Ezért ne igyunk kávét üres gyomorra

2019. szeptember 8.

Kapcsolódó tünetek:

gyomorégés

A kávé önmagában nem alkalmas arra, hogy a szervezetünk energia- és tápanyagigényét kielégítse, így nem tekinthető komplett reggelinek. Tehát nem ajánlott éhgyomorra kávét reggelizni, sőt ez a szokás még az éhségérzetet is fokozhatja.

Ezért ne igyunk kávét üres gyomorra

Ezért ne igyunk kávét üres gyomorra

Bár a koffeinnek élénkítő hatása van fizikai és szellemi állapotunkra, önmagában nem biztosít elegendő táplálékot és energiát. Azért, hogy a délelőtti órákban is ugyanolyan jól tudjunk a feladatainkra összpontosítani, a kávé mellé fontos a tartalmas reggeli fogyasztása, illetve igyunk utána egy pohár vizet vagy például reggeli gyümölcslevet. Ez azért is lényeges, mert a kávé vízhajtó hatású, így muszáj pótolnunk a szervezetünkből távozó folyadékot, különben fáradtságot vagy akár fejfájást is tapasztalhatunk.

Friss kutatások szerint az éhgyomorra fogyasztott kávézás több kellemetlen hatással is járhat. Az ébredés után fogyasztott kávé megemelheti a szervezet kortizol szintjét. A kortizol számos fontos élettani folyamatban (pl. az energia-metabolizmus, az elektrolit-egyensúly és a vérnyomás fenntartása, az immunrendszerre gyakorolt hatás és a stresszre adott válaszok) fontos szerepet tölt be mindennapjainkban. Egy egészséges mellékvese a kora reggeli órákban termeli a legtöbb kortizolt, majd mennyisége a nap folyamán csökken. Az éhgyomorra fogyasztott kávé ebben a kritikus időszakban stresszt okozhat, illetve megterheli a szervezetet. Továbbá a korai kávé a gyomrunknak sem tesz jót. Az éjszakai pihenés során kiürül a gyomor, csak a gyomorsav marad benne, amivel a reggeli kávé reakcióba lép, emiatt pedig hasi panaszokat, gyomorgörcsöt is tapasztalhatunk.

Fontos tudni, hogy a kávéban lévő koffein, különösen nagyobb mennyiségben fogyasztva, szorongást, akár pánikrohamot is okozhat. A tünetek megjelenhetnek remegés, nyugtalanság, vagy akár erős szívdobogás formájában is.

Természetesen a kávézás sok pozitív élettani hatással is jár, csak érdemes észben tartani, hogy mértékkel fogyasszuk, illetve ne feledkezzünk meg a megfelelő minőségű és mennyiségű reggeliről sem.

A TOP8 veszélyforrás karácsonykor

A TOP8 veszélyforrás karácsonykor

A karácsony minden évben a pihenés, a családdal töltött boldog percek és a finomabbnál finomabb csemegék elfogyasztásának időszaka. Érdemes azonban betartani 8 egyszerű szabályt, hogy véletlenül se rontsuk el téli szabadságunkat.

A nagy ünnepi tiltólista

A nagy ünnepi tiltólista

A karácsony alapvetően a szeretteinkkel együtt töltött időről, az ajándékokról és a finomságoktól roskadozó asztalról szól. Fontos azonban figyelembe vennünk, hogy vannak fogások, amiket érdemes elkerülnünk a felhőtlen ünneplés érdekében.

Összefüggés a vakbél és a Parkinsok-kór?

Összefüggés a vakbél és a Parkinson-kór között?

Amerikai és svéd kutatók meglepő felfedezésre jutottak: tanulmányuk szerint összefüggés van a vakbél eltávolítása és a Parkinson-kór között.

Utazás során jelentkező egészségügyi kockázatok

Utazás során jelentkező egészségügyi kockázatok

A betegségek súlyosságától függ, hogy mindössze egy kirándulást vagy strandolást kell kihagynunk, vagy olyan komolyak a panaszaink, hogy a teljes vakációt fel kell függesztenünk.

4 gyógyszer, melyekre karácsonykor szükség lesz

4 gyógyszer, melyekre karácsonykor szükség lesz

A karácsony az év egyik legsűrűbb időszaka. Az ajándékvásárlás, főzés és dekorálás között azonban ne feledkezzünk meg egészségünkről sem, és készüljünk fel arra, ha valamilyen gyógyszerre lenne szükségünk. Mutatjuk, melyek a legfontosabbak!

Összes cikk Aktuális, érdekességek témában