Mi a teendő aranyér esetén?

Mi a teendő aranyér esetén?

Kapcsolódó tünetek:

Mi az aranyér? Aranyérnek a végbélben, elsősorban a végbélnyílásnál található visszértágulatot nevezzük. Akkor alakul ki, ha ha ezekből a vénákból az elfolyás nem teljes, és a pangó vér kitüremkedik az elgyengült vénafalon. Ez különféle panaszokat tud okozni: fájdalmat, viszkető és égető érzést a végbélnyílásnál. Az aranyérnek a nem megfelelő táplálkozás, a mozgásszegény életmód, a gyakori székrekedés, a folyamatos állómunka és a gyenge kötőszövetek kedveznek. Az aranyér súlyossági fokai
  1. stádium: Ebben a stádiumban a véna már tágabb, de még nem okoz tüneteket, és mindössze vastagbéltükrözés során válik láthatóvá.
  2. stádium: Ennél a súlyossági foknál székeléskor már kitüremkedik az aranyér, de utána magától visszahúzódik. Ekkor már tapintható, viszont még nem okoz kellemetlenségeket.
  3. stádium: Székeléskor ekkor szintén kidudorodik az aranyér, azonban már nem húzódik vissza magától, hanem kézzel kell visszanyomni. Ekkor már fájdalmak is jelentkeznek, továbbá vérzés is felléphet.
  4. stádium: Ennél a súlyossági foknál folyamatosan kitüremkedik az aranyér, továbbá már vissza sem lehet nyomni. Ekkor már fájdalmas és rendkívül érzékeny, így elengedhetetlen annak kezelése. A fájdalom ekkor már állandó, székeléskor pedig felerősödik, a feszítő és szúró érzés folyamatos, aminek következtében még az ülés is problémát tud okozni.
Az aranyér kezelése Amennyiben a kivizsgálás során egyértelművé vált, hogy a vérzést aranyér okozza, elkezdhető a kezelése. Véres széklet esetén mindig gondolni kell egyéb okokra is, elsősorban tumor lehetőségére, ezért fontos a kolonoszkopiás vizsgálat elvégzése. Gyógyszerek és kenőcsök Az aranyér súlyossági fokától függ, hogy milyen kezelésre van szükség, ennek eldöntéséhez pedig mindenféleképpen kérjük ki egy orvos véleményét. Minden kezelésnek az alapja a kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozás, illetve a rendszeres székelés. Amennyiben szükséges, használhatunk fájdalomcsillapító kenőcsöket vagy kúpokat, de súlyos panaszok esetén nem kerülhető el a műtéti beavatkozás. A gyógyszeres kezelés hatására enyhülnek a panaszok. Több hatóanyag is létezik, míg egyesek csökkentik a gyulladás mértékét, addig léteznek olyanok is, melyek helyileg érzéstelenítenek. Az aranyér kenőcsökkel szintén hatékonyan tudjuk kezelni ezt a kellemetlen betegséget. A kezelőorvos akár kortizontartalmú krémeket is felírhat, melyek szintén gyulladáscsökkentő hatásúak. Nagyon fontos azonban, hogy ezeket a készítményeket csak addig használjuk, ameddig az orvos javasolja. Ha hosszabb ideig alkalmazzuk őket, akkor a bőrünk visszafordíthatatlanul elvékonyodhat, aminek következtében sokkal sérülékenyebb lesz. Ezen kívül ezek a készítmények kedveznek a gombás fertőzéseknek is. A helyi érzéstelenítők hatásosak a viszketéssel és a fájdalommal szemben, viszont a kortizontartalmú kenőcsökhöz hasonlóan ezeket sem szabad túl sokáig alkalmazni, ugyanis különféle allergiákat válthatnak ki. Lehetséges beavatkozások Belső aranyeret egy elzáró, azaz szklerotizáló injekcióval lehet kezelni, aminek következtében az aranyérbe nem folyik több vér, így az összemegy. Ez a kezelés teljesen fájdalommentes. Második és harmadik stádiumú aranyér esetén a gyűrűzéses módszer is szóba jöhet, amely során az orvos egy gumigyűrűt helyez az aranyér tövére, aminek következtében az elsorvad, később pedig a szervezetünk kilöki. A betegség mértékétől függ, hogy hányszor kell megismételni a kezelést. Az aranyér ellen szintén hatásos az infravörös fotokoaguláció és az elektrokoaguláció is. Külső aranyér esetén a lézeres módszer az egyik legelterjedtebb. Ennél a kezelésnél az orvos egy lézersugárral távolítja el az aranyereket. Ez a típusú beavatkozás csökkenti a vérzést, továbbá gyors és szövődménymentes. Ultrahangos készülékkel is végeznek már aranyér műtéteket, melyek után enyhülnek a panaszok, viszont az aranyeret nem tüntetik el. A haemorrhoidectomia műtét során eltávolítják a belső aranyeres csomókat, továbbá elkötik az oda-, illetve onnan elvezető ereket. Ezt a beavatkozást 3. és 4. stádiumú aranyér esetén szokták alkalmazni. Szintén sebészeti beavatkozás az úgy nevezett Longo-műtét, amihez egy körkörös bélvarrógépet használnak. A műtét során a végbélből kimetszenek egy nyálkahártya hengert, aminek következtében visszahúzódnak az aranyerek.
2020. szeptember 2.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek