Kopaszodás: miért jelentkezik és mit tehetünk ellene?

Miért jelentkezik a kopaszodás?

Kapcsolódó tünetek:

A hajhullás és a kopaszodás nem csupán esztétikai és önbizalmi kérdés, hanem akár komoly betegségre is utalhat, így érdemes kivizsgáltatni. A ritkuló, elvékonyodó haj és a visszahúzódó hajvonal nemtől és kortól függetlenül minden embert érinthet, ám tény, hogy elsősorban genetikai okok miatt a férfiaknál gyakoribb.

 

Cikkünkben bemutatjuk a kopaszodás tüneteit – vagyis azt, hogy mi számít kopaszodásnak –, típusait, lehetséges okait, valamint azt is, hogy milyen tippek a leghatásosabbak ellene, és milyen esetekben érdemes vele orvoshoz fordulni.

 

A kopaszodás tünetei

 

Egyénfüggő, hogy kinél a kopaszodás melyik tünetét lehet felismerni először. Ezek jelentkezhetnek külön-külön vagy akár egyszerre is.

 

Gyakori jelenség a hajszálak elvékonyodása, erőtlenné és tartástalanná válása, ami a női kopaszodás egyik legjellegzetesebb tünete. Ehhez társulhat a látható hajveszteség a fésűn, hajkefén vagy hajmosás után a lefolyóban. Ilyenkor felmerül a kérdés, hogy mennyiségileg mekkora veszteség számít rendellenesnek: általánosságban elmondható, hogy napi 80-100 szál elvesztése már kopaszodásnak számít, ráadásul ilyenkor nehezebben is nő a haj, tehát a ritkulás még látványosabb.

 

Az öröklött férfi kopaszodás (androgén alopécia) legjellemzőbb látható tünete a haj fejtetőn való elvékonyodása mellett a hajvonal megváltozása, visszahúzódása, illetve az egész testen jelentkező szőrveszteség. Míg a férfias típusú kopaszodás már húszéves kor előtt is elkezdődhet úgy, hogy a genetikai tényezőkön kívül bármilyen probléma állna a hátterében, addig nőknél szinte minden esetben olyan hormonális vagy egyéb egészségügyi oka van, ami kivizsgálást igényel.

 

A kopaszodás jelentkezhet a fejbőr egyes területein (például a halántékon vagy a fejtetőn), kerek vagy szabálytalan foltokban, valamint a választékvonal kiszélesedésében is megnyilvánulhat. Jó hír, hogy a kopaszodás visszafordítása többnyire lehetséges, ám a megfelelő kezelési mód elsősorban a hajhullás okától függ.

A kopaszodás okai

Típusai és lehetséges okai

 

A kopaszodás jelei árulkodnak a lehetséges okokról. Eszerint többféle különböző típusú hajhullást különböztethetünk meg.

 

Diffúz hajhullás

 

Az egész hajas fejbőrt érinti. Okozhatja tápanyaghiány (például elégtelen B-vitamin, A-vitamin-, vas-, réz- vagy cinkbevitel), de akár egyes betegségek kísérőtünete is lehet. Gyulladásos gócok vagy anyagcserezavarok is vezethetnek diffúz hajhulláshoz – tulajdonképpen minden olyan kórkép, ami gátolja a tápanyagok megfelelő feldolgozását és felszívódását. A rossz életmódbeli szokások, úgymint a nem kiegyensúlyozott táplálkozás, a dohányzás vagy az alkoholfogyasztás ugyancsak diffúz hajhullást eredményezhet, ami inkább nőknél jellemző, de férfiaknál is előfordulhat.

 

Foltos hajhullás

 

Az itt-ott foltokban jelentkező hajhullás oka általában az, hogy valamilyen gyulladás van a szervezetben. A diagnosztizálatlan gyulladásos gócok hosszú távon számos egészségügyi problémához vezethetnek, így mindenképpen ajánlott egy általános kivizsgálás a tünet megjelenésekor. Egyes gyógyszerek mellékhatása is lehet a foltos hajhullás, többek között a kemoterápiás szereké.

 

Androgén hajhullás

 

A köznyelvben férfias kopaszodásnak nevezett androgén alopécia lényege, hogy a hajhagymák receptorai fokozott érzékenységet mutatnak az androgén (férfi nemi) hormonokra. A kopaszodás okai között szerepelhet tehát az androgén hormonok emelkedett szintje, vagy éppen változókorban lévő nőknél az ösztrogénszint csökkenése.

 

Hegesedő hajhullás

 

Fertőzéses megbetegedések vagy autoimmun betegségek nyomán alakulhat ki hegesedő hajhullás (cicatricial alopecia). A kiváltó fertőzés lehet bakteriális, vírusos vagy gombás eredetű is. Veszélye, hogy a hajhagymák pusztulásával jár, így a hagyományos kopaszodás elleni kezelések nem hoznak eredményt.

 

Hormonális hajhullás

 

A stressz a kortizolszint emelkedéséhez vezet, így gyakori vagy állandósult stresszes állapot esetén gyulladás alakulhat ki a szervezetben. Ez a hajhagymák működésére, életciklusára is kihat. Fogyókúrával vagy nem megfelelő étrenddel előidézett tápanyaghiány is okozhat olyan hormonális egyensúlyzavart, ami a kopaszodáshoz vezethet.

 

Traumával összefüggő hajhullás

 

A kopaszodás okai között szerepelhet a fizikai vagy pszichés trauma is. A fizikai trauma olyan fejbőrt érő hatást jelent, ami árt a hajhagymáknak. Ilyenek lehetnek különböző fejfedők vagy hajviseletek. Emellett bármilyen pszichés trauma okozhat átmeneti hajhullást, ami általában magától helyrejön a hajnövekedés természetes folyamatával.

 

Fertőző betegségek miatti hajhullás

 

Amennyiben a fertőzés kifejezetten a fejbőrt érinti, valószínűleg a már említett hegesedő kopaszodásról beszélhetünk. Ha pedig máshol jelentkezik a szervezetben, és a hajhullás csupán kísérőtünet, akkor a felsorolásunk elején taglalt diffúz vagy foltos kopaszodásról lehet szó a gyulladásos góc megléte miatt.

Tippek a kopaszodás ellen

Tippek a kopaszodás ellen

 

A hajhullás elleni harc első és legfontosabb lépése a kiváltó ok feltérképezése. Ezután találhatjuk meg a megfelelő megoldást a kopaszodás kezelésére.

 

Hajhullást okozó betegségek kezelése

 

Egy általános kivizsgálás segíthet meghatározni, hogy van-e valamilyen gyulladásos góc a szervezetben. Esetenként hormonszint-ellenőrzésre is szükség lehet. Mindezen értékek tudatában már egyértelművé válik, hogy a hajhullás kísérőtünet-e.

 

Új étkezési szokások

 

A kopaszodás leggyakoribb okai között szerepel az elégtelen fehérjebevitel, ami fontos lenne a megfelelő hajnövekedéshez. Főleg vegetáriánus vagy vegán étrendet követőknek érdemes odafigyelniük erre, hiszen növényi forrásból nehezebb fedezni a proteinszükségletet. Napi 40-60 gramm fehérje már elegendő a hajhagymák egészségéhez. A húsokon, a halakon és a tejtermékeken kívül a tojás és a hüvelyesek is bőséges proteinforrásnak számítanak.

 

A mediterrán diéta ugyancsak hasznos a fejbőr és a haj egészségének szempontjából, hiszen a teljes értékű gabonafélék, a zöldségek és a gyümölcsök rosttartalma elősegíti a tápanyagok felszívódását, az olívaolaj és az omega-3 zsírsavak pedig – számos egészségügyi előnyük mellett – hozzájárulnak a haj, a bőr és a köröm épségéhez.

 

Étrend-kiegészítők

 

Noha a kiegyensúlyozott táplálkozás előnyeit semmi sem helyettesítheti, olykor felmerülhet az étrendkiegészítők szedésének szükségessége. A multivitamin készítmények rendkívül praktikusak, de akár kifejezetten a haj és a fejbőr egészségét célzó terméket is választhatunk. Kiemelten fontosak az A-, B-, C-, D- és E-vitaminok, valamint a cink és a vas.

Megfelelő haj- és fejbőrápolási rutin

 

A hajunk típusának és állapotának megfelelő hajmosási rutin sokat segíthet a hajhullás megelőzésében és kezelésében. Érdemes minél kevesebb adalékanyagot (tartósítószert, illatanyagot) tartalmazó kozmetikumokat választanunk, amelyek értékes hatóanyagokkal (például provitaminokkal és keratinnal) táplálják a hajunkat és a fejbőrünket. A hajhullás kezelésére kifejezetten hatékonyak a gyógyszertárakban kapható samponok és fejbőrápoló készítmények.

 

Ügyeljünk a frizuránkra!

 

A túl szorosan összefogott haj szintén árt a hajhagymáknak, mint ahogyan a rendszeres magas hőfokon történő formázás is. Célszerű alacsonyabb hőfokra állítani a hajszárítót, és lehetőség szerint mellőzni a hajvasaló, a hajsütővas és a vegyi anyagokat tartalmazó hajformázó szerek használatát – legalább a haj állagának javulásáig.

 

Esszenciális olajok

 

A borsmenta és a levendulaolaj serkentheti a hajnövekedést, valamint javíthatja a fejbőr vérkeringését. Használható hajápoló készítménybe vegyítve vagy fejbőrmasszázshoz is.

 

Hagyjuk el a rossz szokásokat!

 

A dohányzás és az alkoholfogyasztás lényegében minden sejtünknek árt, így sajnos a haj és a fejbőr állapotát is számottevően rontja. A leszokás és az absztinencia akár már rövid idő alatt látványos javulást hozhat.

 

Helyi kezelés

 

A különböző – általában gyógyszertárban beszerezhető – aktív hatóanyagot (például koffeint vagy szteroidokat) tartalmazó samponok, balzsamok, cseppek vagy hajszeszek rengeteget segíthetnek.

 

Hajbeültetés

 

Az androgén alopécia egyik leghatékonyabb gyógymódja, hogy a fokozottan érzékeny hajhagymák területére (például a halántékra vagy a fejtetőre) a páciens saját hajhagymáiból ültetnek át a hormonálisan kevésbé érzékeny területekről, úgymint a tarkóról. Ez az eljárás igen költséges, és szükség esetén akár ismétlést is igényelhet, ám látványos eredményt hozhat akár hosszú távon.

 

Mikor forduljunk orvoshoz?

 

Tulajdonképpen a hajhullás bármilyen formájával érdemes lehet orvoshoz fordulni, hiszen egy általános kivizsgálás mindenki számára hasznos. A hirtelen jelentkező, erőteljes hajhullás, a foltokban jelentkező kopaszodás, a hámló vagy viszkető fejbőr mind olyan tünet, aminek orvosi kezelést igénylő kórkép állhat a hátterében. Akkor is célszerű orvost felkeresni, ha az enyhébb, ám zavaró hajhullás már jó ideje fennáll, és a házi praktikák nem válnak be.

 

A diagnózis felállításához történhet vérvétel, különböző endokrinológiai vizsgálatok, illetve célzott fejbőrdiagnosztika is. Első körben érdemes a háziorvosunkat felkeresni, aki szükség esetén beutalót ad a megfelelő szakorvosi rendelésre.

 

Összegzés

 

A hajhullás és a kopaszodás nem csupán esztétikai probléma, hanem akár komoly betegségre is utalhat, így érdemes kivizsgáltatni. A ritkuló, elvékonyodó haj és a visszahúzódó hajvonal nemtől és kortól függetlenül minden embert érinthet, ám tény, hogy elsősorban genetikai okok miatt a férfiaknál gyakoribb. Típus szerint megkülönböztethetünk egymástól diffúz, foltos, androgén, hegesedő, hormonális és traumás eredetű hajhullást.

 

A kezelés módja minden esetben a kiváltó októl függ. A hajhullást okozó esetleges betegség kezelése mellett fontos a megfelelő tápanyagbevitel, a helyes haj- és fejbőrápolási rutin, az egészséges hajformázás, valamint a káros szenvedélyek elhagyása. A kopaszodás kezelésében sokat segíthetnek az esszenciális olajok, a fejbőrmasszázs és a különböző helyi kezelések (példéul koffeinnel vagy szteroidokkal). Szükség esetén a hajbeültetés is megfelelő megoldás lehet, főleg férfias típusú kopaszodás, vagyis androgén alopécia fennállásakor.

2023. október 26.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek