatásai

A rendszeres testedzés köztudottan jó hatással van az egészségre, azonban van valami, ami még a konditerem gépeinél vagy az aerobic óra kihívásainál is többet tesz testünk és lelkünk jólétéért. Ez a szabadtéri mozgás.