Mi okozhat izomgörcsöt?

Izomgörcs

Kapcsolódó tünetek:

Az izomgörcs sokakat érintő probléma, a hátterében pedig számos különböző ok állhat. Mi vezethet az izmok görcsös megfeszüléséhez, és hogyan kezelhető a baj? Alábbi cikkünkben mutatjuk a legfontosabb tudnivalókat!

Az izomgörcs okai

Az izomgörcsök létrejötte során legtöbbször az izom tápanyag- és oxigénellátása szenved zavart. Az esetek döntő többségében az izom túlterhelése okozza az izomgörcsöt, ez lehet mozgás vagy sokáig tartó fizikai megterhelés.

Érszűkület is okozhat izomgörcsöt, ennek során az izom energia- és oxigénellátásának akadályozása miatt jön létre. Az izomzatnak több energia és oxigén kellene, mint amennyi rendelkezésre áll.

Nézzük a leggyakoribb okokat:

Túl magas vagy alacsony ásványianyag-bevitel

A magas káliumszint is izomgörcshöz vezethet, ez inkább rángások képében mutatkozik meg.

A szervezet kalciumhiánya is kiválthat görcsrohamokat. Ez kialakulhat

  • fehérjehiánytól (egyoldalú táplálkozás, rossz diéta),
  • a mellékpajzsmirigy alulműködésétől,
  • a D-vitamin hiányától,
  • vesebetegségtől
  • gyógyszermellékhatástól.

A magnéziumhiány is izomgörcsöt okoz, az esetek többségében a vádli környékén. Ez

  • helytelen táplálkozástól,
  • felszívódási zavaroktól,
  • terhességtől,
  • cukorbetegségtől,
  • pajzsmirigy-túlműködéstől jöhet létre.

Izmok túlterhelése

Legyen szó nehéz fizikai munkáról vagy sportolásról, az izomzat megerőltetése miatt nem jut elegendő vér az izmokba, ezért oxigénhiány léphet fel az az érintett területen. Ilyenkor a terhelés súlyosságától függően kisebb-nagyobb izomgörcs jelentkezhet, ami akár több napig tartó izomlázat és fájdalmat is eredményezhet.

Fontos a bemelegítés!

  • Mozgás előtt mindig tanácsos legalább 5 percet szánni a bemelegítésre, hiszen így több oxigén jut az izmokba, és jelentősen csökkenthető az izomgörcsök esélye. Célszerű tehát tetőtől talpig átmozgatni magunkat, mielőtt komolyabb terhelésnek tennénk ki az izmainkat.

Mozgáshiány

A kevés mozgás legalább olyan káros, mintha minden egyes nap túlerőltetnénk az izmainkat. Sajnos a mozgásszegény életmód már szinte normálisnak számít, pedig milliónyi egészségügyi problémát okozhat – meggyengülhetnek a törzsizmok, megemelkedhet a vérnyomás, illetve a szív- és érrendszeri betegségek és az izomgörcsök kialakulásának kockázata is jelentősen nőhet.

Az irodai munkát végzők körében a helytelen testtartás miatt a gerinc és a lábak is minden nap hosszú órákat tölthetnek természetellenes pozícióban, ezért egyáltalán nem véletlen, ha sokan a késő délutáni vagy korai esti órákban már izomgörcsökre panaszkodnak.

Dehidratáció

A kevés folyadék fogyasztása vagy éppen a hőség okozta folyadékvesztés szintén izomgörcshöz vezethet. Ugyanis dehidratáció esetén az izmok sem kapnak folyadékot, így nem jutnak elegendő sóhoz, és akár kínzó görcs is jelentkezhet.

Sportolás közben és a forró nyári napokon is érdemes kiemelt figyelmet fordítani a folyadékbevitelre. Átlagosan 2,5-3 liter vizet ajánlott naponta fogyasztani, viszont ez a mennyiség az edzések és a kánikula okozta folyadékvesztés miatt természetesen nagyobb is lehet. A legfontosabb, hogy megelőzzük a szomjúságot, hiszen a dehidratáció az izomgörcsök mellett fejfájást, szédülést és gyengeséget is okozhat.

A szervezet elektrolit-egyensúlyának felborulása

Bizonyos gyógyszerek szedése csökkentheti az elektrolitszintet – ezek közé tartoznak a magas vérnyomás elleni és a koleszterincsökkentő, illetve az Alzheimer-kór kezelésére szolgáló készítmények is.

Az izmoknak elektrolitra van szükségük a normális működéshez, különösen akkor, ha terhelés éri őket. Ezért fogyasztanak a sportolók is izotóniás italokat, hiszen a segítségükkel gyorsan tudják pótolni a mozgás közben távozó ásványi anyagokat, köztük az elektrolitot is.

Gyenge vérkeringés

A szív- és érrendszeri problémák első jele az izomgörcs lehet. Ilyenkor sokan még nem is gyanakodnak a probléma forrására, pedig a görcsöt érelzáródás vagy akár tumor is előidézheti. Nem megfelelő vérkeringés esetén az izomzat nem kap elegendő vért és tápanyagot, ezért erősen megfeszülhet és görcsössé válhat.

Ha az izomgörcsök rendszeresek – akár mindennaposak –, érdemes minél hamarabb ellátogatni a háziorvoshoz. Vérnyomásméréssel, általános laborvizsgálattal és a koleszterinszint ellenőrzésével végre kiderülhet, hogy mi is okozza a kellemetlen görcsöket.

Természetesen nem kell rögtön a legrosszabbra gondolni, hiszen a kalcium- vagy magnéziumhiány is izomgörcsöt eredményezhet. Azonban elbagatellizálni sem szabad a problémát, mivel a szív- és érrendszeri betegségek súlyos tünetekhez vezethetnek, de az időben elkezdett kezeléssel még hatékonyan gyógyíthatók.

Idegbecsípődés

Az idegek becsípődéséhez akár egyetlen rossz, óvatlan mozdulat is elegendő lehet. Gyakran pedig a stresszes, feszült időszakokban csípődnek be az idegek, hiszen ilyenkor nemcsak az idegrendszer, hanem a test is szó szerint megfeszül. Az idegbecsípődés környékén izomgörcs is kialakulhat, illetve éles fájdalom léphet fel.

Csigolyaelcsúszás (spondylolisthesis)

Ha az egymáson fekvő csigolyák rendellenesen elmozdulnak, csigolyaelcsúszásról beszélünk. Tünetei között a derékfájdalom és hátmerevség, illetve az érintett terület zsibbadása is megtalálható. Azonban az izomgörcs sem ritka, amely kifejezetten a combokban érezhető.

A csigolyák elcsúszását a mozgásszegény életmód és a helytelenül végzett gyakorlatok is előidézhetik, a kezelésében pedig gyógytornász vagy manuálterapeuta segíthet. Amint a csigolyák visszaállnak az eredeti pozíciójukba, az izomgörcs is megszűnik.

Az izomgörcs kezelése hatékonyan

A legegyszerűbb esetekben, ha az izomgörcs erős fizikai terhelés miatt lép fel, a masszírozás és a pihenés jó hatású. Ha az izomrostok károsodnak, és a fájdalom a fennmarad, a kezelés az izomhúzódáséhoz hasonlóan alakul. Mindenképp forduljunk orvoshoz.

Görcsoldó készítmények használata

Ugyan a hagyományos görcsoldók remekül beválnak, ha a simaizom görcsös állapotairól van szó (pl. menstruációs hasfájás), azonban a harántcsíkolt vázizmoknál ez nem érvényesül.

A harántcsíkolt izomnál akkor áll be görcs, ha akaratlanul lép fel. Ezek az összehúzódások sokszor nagyon erőteljesek, ezért fájdalmasak, és tovább is tartanak. Bizonyos esetekben még az izomrostokat is károsíthatják.

Izomzat “bejáratása”

Amennyiben az izomgörcs hátterében a mozgásszegény életmód áll, úgy érdemes naponta hosszabb sétákat tenni, illetve hetente legalább 2-3 alkalommal sportolni. Ülőmunka közben pedig tanácsos óránként 5-10 percnyi szünetet tartani, hogy átmozgassuk és nyújtsuk egy kicsit a merev izmokat.

Ha nincs lehetőségünk óránként sétálni egyet, akkor masszírozzuk át alaposan a láb- és vállizmokat, hogy legalább egy minimális stimuláció érje őket. A napi 8 órás irodai munkavégzésnek tehát nem feltétlenül kell izomgörcsöt eredményeznie, hiszen egy kis odafigyeléssel és mozgással megelőzhető a baj.

Izomzat pihentetése

Ha a görcsöt a túl sok fizikai munka vagy sportolás okozza, akkor az elsődleges teendő a megfáradt izmok pihentetése kell, hogy legyen. Mindenképpen használjunk izomlazító krémet vagy akár hidegvizes borogatást, hogy a merev izmok kellő mértékben ellazuljanak.

Izomláz esetén pedig ne erőltessük meg újra az izmokat, ugyanis az nemcsak a görcsöt fokozhatja, hanem részleges vagy teljes izomszakadáshoz is vezethet. Inkább várjuk meg az izomláz elmúlását, és csak akkor folytassuk az edzéseket, ha már kellően kipihentük magunkat.

Megfelelő folyadékbevitel

Naponta 2-3 liter folyadékot tanácsos fogyasztani, hogy a szervezetünk hidratált maradjon. Azonban edzés közben és a nyári időszakban akár több vizet is ihatunk, hiszen ilyenkor a szervezetünk is több folyadékot veszít a testhőmérséklet megemelkedése miatt.

Sportolók számára az izotóniás italok jelenthetik a megoldást

Az izotóniás vagy sportitalok elektrolitot, sót és további ásványi anyagokat tartalmaznak. Ezek a tápanyagok rendkívül fontosak, ugyanis az intenzív edzések során hamar kimerülhet a szervezet, folyadék útján pedig könnyen pótolhatók a szükséges ásványi anyagok.

Magnéziumban és kalciumban gazdag táplálkozás

Az izomgörcsöket jellemzően a magnézium vagy a kalcium hiánya váltja ki, ezért a helyes táplálkozás elengedhetetlen a probléma megelőzéséhez. Szerencsére ma már magnéziumot és kalciumot tartalmazó készítményekkel is kiegészíthetjük az étrendünket, hogy még akkor se szenvedjünk hiányt ezekből az ásványi anyagokból, ha éppen nem úgy sikerült a napi étkezés, ahogyan azt elterveztük.

Legyen szó kisebb-nagyobb mértékű izomgörcsről, első lépésként a probléma forrására kell fényt deríteni. Előfordulhat, hogy a túl kevés vagy éppen a túl sok mozgás vezet görcsökhöz, viszont az alacsony folyadékbevitel és a magnézium- vagy kalciumhiány is bajt okozhat. Ha a görcsök rendszeresek, célszerű a lehető legrövidebb időn belül orvoshoz fordulni. Azonban az esetek többségében az étrenden való változtatás és a mozgás már önmagában sokat segít az izomgörcsök elleni harcban, ezért mindenképpen érdemes megfogadni és kipróbálni a fenti tippjeinket.

2016. július 8.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek