Máriatövissel a toxinok ellen

Máriatövissel a toxinok ellen

Mit takar ez a kifejezés, miről szól ez a folyamat? Hihetetlen, mennyi minden károsítja a szervezetünket, nap mint nap… Kinek, mikor, mennyi ideig és milyen módszerrel érdemes méregteleníteni? Ezeket a kérdéseket igyekszünk megválaszolni - íme néhány hasznos tudnivaló kezdő és haladó méregtelenítőknek egyaránt.

Mindenki számára ismert tény, hogy a környezetszennyezés, a túlzott alkoholfogyasztás és az egészségtelen táplálkozás káros hatással van az egészségre. Ám arról már ritkábban hallunk, hogy a különböző cukrozott italok, a mesterséges adalékanyagok, egyes illat- és tisztítószerek, no és a gyógyszerek (köztük a fogamzásgátló tabletták is!) károsíthatják a májat.

A méregtelenítés valójában nem más, mint szerveink, különösképpen májunk munkájának megkönnyítése, a káros anyagok és szabadgyökök semlegesítésére tett kísérlet. A tisztulás folyamatának sok típusa van: némely igen kemény munkát és lemondásokat követel, míg más módszerek játszi könnyedséggel kivitelezhetők. Utóbbi megoldásra jó például szolgálhatnak a bennük rejlő máriatövis gyógynövény kivonatát tartalmazó kapszulák köszönhetően. A méregtelenítést így másodpercek alatt megoldjuk, de a mozgástól és az egészséges táplálkozástól ez esetben sem tekinthetünk el.

Apropó, máriatövis…

A természetben évezredek óta fellelhető ez a gyógynövény, amelynek hatóanyagát ma már az orvostudomány is célzottan alkalmazza a káros anyagok semlegesítésére. Hozzájárul a máj és epe egészségének megőrzéséhez, a májsejtek normális regenerációjához, elősegíti a szervezet számára toxikus anyagok eltávolítását. Sőt, emésztőrendszerünk működését is serkenti! A nyár közeledtével nem árt belekezdeni egy méregtelenítő kúrába, így segítve elő a formás alakot, a jó közérzetet és az emésztőrendszer megfelelő működését.

Egy két hónapos méregtelenítési programot úgy képzeljünk el, mintha pajzzsal vennénk körül májunkat – létfontosságú szervünk hálás lesz érte. „Vannak olyan élethelyzetek, amikor kiemelten ajánlott a méregtelenítés. Érdemes megfontolniuk például azoknak, akik munkájuk során gyakran kerülnek kapcsolatba festékekkel, vegyszerekkel. Ilyen szempontból veszélyeztetett foglalkozásúak a szobafestők, autószerelők, borászok, de a testépítők és kozmetikai szolgáltatóiparban dolgozók is. Akik pedig folyamatos gyógyszeres kezelés alatt állnak, vérnyomás- és koleszterincsökkentőket, fogamzásgátlókat, vagy szteroidokat szednek, kezelőorvosukkal folytatott konzultáció után kezdjenek méregtelenítésbe” – tanácsolja Györki Niké dietetikus.

Tipp: az aromás zöldségek, a káposzta és citrusfélék vagy a párolt fehér húsok és halak szintén fokozottan segítik a méregtelenítést.

2016. november 2.

Kiemelt ajánlatunk