A malária tünetei és kezelése

A malária tünetei és kezelése

Kapcsolódó tünetek:

A malária a trópusi, magas páratartalmú területek gyakori betegsége, melyet a szúnyogcsípéssel a véráramba kerülő egysejtűek, a plazmódiumok okoznak. Emberben négy parazitafaj okozhat maláriát. A kórokozók a csípést követően a májba vándorolnak és szaporodni kezdenek. Pár hét elteltével a kórokozók elhagyják a májat és elárasztják a beteg vörösvértestjeit. Itt tovább szaporodnak és a fertőzött sejtet szétrepesztik.

A malária tünetei

A fertőzés lappangási ideje változó, 6 naptól akár több évig is terjedhet. Kezdeti tünetei pár napig tartanak, és mivel nagyon hasonlítanak az influenzáéra, gyakran össze is tévesztik vele. Ezek a tünetek a hőemelkedés, hidegrázás, fejfájás, izomfájdalmak és a rossz közérzet. A malária egyik legjellegzetesebb tünete a magas láz (41 ̊C körül). A klasszikus tünetcsoportot olyan panaszok is kísérhetik, mint szédülés, fáradtság, száraz köhögés és híg széklet, étvágytalanság, hányinger, hányás, hasi görcsök. A malária gyanúja olyan esetekben merül fel leginkább, ha valaki egy éven belül trópusi területen járt és minden ok nélkül időről időre lázrohamok, hidegrázás jelentkezik nála. A diagnózist megerősíti a megnagyobbodott lép és a paraziták kimutatása a vérből. A vizsgálatnak meg kell határoznia a kórokozó faját is – a négy típus közül melyik okozza a betegséget - mivel a betegség várható lefolyása és lehetséges szövődményei a plazmódium fajtája szerint változik.

Teendők malária által sújtott országba utazás esetén

Mivel a malária ellen védőoltás nem létezik, minden trópusi területre utazónak megelőzés céljából gyógyszerszedés ajánlott. Ennek módja és időtartama több tényezőtől függ, de mindenképp az utazás előtt meg kell kezdeni, és a kint tartózkodás ideje alatt és a hazatérést követően is folytatni kell! Érdemes az utazás előtt legalább egy hónappal - két héttel jelentkezni orvosnál, hogy a kezelést elindítsa. Utazás során óvjuk magunkat a szúnyogcsípéstől, használjunk szúnyogriasztót!

Maláriás területen fellépő láz esetén azonnal orvoshoz kell fordulni, hogy a szükséges vizsgálatokat elvégezzék és kizárják vagy diagnosztizálják a maláriás megbetegedést. A kezelés attól függ, hogy a betegnek milyen fajtájú maláriája van. Ha hazatérve hasmenést, influenzaszerű tüneteket észlelünk magunkon, haladéktalanul forduljunk orvoshoz és említsük meg, hogy malária által veszélyeztetett területről tértünk haza. Malária esetén a kezelés korai elkezdése nagyon fontos, minél hosszabb idő telik el ugyanis a fertőzés kialakulása és diagnosztizálása között, annál súlyosabb problémákat okoz, melyek némelyike visszafordíthatatlanná válik.

Maláriaveszély

A maláriás fertőzés veszélye Afrikában a legnagyobb, de Latin-Amerika és Délkelet-Ázsia is a fertőzött területek közé tartozik. Mivel a maláriát terjesztő kórokozó faj életterülete folyamatos változást mutat, érdemes utazás előtt az aktuális helyzetről a WHO-tól (Egészségügyi Világszervezettől) felvilágosítást kérni.
2017. január 6.

Kiemelt ajánlatunk

Kapcsolódó cikkek