Léböjtkúra: miért és hogyan érdemes belevágni?

A léböjtkúra szabályai

Kapcsolódó tünetek:

Manapság egyre nagyobb népszerűségnek örvendnek a léböjtkúrák. Nem véletlenül, hiszen ha helyesen végezzük azokat, számos pozitív élettani hatásuk lehet. Mégis fontos, hogy csak alapos tájékozódás után vágjunk bele – sőt, bizonyos esetekben orvost is érdemes előtte felkeresni –, mivel a jelenlegi egészségi állapotunk ismerete mellett tisztában kell lenni az alapvető szabályokkal is.

 

Cikkünkben összefoglaljuk, miről szól a léböjtkúra, milyen fajtái és szakaszai vannak, milyen szabályokat kell betartanunk, milyen előnyökre tehetünk szert általa, mik a kúra utáni teendők, illetve kiknek nem javasolt belekezdeni.

 

Ismerjük meg a módszert!

 

A léböjtkúra a legrégebbi természetes méregtelenítési módszerek egyike. Lényege, hogy bizonyos ideig semmilyen szilárd táplálékot nem veszünk magunkhoz, hogy serkentsük a szervezetünk saját gyógyító képességét. A léböjt diétának több fajtája is létezik: a gyümölcs- és zöldséglevek, a zöldséglevesek, illetve a cukrozatlan teák fogyasztása általában engedélyezett, mint ahogyan a „detox” hatású léböjt turmixoké is. Ezekkel biztosíthatjuk a létfontosságú tápanyagokat, miközben a mérgek kiürülnek a testünkből. Állati eredetű élelmiszerek fogyasztása jellemzően tilos ilyenkor.

 

Különböző típusai léteznek, így szerencsére többféle opció közül választhatjuk ki a számunkra legmegfelelőbbet. A kezdőknek való léböjtkúra a legrövidebb – akár egynapos – és a legkevésbé szigorú. A leggyakoribb időtartam 3 és 7 nap között változik (haladóknak akár 14-21 nap is lehet), amikor minden étkezést nagyjából 250-500 ml léböjt itallal helyettesítünk.

 

Az immunerősítő léböjtkúra elsősorban a vitaminok, ásványi anyagok és antioxidánsok nagy mennyiségű bevitelét célozza, míg a cukordetoxnál a gyümölcsökből származó szénhidrátok mennyiségére is ügyelni kell.

 

A léböjt otthoni körülmények között is teljes biztonsággal végezhető a legtöbb ember számára, hacsak nincs orvosi ellenjavallat. Szakaszait tekintve többféle felosztás is létezik, ám általánosságban elmondható, hogy egy 6 napos léböjt például felvezető napokból, tisztítási periódusból, átállásból és levezetésből áll.

 

A léböjt hatásait tekintve aktívabb zsíranyagcserére, jobb közérzetre, súlycsökkenésre, a bélflóra helyreállására, a vércukor- és koleszterinszint csökkenésére számíthatunk, ugyanakkor a szebb bőr és a narancsbőr mérséklődése is gyakori pozitív eredmény. Mindez annak tudható be, hogy a hasznos tápanyagok könnyebben felszívódnak a tápcsatornában, így a sejtjeink is gyorsabban regenerálódnak. A léböjt fogyási céllal is végezhető, de sokkal kedvezőbb a szervezetünk számára, ha inkább az egészséges életmód részeként tekintünk rá, és rendszeres időközönként végezzük a testsúlyunktól függetlenül.

A léböjtkúra hatásai

Szabályok, amelyeket be kell tartanunk a léböjtkúra során

 

Összegyűjtöttük, mi mindenre kell odafigyelni a kúra előtt, közben és után a lehető legkedvezőbb eredményért.

 

Konzultáljunk orvossal!

 

Számos olyan akut vagy krónikus betegség, illetve egészségügyi állapot létezik, amikor a léböjtkúra ellenjavallt. Ezekről a későbbiekben még részletesen szót ejtünk, ám cukorbetegséggel vagy inzulin-rezisztenciával élők számára – továbbá minden olyan helyzetben, amikor speciális étrend szigorú követése javasolt – érdemes lehet inkább más méregtelenítési módszert választani, természetesen a kezelőorvos jóváhagyásával.

 

Kezdjük tehermentesítéssel!

 

Több napos léböjtkúra előtt célszerű bevezető napokat tartani, amikor csak kímélő ételeket fogyasztunk. Egyéni preferenciától függően általában a harmadik nap környékén ajánlott átállni a szilárd táplálékról a kifejezett léböjtre, de kezdőknél ez a felvezető időszak akár egy hét is lehet.

 

Figyeljünk oda az időintervallumra!

 

A léböjtkúra lehetőleg előre meghatározott ideig tartson. A néhány napig vagy egy hétig tartó változatok a legközkedveltebbek. Sajnos gyakori hiba, hogy az első napok sikerélményre a tervezettnél hosszabb léböjtre buzdít, ami már nem biztos, hogy kedvező hatással jár a szervezetre nézve. Emiatt jó, ha mindenképpen a kezdeti elhatározásunkhoz tartjuk magunkat, és legfeljebb a következő alkalommal vállalkozunk hosszabb kúrára.

 

Ismerjük a kockázatokat!

 

Ha túl kevés kalóriát viszünk be, annak káros következményei lehetnek. A léböjt fejfájáshoz vagy gyengeséghez is vezethet, amennyiben nem végezzük kellő körültekintéssel, és nem figyelünk oda a testünk igényeire. A fehérje- és zsírhiány az anyagcsere lassulásával járhat, tehát a túlzásba vitt – túl szigorú vagy túl sokáig tartó – léböjtkúra tulajdonképpen ellenkező hatást válthat ki, mint amit el szerettünk volna vele érni.

 

Építsük fel az étrendet tudatosan!

 

Szerencsére rengetegféle segítség áll rendelkezésünkre a léböjtkúra alatti étrend összeállításához. Követhetünk kész mintaétrendet – ami akár az interneten is fellelhető, de az a legjobb, ha dietetikus készíti el nekünk személyre szabottan, az egészségi állapotunkat és az egyéni igényeinket szem előtt tartva –, vagy akár külön is kereshetünk léböjt recepteket. Bármilyen fennálló orvosi kezelés esetén a kezelőorvost is érdemes a szándékunkról tájékoztatni, és kikérni a szakvéleményét.

 

Mit kell kerülnünk?

 

Az állati eredetű táplálékok mellett következetesen kerülendő a hozzáadott cukor, az alkohol, a koffein és természetesen bármilyen más serkentő vagy tudatmódosító szer használata is. A léböjt lényege, hogy tehermentesítsük a szervezetünket a feldolgozott élelmiszerek adalékanyagaitól, így érdemes inkább saját készítésű levekkel kiváltani a kúra alatti étkezéseket.

 

Számítsunk arra, hogy nem lesz könnyű!

 

Egyénenként változik és helyzettől függ, hogy mennyire nehéz betartani a léböjtkúra szabályait. Előfordulhat, hogy ugyanaz a kúra egyik alkalommal szinte sétagalopp, legközelebb pedig már erőteljes önuralom kell hozzá – vagy éppen fordítva. A lényeg, hogy igyekezzünk tartani magunkat a saját magunk által meghatározott szabályokhoz, és számítsunk a lehetséges „kísértésekre”. Vannak, akiknek könnyebb a léböjt társaságban – pláne, ha velük egy háztartásban is végzi valaki –, míg másokat kifejezetten hátráltat, ha együtt kell a kizökkentő tényezőkkel is megküzdeni.

 

Az ellentmondásos tapasztalatok miatt úgy a legjobb, ha inkább a saját tapasztalatainkra és igényeinkre hagyatkozunk, és azok alapján dolgozzuk ki a szabályokat.

Mitől hatásos a léböjtkúra?

Vége a kúrának – hogyan tovább?

 

A léböjt utáni étkezés legalább annyira fontos kérdés, mint az azalatti. Fokozatosan térjünk vissza a normál étrendre! Jó, ha az első napon még csak párolt zöldségeket fogyasztunk, és továbbra is kerüljük a cukrot, a koffeint, az alkoholt és a nehezen emészthető táplálékokat. A második naptól kezdve már egyre több élelmiszer kerülhet vissza az étrendbe, úgymint a teljes értékű gabonák, a nyers zöldségek és gyümölcsök, valamint az esszenciális zsírsavak.

 

Leginkább három minőségileg és mennyiségileg is kímélő étkezés javasolt, magas víztartalmú élelmiszerekkel (pl. dinnyével, uborkával vagy zöldséglevessel). A tejtermékekre való visszaállást általában a 3. naptól kezdve ajánlják. A szokásos táplálkozáshoz való visszatérés többnyire az 5. naptól javasolt.

 

Továbbra is kulcsfontosságú a megfelelő folyadékbevitel, amivel elkerülhetőek az emésztési problémák, illetve könnyíthető az anyagcsere folyamata. A citrommal ízesített víz és a gyógyteák rengeteget segíthetnek az emésztőrendszer tehermentesítésében a kúra előtt, közben és után is.

 

Abban az esetben, ha túl gyorsan kezdünk el kiadósabb ételeket fogyasztani, emésztési problémák jelentkezhetnek, amelyek sajnos beárnyékolják a léböjt kedvező hatásait.

 

Kinek nem javasolt?

 

Korábban már említettük, hogy vannak bizonyos helyzetek és alapbetegségek, amikor nem ajánlott a léböjtkúra.

 

Bármilyen krónikus betegség fennállása esetén vérnyomásellenőrzést, szívfrekvencia-ellenőrzést, vér- és vizeletvizsgálatot, továbbá általános fizikai vizsgálatot követően javasolható a léböjt, kizárólag orvosi jóváhagyás nyomán.

 

Kifejezetten tilos azonban veseelégtelenség, cukorbetegség, terhesség és szoptatás, pajzsmirigy-túlműködés, valamint vérkeringési vagy vérképzőszervi betegségek esetén.

 

Óvatosan végezhető a léböjt pubertáskor előtt vagy idős korban, amikor a szervezet tápanyagigénye más, mint egészséges felnőtteknél.

 

Összegzés

 

A léböjtkúra célja a modern életvitel táplálkozási problémáinak kiegyensúlyozása, a szervezet tehermentesítése és a méregtelenítés. Több fajtája létezik. Lényege minden esetben az, hogy zöldség- vagy gyümölcslevekkel, zöldséglevessel, gyógyteákkal váltjuk ki az étkezéseket, a szilárd táplálékok elkerülésével.

 

Helyesen végezve számos pozitív élettani hatása lehet a léböjtnek, beleértve az aktívabb zsíranyagcserét, a jobb közérzetet, a súlycsökkenést, a bélflóra helyreállását, a vércukor- és koleszterinszint csökkenését, a szebb bőrt és a narancsbőr mérséklődését.

 

Számos olyan akut vagy krónikus betegség, illetve egészségügyi állapot van, amikor a léböjtkúra ellenjavallt. Minden más esetben érdemes egyénileg meghatározott szabályokat követni, néhány alapvető irányelv szem előtt tartásával. Több napos léböjtkúra előtt célszerű bevezető napokat tartani, amikor csak kímélő ételeket fogyasztunk, a kúra után pedig fokozatosan térhetünk vissza a megszokott étrendhez.

2023. augusztus 29.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek