A malária tünetei és kezelése

2017. január 6.

Malária-veszély! Ezekre figyeljen, ha trópusi országba utazik!

malária tünetei és kezelése

A malária a trópusi, magas páratartalmú területek gyakori betegsége, melyet a szúnyogcsípéssel a véráramba kerülő egysejtűek, a plazmódiumok okoznak.

Emberben négy parazitafaj okozhat maláriát. A kórokozók a csípést követően a májba vándorolnak és szaporodni kezdenek. Pár hét elteltével a kórokozók elhagyják a májat és elárasztják a beteg vörösvértestjeit. Itt tovább szaporodnak és a fertőzött sejtet szétrepesztik.

A malária tünetei

A fertőzés lappangási ideje változó, 6 naptól akár több évig is terjedhet. Kezdeti tünetei pár napig tartanak, és mivel nagyon hasonlítanak az influenzáéra, gyakran össze is tévesztik vele. Ezek a tünetek a hőemelkedés, hidegrázás, fejfájás, izomfájdalmak és a rossz közérzet. A malária egyik legjellegzetesebb tünete a magas láz (41 ̊C körül). A klasszikus tünetcsoportot olyan panaszok is kísérhetik, mint szédülés, fáradtság, száraz köhögés és híg széklet, étvágytalanság, hányinger, hányás, hasi görcsök.

A malária gyanúja olyan esetekben merül fel leginkább, ha valaki egy éven belül trópusi területen járt és minden ok nélkül időről időre lázrohamok, hidegrázás jelentkezik nála. A diagnózist megerősíti a megnagyobbodott lép és a paraziták kimutatása a vérből. A vizsgálatnak meg kell határoznia a kórokozó faját is – a négy típus közül melyik okozza a betegséget – mivel a betegség várható lefolyása és lehetséges szövődményei a plazmódium fajtája szerint változik.

Teendők malária által sújtott országba utazás esetén

Mivel a malária ellen védőoltás nem létezik, minden trópusi területre utazónak megelőzés céljából gyógyszerszedés ajánlott. Ennek módja és időtartama több tényezőtől függ, de mindenképp az utazás előtt meg kell kezdeni, és a kint tartózkodás ideje alatt és a hazatérést követően is folytatni kell! Érdemes az utazás előtt legalább egy hónappal – két héttel jelentkezni orvosnál, hogy a kezelést elindítsa. Utazás során óvjuk magunkat a szúnyogcsípéstől, használjunk szúnyogriasztót!

Maláriás területen fellépő láz esetén azonnal orvoshoz kell fordulni, hogy a szükséges vizsgálatokat elvégezzék és kizárják vagy diagnosztizálják a maláriás megbetegedést. A kezelés attól függ, hogy a betegnek milyen fajtájú maláriája van. Ha hazatérve hasmenést, influenzaszerű tüneteket észlelünk magunkon, haladéktalanul forduljunk orvoshoz és említsük meg, hogy malária által veszélyeztetett területről tértünk haza. Malária esetén a kezelés korai elkezdése nagyon fontos, minél hosszabb idő telik el ugyanis a fertőzés kialakulása és diagnosztizálása között, annál súlyosabb problémákat okoz, melyek némelyike visszafordíthatatlanná válik.

Maláriaveszély

A maláriás fertőzés veszélye Afrikában a legnagyobb, de Latin-Amerika és Délkelet-Ázsia is a fertőzött területek közé tartozik. Mivel a maláriát terjesztő kórokozó faj életterülete folyamatos változást mutat, érdemes utazás előtt az aktuális helyzetről a WHO-tól (Egészségügyi Világszervezettől) felvilágosítást kérni.

Megfázás gyerekkorban – Fő a megelőzés!

Megfázás gyerekkorban – Fő a megelőzés!

Ahogy beköszönt az ősz, egyre gyakoribbá válnak a felső légúti megbetegedések. Ez nem véletlen, hiszen a nyirkos, hűvös környezet jót tesz a kórokozók szaporodásának és terjedésének. Ráadásul fogékonyabbak is vagyunk a fertőzésekre, hiszen kevesebbet mozgunk és kevesebb vitaminhoz jutunk. Így vannak ezzel a gyerekek is, akiknél nem is olyan nehéz megelőzni a náthát, kezelni pedig szintén könnyű lehet!

A vesegörcs okai és kezelése

A vesegörcs okai és kezelése

Egészen gyakori betegség a vesegörcsöket legtöbb esetben okozó vesekövesség. A férfiak 10, a nők 5 százalékát érinti. 30 és 60 éves kor között alakulhat ki leginkább.

A vesefájdalom okai

A vesefájdalom okai

Több dolog is okozhat kisebb vagy nagyobb erősségű fájdalmat a vesében. Lehetnek ezek sérülések, vesekövesség, nem megfelelő veseműködés, gyulladás vagy más érzékenységek is.

A pajzsmirigy-túlműködés tünetei

A pajzsmirigy-túlműködés tünetei

Pajzsmirigy-túlműködés akkor áll fenn, amikor a pajzsmirigy túl sok hormont termel. Esetenként az egész pajzsmirigy fokozottan működik, azonban van olyan is, hogy a pajzsmirigyben csak egy túlműködő göb van. Sokszor nem derül ki a túlműködés oka, esetenként viszont átmeneti gyulladás húzódik meg a háttérben.

Az ételmérgezés tünetei

Az ételmérgezés tünetei

Az ételmérgezést - úgy tűnik - könnyű diagnosztizálni, de okait tekintve nem mindig egyszerű a helyzet. Ha a tünetek az ételek túlzott fogyasztása miatt alakulnak ki, nem igazi mérgezésről van szó, és bár a betegség rendkívül kellemetlen, gyógyulási ideje viszonylag gyors.

Összes cikk Egészség A-Z témában