Mégis egészséges a tej?

Mégis egészséges a tej?
A 21 országban folytatott kutatás 9 évig tartott, és 136 384 személy vett részt rajta. A tanulmány során megvizsgálták, hogy milyen hatással van az egészségünkre a zsíros tej fogyasztása, és meglepő mód arra jutottak, hogy nem növeli, hanem csökkenti a szív-és érrendszeri betegségek rizikóját. Ezáltal sokan jogosan kérdőjelezik meg a jelenlegi étkezési iránymutatásokat, melyek szerint a zsírmentes vagy alacsony zsírtartalmú tejtermékek egészségesebbek.

A magas zsírtartalmú ételek két vagy több adagjának elfogyasztása (egy adag 225 gramm tejnek vagy joghurtnak felel meg) 22 százalékkal csökkenti a szívbetegségek kialakulását, 34 százalékkal a stroke-ét, és 23 százalékkal a szív-és érrendszeri betegségekét. A tanulmány során számos tényezőt vettek figyelembe: életkor, nem, végzettség, dohányzási szokások, sportolási szokások, gyümölcs-, zöldség-, vörös hús- és keményítőtartalmú élelmiszerek fogyasztása. Mahshid Dehghan, vezető szerző elmondása szerint a jelenlegi étkezési iránymutatások a telített zsírsavak feltételezett káros hatásain alapulnak, azonban a tejtermékek rengeteg más tápanyagot is tartalmaznak. „Az embereket nem szabad eltiltanunk a tejtermékek fogyasztásától, különösen azokat nem, akik kevés ilyen készítményt esznek. Ha valaki nagyon csekély mennyiségű tejterméket eszik, akkor arra kell biztatni, hogy változtasson ezen” – nyilatkozta Dehghan.
2018. november 24.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink