A helyes fogápolás

A helyes fogápolás

Kapcsolódó tünetek:

A WHO felmérése szerint a hazai felnőtt lakosság átlagosan 10 egészséges foggal rendelkezik, míg a fogazatból legalább 10 hiányzik. Ugyanezen felmérés szerint 4 fog pótolt, 2,7 tömött, 1,5 fog szuvas állapotban van.

A helyes fogápolás szabályai

A statisztikák szerint a felnőtt lakosság csekély figyelmet fordít a rendszeres fogászati ellenőrzésre. A fogorvosi ajánlás szerint félévente kellene orvosi szűrővizsgálaton megjelenni. A szájüregi rákok tekintetében sajnálatos módon, Magyarország előkelő helyet foglal el. Annak ellenére, hogy szájüregi tumorok nagy része egy egyszerű fogorvosi szűréssel, korai stádiumban felismerhető lenne.

A KSH adatai szerint a hazai lakosság az európai átlaghoz képest kevesebb fogkefét használ, azaz, nem cseréli minimum negyedévente fogkeféjét, pedig megfelelő fogápolással megtarthatóak a fogak, viszonylagos egészséges állapotban.

Nemcsak a szuvasodás, hanem a fogíny problémák, a parodontózis is jelentős részben hozzájárul a fogvesztéshez. A fogíny krónikus gyulladása a fogak lazulásához, a fogágy mentén gennyes tasakok kialakulásához, végső soron a fogak labilitásához és elvesztéséhez vezethet.

A fogápolást segítő (gyógy)termékek és eszközök

  • Fogkefe kiválasztása: Sérült, érzékeny fogínyhez válasszon puha sörtéjű, speciális fogkefét! Az elektromos fogkefe is hozzájárulhat az alaposabb fogtisztításhoz.
  • Fogköztisztító kefék - Különböző méretben kaphatóak, kérjen tanácsot fogorvosától és tájékozódjon a patikákban az Önnek legmegfelelőbb termékről.
  • Fogselyem – A fogközök tisztítására alkalmas termék, kapható viaszos formában is. A megfelelő alkalmazásról kérdezze fogorvosát, a helytelen használat ínysérüléshez is vezethet.
  • Fogkrém kiválasztása - Gyógyszertárakban elérhetőek speciális gyógyfogkrémek, hiszen nemcsak tisztítanak és fluort pótolnak, hanem fogíny problémákra is megoldást nyújthatnak. Kezelik és megelőzik a fogíny gyulladását, illetve segítenek az „érzékeny” fogak problémáját megszüntetni. Kérjen tanácsot fogorvosától, vagy a gyógyszerésztől, hogy az Önnek legmegfelelőbb terméket tudja választani!
  • Fogporok - A fogporok mechanikusan tisztítanak, gyógyásványokat, esetleg gyógynövénykivonatot tartalmaznak.
  • Szájvíz, ecsetelő kiválasztása – Sokféle termék kapható ebben a kategóriában. Fluoros, fogínyvérzést kezelő, gyulladást csökkentő szájvizek. Van olyan készítmény amely mindennapi használatra fejlesztettek ki és olyan, amelyet kifejezetten gyulladás esetén, annak megszűnéséig kell alkalmazni.
  • Szájzuhany – Ez a szerkezet kifejezetten azoknak ajánlható, akik már rendelkeznek hidakkal, vagy koronával, ezek élethossza meghosszabbítható a szájzuhany rendszeres használatával.
  • Plakkfestő tabletta – A gyógyszertárakban kapható termék, segít abban, hogy könnyebben ellenőrizze a fogtisztítás hatékonyságát. A tabletta elszíneződéssel jelzi a tisztítás után megmaradt lepedéket.
  • Fogvitamin: A gyógyszertárakban kapható belsőleg alkalmazandó készítmény fő hatóanyaga a koenzim q10. Tartalmaz még egyéb ínyt ápoló és tápláló vitaminokat, és az ínygyulladás megelőzését szolgáló komponenseket.
2014. március 25.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek