A malária tünetei és kezelése

2017. január 6.

Malária-veszély! Ezekre figyeljen, ha trópusi országba utazik!

malária tünetei és kezelése

A malária a trópusi, magas páratartalmú területek gyakori betegsége, melyet a szúnyogcsípéssel a véráramba kerülő egysejtűek, a plazmódiumok okoznak.

Emberben négy parazitafaj okozhat maláriát. A kórokozók a csípést követően a májba vándorolnak és szaporodni kezdenek. Pár hét elteltével a kórokozók elhagyják a májat és elárasztják a beteg vörösvértestjeit. Itt tovább szaporodnak és a fertőzött sejtet szétrepesztik.

A malária tünetei

A fertőzés lappangási ideje változó, 6 naptól akár több évig is terjedhet. Kezdeti tünetei pár napig tartanak, és mivel nagyon hasonlítanak az influenzáéra, gyakran össze is tévesztik vele. Ezek a tünetek a hőemelkedés, hidegrázás, fejfájás, izomfájdalmak és a rossz közérzet. A malária egyik legjellegzetesebb tünete a magas láz (41 ̊C körül). A klasszikus tünetcsoportot olyan panaszok is kísérhetik, mint szédülés, fáradtság, száraz köhögés és híg széklet, étvágytalanság, hányinger, hányás, hasi görcsök.

A malária gyanúja olyan esetekben merül fel leginkább, ha valaki egy éven belül trópusi területen járt és minden ok nélkül időről időre lázrohamok, hidegrázás jelentkezik nála. A diagnózist megerősíti a megnagyobbodott lép és a paraziták kimutatása a vérből. A vizsgálatnak meg kell határoznia a kórokozó faját is – a négy típus közül melyik okozza a betegséget – mivel a betegség várható lefolyása és lehetséges szövődményei a plazmódium fajtája szerint változik.

Teendők malária által sújtott országba utazás esetén

Mivel a malária ellen védőoltás nem létezik, minden trópusi területre utazónak megelőzés céljából gyógyszerszedés ajánlott. Ennek módja és időtartama több tényezőtől függ, de mindenképp az utazás előtt meg kell kezdeni, és a kint tartózkodás ideje alatt és a hazatérést követően is folytatni kell! Érdemes az utazás előtt legalább egy hónappal – két héttel jelentkezni orvosnál, hogy a kezelést elindítsa. Utazás során óvjuk magunkat a szúnyogcsípéstől, használjunk szúnyogriasztót!

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

  • Algoflex Rapid 400 mg kapszula 20x

    Algoflex Rapid 400 mg kapszula 20x

    <p>Az Algoflex Rapid hatóanyaga az ibuprofén a nem-szteroid gyulladáscsökkentők csoportjába tartozik, amelyek a szervezetnek a fájdalomra, gyulladásra és lázra adott reakciójának megváltoztatásával biztosítanak enyhülést. Az Algoflex Rapid fejfájás, migrén, fogfájás, hátfájás, menstruációs fájdalmak, izomfájdalmak, láz valamint megfázás és influenza tünetei esetén alkalmazható.</p>

    2 599 Ft

Maláriás területen fellépő láz esetén azonnal orvoshoz kell fordulni, hogy a szükséges vizsgálatokat elvégezzék és kizárják vagy diagnosztizálják a maláriás megbetegedést. A kezelés attól függ, hogy a betegnek milyen fajtájú maláriája van. Ha hazatérve hasmenést, influenzaszerű tüneteket észlelünk magunkon, haladéktalanul forduljunk orvoshoz és említsük meg, hogy malária által veszélyeztetett területről tértünk haza. Malária esetén a kezelés korai elkezdése nagyon fontos, minél hosszabb idő telik el ugyanis a fertőzés kialakulása és diagnosztizálása között, annál súlyosabb problémákat okoz, melyek némelyike visszafordíthatatlanná válik.

Maláriaveszély

A maláriás fertőzés veszélye Afrikában a legnagyobb, de Latin-Amerika és Délkelet-Ázsia is a fertőzött területek közé tartozik. Mivel a maláriát terjesztő kórokozó faj életterülete folyamatos változást mutat, érdemes utazás előtt az aktuális helyzetről a WHO-tól (Egészségügyi Világszervezettől) felvilágosítást kérni.

A talpmasszázs jótékony hatásai

A talpmasszázs jótékony hatásai

A talpmasszázsnak rengetek pozitív hatása van. Többek közt képes csökkenteni a fejfájás intenzitását, sőt mi több, még a gyomorpanaszokkal szemben is hatékonyan fellép.

Házi praktikák megfázás ellen

Házi praktikák megfázás ellen

A megfázás kezelésére szinte minden családban van egy titkos recept, vagy jól bevett szokás, melyet hagyományként örökítünk tovább. Mi összeszedtünk néhány praktikát, amivel nagyanyáink és jelen korosztályunk is hatékonyan küzd a mindenkit ledöntő megfázás ellen!

Mi a különbség nátha és influenza között?

Mi a különbség nátha és influenza között?

Nátha és influenza – ezt a két megnevezést igen gyakran halljuk a betegségekkel tarkított őszi-téli időszakban. Ugyan mindkettőt vírus okozza, egyáltalán nem szabad összetéveszteni őket, hiszen lefolyásuk és esetleges szövődményeik is eltérőek lehetnek. De mégis hogyan dönthetjük el, hogy egy egyszerű náthával van dolgunk, vagy influenzásak lettünk?

Gluténérzékenység – Kevésbé ismert tünetek

Gluténérzékenység – Kevésbé ismert tünetek

A gluténérzékenység egy gyulladásos bélbetegség, melyet a gluténra leadott rossz immunreakció vált ki. Az érintettek a legtöbb esetben hasmenésről és hasfájásról számolnak be, de számos más panaszt is okozhat a betegség.

influenza korai tünetei

Az influenza 6 korai tünete

Az influenza korai tüneteinek időben való felismerése megakadályozhatja a vírus terjedését, és elősegítheti a betegség kezelését, mielőtt rosszabbodna. Minden évben heteket vesz el az életünkből, idén ne hagyja, hogy az influenza győzzön!

Összes cikk Egészség A-Z témában