Ha lázas van a házban - Így ápoljuk lázas beteget otthon

lázas beteg ápolása

Kapcsolódó tünetek:

  Lázról tulajdonképpen akkor beszélhetünk nemtől és kortól függetlenül, amikor a test belső hőmérséklete meghaladja a 38 fokot. Ez a hónaljban mérve 37, a szájban vagy végbélben mérve pedig 37,5 fokot jelent. A láz hasznos folyamat, hiszen immunrendszerünk magasabb hőmérsékleten hatékonyabban dolgozik, könnyebben veszi fel a harcot a kórokozókkal és a fertőzésekkel. Ilyenkor az történik, hogy egyes anyagcsere- és enzimatikus folyamatok felgyorsulnak és gyorsabb lesz a sejtmozgás is, mert a szervezet azt észleli, hogy kórokozóval vagy valamilyen idegen anyaggal meg kell birkóznia, és ezt hatékonyabbá akarja tenni. A láz kiváltó oka leggyakrabban valamilyen fertőzés, de lehet a hátterében gyulladás, vagy autoimmun betegség, hőszabályozási zavar, hormonbetegség, daganatos betegség vagy éppen gyógyszerhatás is és sérülések is képesek lázat eredményezni. A láz legtöbbször magától elmúlik, ám amikor több napon át fennáll és nem lehet az okát kinyomozni, orvosi vizsgálatokkal kell kideríteni.

A láz kezelése, a beteg ápolása

Ilyenkor tulajdonképpen nem a lázat kezeljük, hanem a kiváltó okot, aminek hatására képes a láz megszűnni. Ám amíg a kezelés tart, vagy amíg nem is ismerjük az okot és a láz kifejezetten zavarja a közérzetet, túl magas, esetleg az egészségre is veszélyes lehet (pl.: cukorbetegség, szívritmuszavar, anyagcserezavar vagy kisgyermekek esetén), csillapítani érdemes. Azt, hogy erre mikor van valóban szükség, opcionálisan a beteg, a betegség és a tűrőképesség egyszerre dönti el. A láztól nem kell megijedni és nem is ajánlott agresszívan csillapítani. A cél az, hogy olyan állapotot teremtsünk, amiben a beteg jól érzi magát. Sokak szerint ma már elavult a hűtőfürdő alkalmazása és túl alacsony hőmérsékleten nem is javallott (hiszen nem úgy működik utána a hőleadás, ahogy kellene és a beteg is csak vacogni fog tőle), ám langyos vízzel még kellemes is lehet a betegnek. Ugyanakkor a túlzott betakarás és bebugyolálás helyett is érdemes inkább kitakarni a beteget, hogy jobban érezze magát és a hőleadás is könnyebb legyen. Vizes borogatással pedig nyugodtan lehet próbálkozni, az általában jobb közérzetet eredményez.

Kapjon ilyenkor az ápolt sok folyadékot, ami különösen fontos idősebb embereknél és kisgyerekeknél, hogy megelőzzük a kiszáradást. És természetesen használhatunk lázcsillapító szereket is, melyek közül leginkább a paracetamol vagy ibuprofen adása ajánlott, de az amidazophen tartalmú csillapítók is tökéletesek. Ezeket nem kell váltogatni, inkább arra figyeljünk, egyszerre mennyit lehet beszedni belőlük és meddig hatnak. Fontos, hogy nem minden lázcsillapító alkalmazható mindenkinél, és minden korban, így jó tudni ilyen esetben a beteg esetleges allergiájáról, vagy arról, hogy mi okozza a lázat.
2017. szeptember 26.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek