Megfázás, köhögés ellen

2014. január 2.

Kapcsolódó tünetek:

köhögés

A késő őszi, és téli hidegek beköszöntekor sok esetben még a legmelegebb kabátban is áthűlhet testünk.

Minden adott tehát egy kiadós nátha beszerzéséhez.

A meghűlés (nátha, megfázás) kórokozói rendszerint vírusok, melyek elsősorban cseppfertőzéssel terjednek az emberek közt. Ugyanakkor, némelyikük van annyira ellenálló, hogy a külvilágba kerülve rövid ideig még élet- és ezzel együtt fertőzőképes marad: esetenként elég, ha megfogunk egy kilincset, amelyet röviddel azelőtt olyasvalaki engedett el, aki nem papír zsebkendőbe, hanem csupán a tenyerébe tüsszentett…

Tünetei mindenki számára nyilvánvalóak: pár napos lappangási idő után rossz közérzet, esetleg gyengeség, enyhe hőemelkedés kíséretében vizes orrfolyás, orrdugulás, torokfájdalom, köhögés lépnek fel. Az orrdugulás rendszerint egyik oldalon kezdődik, s idővel húzódik át a másik orrfélre. Amikor a felső légutak mellett az alsóbb területek is érintettek, hörghurutról beszélünk: Nagyjából 7-10 nap alatt a betegség „lecseng”, a tünetek napról napra fokozatosan enyhülnek, végül a beteg meggyógyul. Újabb láz fellépte, vagy elhúzódó tünetek (bő orrváladékozás, erős torokfájdalom, fokozódó gyengeség, izomfájdalom, stb.) rendszerint valamilyen szövődmény felléptét jelzik. Ezek közül is a leggyakoribb a különféle, baktériumokkal történő felülfertőződés következtében kialakuló fülgyulladás, arcüreggyulladás, hörghurut, súlyosabb esetben pedig a tüdőgyulladás.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

  • Ambroxol-TEVA 30 mg tabletta 30x

    Ambroxol-TEVA 30 mg tabletta 30x

    <p>A készítmény ambroxol (brómhexin-származék) tartalmú, nyákoldó, köptető hatású gyógyszer. A nyák besűrűsödésével járó heveny és krónikus légúti megbetegedések kezelésére, valamint a nyákoldás elősegítésére alkalmazható.</p>

    2 199 Ft

Bár ép immunrendszer esetén a közönséges nátha önmagától gyógyul, a különféle, vény nélkül elérhető szerekkel sokat tehetünk a kellemetlen tünetek enyhítéséért; és segítségükkel jelentős mértékben csökkenthetjük a másodlagos felülfertőződések kialakulását.

Az orrdugulás ellen olyan orrcseppek és orrsprayek kaphatók, melyek decongestáns hatóanyaga hatékonyan csökkenti a nyálkahártya duzzanatát, elősegítve ezzel a szabad légáramlást. Sok készítmény emellett nyákoldó tulajdonsággal bíró komponenst is tartalmaz, melyek az orrjáratokban termelődő, sűrűbb váladék bontását, kiürülését segítik elő, elejét véve ezzel elsősorban az arcüreggyulladások kialakulásának. Az orrcseppekkel ellentétben, a spray kiszerelések annyival hatékonyabbak, hogy nem csupán a becseppentés helyén hatnak, hanem a porlasztásnak köszönhetően távolabbi nyálkahártya-területeket is elérnek.

A náthával járó gyengeség, rossz közérzet ellen kaphatók a főként paracetamol-tartalmú, ízesített forró italok, melyek a szervezet kórokozókkal vívott harcát segíthetik. Alkalmazásuk előtt kérjük ki orvosunk, gyógyszerészünk tanácsát, mert bizonyos esetekben a készítmény ellenjavallt lehet.megf301

Mind a kínzó száraz, mind a váladék-ürüléssel járó köhögésre kaphatók szintén vény nélküli szerek. Míg előbbit csillapítani érdemes (főként az esti órákban, hogy az éjszakai pihenést minél kevésbé zavarja), addig utóbbi esetében a csillapítás kifejezetten ellenjavallt; itt sokkal inkább a váladék ürülését kell „meggyorsítani”. Éppen ezért, adhatóságukról kérjük ki a patikus tanácsát.

Minden, vény nélkül kapható készítmény gyermeknek történő beadása előtt konzultáljunk gyermekorvosunkkal; a gyermekek ugyanis nem kis felnőttek, nem elegendő csupán a felnőtteknek szánt termékekből „kevesebbet adni”. Egyes szerek (pl. Aszpirin) adása pl. gyermekkorban kifejezetten ellenjavallt.

A BENU Online Gyógyszertárban kapható, megfázásos tünetek enyhítésére szolgáló termékeket itt találja >>


Házi praktikák megfázás ellen

Házi praktikák megfázás ellen

A megfázás kezelésére szinte minden családban van egy titkos recept, vagy jól bevett szokás, melyet hagyományként örökítünk tovább. Mi összeszedtünk néhány praktikát, amivel nagyanyáink és jelen korosztályunk is hatékonyan küzd a mindenkit ledöntő megfázás ellen!

Mi a különbség nátha és influenza között?

Mi a különbség nátha és influenza között?

Nátha és influenza – ezt a két megnevezést igen gyakran halljuk a betegségekkel tarkított őszi-téli időszakban. Ugyan mindkettőt vírus okozza, egyáltalán nem szabad összetéveszteni őket, hiszen lefolyásuk és esetleges szövődményeik is eltérőek lehetnek. De mégis hogyan dönthetjük el, hogy egy egyszerű náthával van dolgunk, vagy influenzásak lettünk?

influenza korai tünetei

Az influenza 6 korai tünete

Az influenza korai tüneteinek időben való felismerése megakadályozhatja a vírus terjedését, és elősegítheti a betegség kezelését, mielőtt rosszabbodna. Minden évben heteket vesz el az életünkből, idén ne hagyja, hogy az influenza győzzön!

megfázás elleni tippek

6 tanács, hogy NE fázzunk meg

Íme a leghasznosabb megfázás elleni tippek!

Mit tegyünk, ha karácsonykor betegszik le valaki a családból

Karácsonykor beteg a családban? Ezt tegyük!

Az ünnepek alatt is előfordul, hogy megbetegszünk, legyen szó megfázásról, influenzáról vagy éppen egy kellemetlen gyomorrontásról. De hogyan lehet ezt kezelni úgy, hogy a család nyugalma is megmaradjon, és a beteg is hamar rendbe jöjjön és élvezhesse az ünnepi hangulatot?