Mi jó fogínygyulladásra?

Mi jó fogínygyulladásra?

Kapcsolódó tünetek:

A fogínygyulladás rendkívül fájdalmas, így jobb minél előbb tenni valamit ellene. Cikkünkben megosztjuk a leghatékonyabb házi praktikákat, hogy addig is tudjunk enyhíteni a fájdalmon, amíg nem tudunk felkeresni egy orvost.

Kamilla

A kamillának köztudottan fertőtlenítő és nyugtató hatása van, fogínygyulladás esetén pedig pont erre van szükségünk. Annak érdekében, hogy minél előbb élvezhessük a kamilla jótékony hatásait, naponta többször öblögessünk kamillateával. Utóbbi egyik jó alternatívája a zsályatea.

Kamillavirág teák

Sós víz

Amilyen egyszerű, annyira hatékony ez a tipp! A gyulladt fogínyre próbáljuk ki a sós vizet! Elkészítéséhez tegyünk egy teáskanál sót egy pohár vízbe, és várjuk meg, míg teljesen feloldódik. Ezt a keveréket használhatjuk öblögetőként, de akár egy fogkefét belemártva, óvatosan meg is masszírozhatjuk az érintett részeket.

Almaecet

Az almaecet szintén egy szuper házi szer a fogínygyulladásra, ugyanis serkenti a nyáltermelést, enyhíti a gyulladást, és antibakteriális hatása is van. Amennyiben ezt választjuk, akkor minimum a fogmosás előtt 30 perccel gargalizáljunk és öblögessünk az almaecetes keverékkel. Ennek elkészítéséhez keverjünk 2 teáskanál almaecetet egy pohár vízhez.

Teafilter

A teával történő öblögetés helyett a teafiltert is segítségül hívhatjuk. Utóbbit tegyük az érintett, gyulladt részre, majd öt percig hagyjuk hatni. Erre a célra a feketetea bizonyul a legjobb választásnak, ugyanis a benne található tannin enyhíti a gyulladást.

Gyömbér

A gyömbérnek rengeteg jótékony hatása van, de leginkább az antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonságai miatt szeretik annyian. Készítsünk gyömbérteát, amit kortyonként fogyasszunk el, vagy öblögessünk és gargalizáljunk vele.

Kókuszolaj

Miután kiderült, hogy a kókuszolaj nem is annyira egészséges, mint ahogy azt sokan állítják, már inkább csak azt javasolják a hozzáértők, hogy mindössze kis mennyiségekben fogyasszuk. Ettől függetlenül azonban hatékony ellenszere a fogínygyulladás okozta kellemetlen panaszoknak. Ehhez mindössze egy kevés olajjal kell megmasszíroznunk az érintett területet.

Fokhagyma

A fokhagyma biztosan senkinél sem az első választás, pedig sokat segíthet, ugyanis képes leküzdeni a fertőzést. Aki gyakran küzd fogínygyulladással, az megelőzésképpen több fokhagymával készítse el az ételeket.

Levendula

A levendulának sokkal jobb illata van a fokhagymánál, de ugyanolyan hatékonyan enyhíti a fájdalmat. Készítsünk levendulateát, amit igyunk meg vagy öblögessünk vele. Egy másik szuper tipp, ha szájvizet készítünk belőle. Ehhez adjunk 3 csepp levendulaolajat egy pohár vízhez.

Illóolajok

Szegfűszeg-, borsmenta- és teafaolaj – ezek mind enyhítik a fogínygyulladás okozta fájdalmat. Mivel azonban ezek nagyon intenzívek, az alkalmazásuk során fokozottan kell figyelnünk. A legjobb, ha szájvizet készítünk ezekből, méghozzá úgy, hogy 2-3 cseppet adunk egy pohár vízhez. Ezzel a keverékkel naponta többször öblögessünk, majd alaposan öblítsük ki a szánkat.

Alkohol

Ez elsőre furcsának tűnhet, de a vodka, a whiskey és más magas alkoholtartalmú italok képesek enyhíteni a panaszokat, amit fertőtlenítő hatásuknak köszönhetünk. Naponta többször öblítsük át valamelyikkel a szánkat, vagy célirányosan tegyünk pár cseppet az érintett területre. Arra azonban készüljünk fel, hogy eleinte égő érzés jelentkezhet. Ezt a praktikát természetesen nem lehet hosszú távon alkalmazni. Ha három nap elteltével sem tapasztalunk javulást, akkor hagyjuk abba!

2021. november 13.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek