Másodlagos meddőség - Mit tegyünk, ha nem jön a második baba?

Másodlagos meddőség - Mit tegyünk, ha nem jön a második baba?

Kapcsolódó tünetek:

Másodlagos terméketlenségről akkor beszélünk, ha egy vagy több gyerek után a következő baba fogantatása vagy kihordása akadályokba ütközik. Ez a probléma gyakrabban üti fel a fejét, mint az elsődleges terméketlenség, és reproduktív endokrinológusok szerint ennek is, akárcsak az elsődlegesnek, számos oka lehet.

  • 1. A nők körében többek között ovulációs rendellenesség, korai menopauza, kismedencei összenövés, gyulladás vagy fertőzés, a petevezetékek elzáródása vagy sérülése, mióma, polip vagy éppen endometriózis állhat a háttérben.
  • 2. A férfiaknál elsősorban alacsony spermiumszám, a spermiumok hiánya, minőségük romlása, vagy lelassult mozgásképességük, valamint ejakulációs gondok szerepelnek leggyakrabban az okok listáján.
  • 3. Az életminőség is befolyásolhatja a családalapítási esélyeket: a nők termékenységet károsíthatja a dohányzás, a szexuális úton terjedő fertőzések és a túlsúly is. A férfiak nemzőképességét negatív irányba terelheti a nemi betegségek kialakulása és a túlzott alkoholfogyasztás.
  • 4. Szerencsére a másodlagos terméketlenségi problémák okát az esetek körülbelül kétharmadánál meg lehet állapítani. A párok egyharmadánál azonban a terhesség létrejöttének vagy kihordásának akadályai nem derülnek ki.
  • 5. A párok korosodásával termékenységi esélyük is folyamatosan csökken. A nők termékenysége harmincas éveik elejétől kezdve mutat hanyatló tendenciát: a petefészek egyre ritkábban bocsát ki érett petesejtet, amelyek minősége is folyamatosan romlik. A 35-39 éves nők egy harmada, míg a negyvenen túliak fele termékenységi problémával küzd.
  • 6. Szakemberek arra is figyelmeztetnek: a nők petefészkei az idő múlásával egyre kevesebb ösztrogént termelnek. Az évek múlásával a női szervezetben növekszik a különböző rendellenességek kialakulásának esélye, amelyek megakadályozhatják a sikeres fogamzást és a zavartalan terhességet.
  • 7. A férfiak termékenysége szintúgy alábbhagy a korral. Az idősebb férfiak szervezete alacsonyabb számú és kevésbé mozgékony spermiumot termel, és gyakoribbak az erekciós problémák is: ezen tényezők kombinációja megnehezítheti a spermiumok célba jutását.

Forduljunk szakemberhez!

A másodlagos meddőség – csakúgy, mint az elsődleges – diagnosztizálható és kezelhető: egyszerű tesztekkel felderíthetőek a hormonális problémák, a spermaszám eltérései és a petevezeték elzáródásai. A pontos diagnózis és a probléma mihamarabbi kezelése nagyon fontos, a terápia természetesen a diagnózistól függ. Jó hír, hogy a terhességi arány másodlagos meddőségnél nagyobb, mint az elsődlegesnél.

Konzultáljunk orvossal!

Hogy milyen orvosra van szükség – nőgyógyász, vagy termékenységi problémákban jártas reproduktív endokrinológus –, az nagyban függ az életkortól és attól is, hogy mennyi ideig tartott teherbe esni az első alkalommal, de semmiképpen nem hibázunk, ha kikérjük reproduktív endokrinológus véleményét!

Ne várjunk túl sokáig!

Az életkor előrehaladtával egyre nehezebb akadályokba ütközhet a gyermekvállalás, ezért már időben keressük fel orvosunkat! Ha első alkalommal sok időbe telt a fogamzás, pár hónapnál tovább nem érdemes várni az orvosi konzultációval. 35 éves koron túl pedig ne húzzuk az időt hat hónapnál tovább.

2016. szeptember 1.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek