A malária tünetei és kezelése

2017. január 6.

Malária-veszély! Ezekre figyeljen, ha trópusi országba utazik!

malária tünetei és kezelése

A malária a trópusi, magas páratartalmú területek gyakori betegsége, melyet a szúnyogcsípéssel a véráramba kerülő egysejtűek, a plazmódiumok okoznak.

Emberben négy parazitafaj okozhat maláriát. A kórokozók a csípést követően a májba vándorolnak és szaporodni kezdenek. Pár hét elteltével a kórokozók elhagyják a májat és elárasztják a beteg vörösvértestjeit. Itt tovább szaporodnak és a fertőzött sejtet szétrepesztik.

A malária tünetei

A fertőzés lappangási ideje változó, 6 naptól akár több évig is terjedhet. Kezdeti tünetei pár napig tartanak, és mivel nagyon hasonlítanak az influenzáéra, gyakran össze is tévesztik vele. Ezek a tünetek a hőemelkedés, hidegrázás, fejfájás, izomfájdalmak és a rossz közérzet. A malária egyik legjellegzetesebb tünete a magas láz (41 ̊C körül). A klasszikus tünetcsoportot olyan panaszok is kísérhetik, mint szédülés, fáradtság, száraz köhögés és híg széklet, étvágytalanság, hányinger, hányás, hasi görcsök.

A malária gyanúja olyan esetekben merül fel leginkább, ha valaki egy éven belül trópusi területen járt és minden ok nélkül időről időre lázrohamok, hidegrázás jelentkezik nála. A diagnózist megerősíti a megnagyobbodott lép és a paraziták kimutatása a vérből. A vizsgálatnak meg kell határoznia a kórokozó faját is – a négy típus közül melyik okozza a betegséget – mivel a betegség várható lefolyása és lehetséges szövődményei a plazmódium fajtája szerint változik.

Teendők malária által sújtott országba utazás esetén

Mivel a malária ellen védőoltás nem létezik, minden trópusi területre utazónak megelőzés céljából gyógyszerszedés ajánlott. Ennek módja és időtartama több tényezőtől függ, de mindenképp az utazás előtt meg kell kezdeni, és a kint tartózkodás ideje alatt és a hazatérést követően is folytatni kell! Érdemes az utazás előtt legalább egy hónappal – két héttel jelentkezni orvosnál, hogy a kezelést elindítsa. Utazás során óvjuk magunkat a szúnyogcsípéstől, használjunk szúnyogriasztót!

Maláriás területen fellépő láz esetén azonnal orvoshoz kell fordulni, hogy a szükséges vizsgálatokat elvégezzék és kizárják vagy diagnosztizálják a maláriás megbetegedést. A kezelés attól függ, hogy a betegnek milyen fajtájú maláriája van. Ha hazatérve hasmenést, influenzaszerű tüneteket észlelünk magunkon, haladéktalanul forduljunk orvoshoz és említsük meg, hogy malária által veszélyeztetett területről tértünk haza. Malária esetén a kezelés korai elkezdése nagyon fontos, minél hosszabb idő telik el ugyanis a fertőzés kialakulása és diagnosztizálása között, annál súlyosabb problémákat okoz, melyek némelyike visszafordíthatatlanná válik.

Maláriaveszély

A maláriás fertőzés veszélye Afrikában a legnagyobb, de Latin-Amerika és Délkelet-Ázsia is a fertőzött területek közé tartozik. Mivel a maláriát terjesztő kórokozó faj életterülete folyamatos változást mutat, érdemes utazás előtt az aktuális helyzetről a WHO-tól (Egészségügyi Világszervezettől) felvilágosítást kérni.

vakbélgyulladás tünetei

Mit tegyünk vakbélgyulladás esetén?

Melyek a vakbélgyulladás tünetei és mikor forduljunk orvoshoz? Egyáltalán mi is az orvosi nevén heveny féregnyúlvány gyulladás vagy más néven appendicitis acuta?

A migrén okai, tünetei és kezelése

A migrén okai, tünetei és kezelése

Fejfájás és fejfájás között hatalmas különbség lehet. Bizonyos típusú fejfájás már önmagában betegségnek számít és számos további tünetet okoz, vagy utalhat a háttérben húzódó problémákra! Lássuk, mik lehetnek a migrén okai!

Az ülőmunka egészségügyi hatásai

Az ülőmunka egészségügyi hatásai

Egyre több egészségügyi problémát okoz az, hogy ülő munkát végzünk és nem mozgunk eleget napközben, míg a munkahelyünkön vagyunk. Elhízás, rossz testtartás, mozgásszervi problémák – de mit tehetünk ellenük?

A megfázás tünetei

A megfázás tünetei

Ha folyik az orra és rossz a közérzete, sokan megfázásra gyanakszanak és egy meleg teával és néhány nap pihenéssel kúrálják ki magukat. Milyen tünetek igazolják ezt és mik azok, amikkel már orvoshoz kell fordulni?

influenza korai tünetei

Az influenza 6 korai tünete

Az influenza korai tüneteinek időben való felismerése megakadályozhatja a vírus terjedését, és elősegítheti a betegség kezelését, mielőtt rosszabbodna. Minden évben heteket vesz el az életünkből, idén ne hagyja, hogy az influenza győzzön!

Összes cikk Egészség A-Z témában