A TOP8 veszélyforrás karácsonykor

A TOP8 veszélyforrás karácsonykor

Kapcsolódó tünetek:

Akivel még nem történt meg, az nehezen hiszi, hogy a legszebb ünnepen utolérheti a baj. Pedig sokan kerülnek a karácsonyi időszakban az ügyeletekre ételmérgezés, baleset vagy figyelmetlenség miatt. Noha soha nem lehetünk eléggé óvatosak, néhány egyszerű szabály betartásával biztonságosabbá tehetjük az ünnepeket saját magunk és szeretteink számára.
  • Süssünk körültekintően
Ahány ház, annyi szokás, mégis a legtöbben vagy madarat vagy halat esznek karácsonykor, amit jellemzően a boltban fagyasztva, becsomagolva vesznek meg. Sokaknak az első dolga a sütés előtt, hogy megmossa az állatot, pedig ha baktérium van rajta, akkor jó eséllyel az egész konyhát megfertőzheti. Hagyjuk, hogy a vacsorának szánt hús rendesen kiolvadjon, csak utána kezdjük el azt sütni. Ezzel megakadályozhatjuk a későbbi megbetegedéseket.
  • Óvatosan a tűzgyújtással
Bár gyertyák gyújtásával meghitté tehetjük otthonunkat, a csillagszórók pedig a gyerekeknek szolgálnak szórakozással, minden évben otthonok százai gyulladnak ki egy ottfelejtett mécses vagy egy véletlenül fellökött gyertyatartó miatt. Soha ne hagyjunk őrizetlenül lángot! Arra pedig különösen figyeljünk, hogy a karácsonyfa környékére ne helyezzünk gyertyákat.

  • Vigyázzuk a karácsonyfával
A nyílt láng mellett sok más veszélyforrás is van a karácsonyfa körül. Jellemző sérüléseknek számítanak a talp felhelyezése során szerzett szúrt vagy vágott sebek. Figyeljünk a nagyobb súly megemelése során a helyes testtartásra is, mert gyakran szembesülnek az emberek hirtelen derékfájással, izomszakadással.
  • Ne együk túl magunkat
A roskadozó asztal, illetve családunk unszolása gyakran azt eredményezi, hogy túlesszük magunkat az ünnepek alatt. A többletterhelés miatt ebben az időszakban legyengíthetjük az immunrendszerünket, illetve a magas vérnyomás miatt előfordulhat akár rosszullét is.
  • Tartsuk fél szemünket gyermekeinken
Sok gyermek sérül meg az ünnepek alatt, hiszen sok olyan törékeny és könnyen felborítható tárgy kerül ilyenkor a padlásról, amivel még nem találkoztak, és nem ismerik a lehetséges veszélyeket. Beszéljünk gyermekeinkkel, illetve figyeljünk oda, merre is jár a lakásban.
  • Csak mértékkel az alkohollal
Az ünnepi hangulatban többször töltjük meg a borospoharat, mint kellene, ami sok esetben eredményez kényszer látogatást az ambulancián, hiszen romlik a mozgáskoordináció és több baleset éri az embert.
  • Legyünk körültekintőek az utcán
Minden évben sokan vesztik életüket, de annál is többen sérülnek meg súlyosan, mert az utcán figyelmen kívül hagyják a jeget. Mérjük fel az előttünk álló útszakaszt, illetve ügyeljünk, hogy a társasházunk előtt maradéktalanul eltüntessük a csúszós szakaszokat.
  • Vigyázzunk az egészségünkre
A legyengült immunrendszer miatt sokan betegednek meg karácsonykor. Ügyeljünk az étkezésre, öltözzünk melegen, és ha szükséges, szedjünk immunerősítőket.
2020. november 15.

Kiemelt ajánlatunk

Kapcsolódó cikkek